Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polypy

    , Autor: Vali

    Dobry večer. Prosím vás, čaká ma vo štvrtok operácia polypov. Gynekológ mi dnes predpísal macmiror complex 500. Moja otázka je, či môžem začať liečbu s týmto liekom pred operáciou alebo až po nej.

    Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám výsledky kultivácie, ani dôvod užívania Macmiroru, preto je ťažké sa takto objektívne vyjadriť. S liečbou však začnite čo najskôr. O týchto skutočnostiach určite informujte aj lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde je výkon naplánovaný.

Podobné otázky

  • Výsledky cytologie a dalsi postup

    , Autor: Alezia

    Dobry den, dnes mi prisli vysledky cytologie:
    Ine nenadoroce nalezy: vystupnovane reaktivne zmeny, metaplazia
    Organizmy: Lacto Doterleini

    Zaver:
    Epiteliarne abnormality
    Skvamozne epitelie: atypicke blizsie neurcene ASC-US
    Gladular. epitelie: NILM

    Vyrazne reaktivne zmeny a loziskove abnormne metaplasticke bunky+ naznacena HPV infekcia.

    Odporucanie opak. o 6m, HPV detekcia zo zostatku LBC materialu.

    Mam 36 rokov, porod v r. 2018, prvy krat mi prisli zhorsene vysledky cytologie.

    Prosim vas co znamena naznacena HPV infekcia? Sestricka mi povedala, ze HPV mam v poriadku, ale na listku je napisane naznacena HPV infekcia. Mam staleho partnera uz 15 rokov, posledny rok mavame pohlavny styk velmi sporadicky, pretoze ma casto trapia rozne vytoky, spinenia a bolesti. Taktiez sa mi opakuju polypy, 2x mi uz vyberali, hystologia bola v poriadku, na dalsi vyber idem 15.1.2024.

    Dr mi odporucila nasadit Papilocare, ale ja idem 15.1.2024 na hysteroskopiu, takze by som nedodrzala davkovanie 21 dni. Mam si ho nasadit aj tak, alebo pockat az po hysteroskopii?

    Ake ďalšie vitamíny odporucate? Nasla som Indol, Indol3c, Indonal? Je vhodné si kupit niektore z tychto? Nasadit ich este pred hysteroskopiou?

    Dr mi len odporucila Papilocare a dalsi odber za 6 mesiacov. Nerobi sa aj nejake ine vysetrenie?

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ASCUS predstavuje atypické skvamózne bunky neznámeho pôvodu. Diagnóza ASCUS znamená, že abnormality, ktoré sa pozorovali v bunkách krčka maternice sú mierne a ich pôvod nie je známy. Nález ASC-US znamená, že výsledok steru je úplne ľahko abnormálny a riziko prítomnosti závažných prenádorových zmien je veľmi malé. Každopádne sa musí urobiť kontrola - najčastejšie kontrolný cytologický ster, najčastejšie za 3-6 mesiacov. Najčastejšiou príčinou cytologických zmien je HPV infekcia, preto sa odporúča realizovať, či vyšetriť z LBC HPV typizáciu. Ak ste HPV negatívna, je to dosť podstatná informácia. Z týchto okolností nie je nevyhnutné realizovať biologické vyšetrenie. Spontánne upravenie tiež pripadá do úvahy. Vhodné je realizovať si vaginálnu kúru DeflaGynom, prípadne aj Papilocare. Ak máte v pláne jednodňový zákrok, ktorý je až o 18 dní, viete si už dnes aplikovať prvú dávku týchto vaginálnych gélov. Kontrolné onkocytologické vyšetrenie je potrebné skontrolovať o 4 až 6 týždňov. Čo sa týka opakovaných nálezov polypov v dutine maternice, ak sa jedná o polyp na rovnakom mieste, vhodné je realizovať hysteroresektoskopiu.

  • Adenomatózna hyperplázia endometria

    , Autor: Ivča1987

    Dobrý deň, mám otázku ohľadom mojej dg 85.1, ktorú mi určili pri HSK zákroku. Môj gynekológ ma odoslal na odstránenie polypov, ktoré videl na sone pri bežnej preventívnej prehliadke, na ktorú som šla keďže posledné mesiace som mávala silnejší menzes ako obvykle a tiež bol častejší cca 25 dní, posledné 3 mesiace po 23 dňoch. Pri bežnej preventívke u všeobecnej lekárky som mala hemoglobín len 100 tak sme hľadali príčinu nízkej hladiny. Menzes som mávala vždy silnejší, ale pravidelný ako hodinky po 28 dňoch okrem 3 tehotenstiev mi nikdy nevynechal, železo som mávala viacmenej v norme občas trošku nižšie. Moja otázka je teda čo stouto diagnózou? Po zákroku má totiž poslali z nemocnice domov bez konzultácie po operácii, nik mi nič nevysvetlil len čo som sa dočítala v prepúšťacej správe, že polypy sa nenašli, ale na zadnej strane maternice pritomná hyperplastická sliznica endometria , ktorú odoslali na histológiu. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je vyčkať na výsledky histologického vyšetrenia, na základe ktorého sa následne určí další postup. Možností je viacero, od realizácie termoablácie endometria, po vloženie vnútromaternicového telieska až po odstránenie maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Po obdržaní výsledkov histológie by Vás mali poučiť v zdravotníckom zariadení, kde bol výkon realizovaný a následne sa stanoví další postup.

  • Polyp

    , Autor: SimiV

    Dobrý deň pán gynekológ. Včera mi našli na pohotovosť polyp veľkosti 4mm. Pani doktorka mi povedala že je to maly polypček, ktorý mi moja doktorka odstráni v ambulancii (že bude len nejako krútiť az sa odtrhne). Prosím Vás, chcem sa opýtať, je normálne že malé polypy sa dajú odstrániť bez uspatia?je možné sa potom normálne kúpať v mori na dovolenke? Nemusím ísť na PN? Alebo skôr počkať s odstránením po dovolenke? Alebo je to väčšie riziko ten polyp tak nechávat a radšej ho hneď čím skôr odstrániť. Som z toho veľmi smutná neviem čo očakávať. Mám 26 rokov a rada by som si leto užila ale nechcem.nic zanedbať. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o stopkatý polyp krčka maternice, dá sa odkrútiť a odstrániť aj na ambulancii a nie je potrebné uspatie. Je to bezbolestné. PN nie je potrebná. Aj keby sa Vášmu obvodnému gynekológovi nepodarilo odstrániť polyp ambulantne, odstránenie v nemocničnom zariadení sa realizuje vrámci jednodňovej chirurgie. Podľa mňa môžete nechať odstránenie polypu aj po dovolenke. Keďže som však nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Vaginálny zápal

    , Autor: Gabrle75

    Dobrý deň,
    Už 6 týždňov sa trápim s vaginálny zápalom. Trápi ma príšerné palenie a svrbenie v pošve. Mam 48 rokov a tretí rok mam zavedené teliesko Mirena kvôli tomu, že som mala polypy na maternici. Najprv som sa liečila sama pomocou clotrimazolovych vaginálnych tabliet a krému dostupných v lekárni, ale nepomohlo to. Navštívila som gynekológa, ktorý mi nasadil antimykoticku liečbou lokálnym čapikom, robila som vytieranie aj s tamponom s borax glycerínom a tiež som brala prokanazol. Po dvoch týždňoch sa nič nezlepsilo. Predpísal aj Ovestin krém 1x do týždňa a aj Gynoflor 1x týždenne. Nič to nepomohlo. Pálenie sa zhoršilo na nevydrzanie. Skúšala som aj voľne dostupné vaginálne prípravky ako Gynimun Rapid, Gyntima Probiotika, Gynella Silvercaps, Cicatridina, beriem probiotika a Candistop. Nič nepomohlo. Akonáhle som aplikovala akýkoľvek vaginálny capik alebo krém, pálenie a štípanie sa zhoršilo, musela som to veľakrát umyť, pretože sa to nedalo vydržať. Po 4 týždňoch mi gynekológ predpísal vaginalny krém Macmiror complex a vaginálny krém Dalacin V a krém Bactroban. Vo výteroch sa vraj neobjavilo nič, iba nejaký premnozeny Enterococcus, ktorý by mi vraj nemal robiť problem. Aplikovala som 7 krát Dalacin krém, jedine ten som vedela zniesť a trochu ukludnil to pálenie, po Macmiriore to palilo ešte viac, aj po Bactrobane. Problém pretrváva, stipe to, páli a svrbí. Ja som si ešte teraz kúpila vaginálne čapíky Betadine, potom Gynopevaryl a ešte som skúsila Gynella Silver Caps. Neúspešne. Po všetkých ešte väčšie zhoršenie, pálenie. Ja nevidím ani žiaden výtok, iba taky normálny priesvitný, ani necítim zápach. Skúšala som ešte výplachy s Rosalginom, trosku to pálenie ukludni, ale nevyriešil problém. Som už zúfalá. Neviem co robiť, ako postupovať ďalej. Mne už aj napadlo, či nemôže byť príčinou Mirena. Môj lekár tvrdí, že nie, ale prestávam tomu veriť. Iné lieky neberiem, iba Aerius na alergiu a večer Quentiax 25mg na spanie a vitamíny. Nebrala som ani antibiotika. Ak nie je príčinou Mirena, tak aká je ešte možná príčina, čo robiť, ako postupovať ďalej? Nebolo by treba Mirenu radšej vybrať? Som zúfalá, mam úplne zníženú kvalitu života. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizoval by som ešte rozšírený výter na chlamýdie, mykoplazmy, ureapaplazmy a trichomonas vaginalis. Ak bude výsledok na niektorý z týchto mikroorganizmov pozitívny, bude potrebné preliečiť Vás, ako aj partnera. Enterococcus faecalis je baktéria, ktorá sa vyskytuje v čreva a tráviacom trakte. Do pošvy sa dostane zanesením. Nevylučujem, že ťažkosti môže spôsobovať aj zavedené vnútromaternicové teliesko, to by ste však mali ťažkosti iného charakteru, a to najmä bolesti v podbrušku, či zvýšenú teplotu. Nevylučujem, že sa u Vás jedná aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, ktorej veľmi nenapomohla opakovaná a častá liečba toľkými preparátmi. Ak sa opakuje v štandardnom kultivačnom výter enterococcus, cielene, podľa výsledku citlivosti, je potrebné nasadiť liečbu a následne je vhodné dlhodobé aplikovanie vaginálnych probiotík.

  • Krvacanie

    , Autor: miskamilka

    Dobry den, som rok a pol po porode, menstruaciu este nemam, dcera je stale dojcena. Od porodu mam problem, ze nepravidelne krvacam (niekedy 1-2x za mesiac, obcas aj 2 mesiace nic). Deje sa to len ked mam tuhu stolicu a silno tlacim a naposledy sa mi to prihodilo aj po styku (neznom:)). Krvacanie je jednorazove, po utreti papierom uz nepokracuje. Na zaciatku bolo uplne slabe, par vlasocnic krvi, casom trochu silnie, je ako slaba menstruacia. Pohmatom som si urcila, ze krvacanie ide zo strany krcka, nie zo steny posvy. U lekara som s tym bola uz 3x, stale konstatuje, ze nic nevidi na krcku, ziadne ranky. Kultivacie vsetky negativne, cytologia (LBC) ok. Ziadne myomy, polypy. Odporucil mi akurat cicatridina cipky, stav sa vsak nemeni. Podla mna ale nie je ok, ze krvacam z krcku bez priciny. Co Vy na to, cim to moze byt sposobene, pripadne ake vysetrenia ziadat? Dakujem a pekne sviatky zelam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Ak ešte kojíte, nepravidelné špinenie, či krvácanie nie je ničím výnimočným. Menštruácia v tomto období môže mať takýto charakter. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Tak isto po pohlavnom styku môže dôjsť k mechanickému podráždeniu maternice a môže dôjsť k zašpineniu. Nevidel som však USG nález a nepoznám ani ďalšie informácie a okolnosti, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie pri nezrovnalostiach odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.