Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sono

    , Autor: vikina-s

    Dobrý deň dnes som bola na Sone malej panvy doktor spomínal Endometrióza a folikuly nejakých rozmerov gynekológ ma týždeň dovolenku prosím vás čo to znamená ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, folikul je normálnou prirodzenou súčasťou vaječníka. Po jeho prasknutí v čase ovulácie dochádza k uvoľneniu vajíčka.Čo sa týka endometriózy, nevidel som nález, nepoznám všetky informácie, ako a okolnosti, preto sa neviem bližšie vyjadriť. Ak nemáte akútne ťažkosti, vyčkajte Vášho obvodného gynekológa a konzultujte s ním nález, ako aj prípadný ďalší postup.

Podobné otázky

  • Krvácanie po výbere polypu endometria

    , Autor: Sandorka1

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 47 rokov a 21.12. 23 mi vyberali endometrialny polyp, bolo to na 21 deň cyklu. Po výbere som mala asi 2 dni bodanie do brucha a deň krvácanie, to ustalo. Následne 26.12. som začala zase krvácať. V ten istý deň som bola vyšetrená na pohotovosti, krv, aj sono a všetko bolo v poriadku. Krvácanie strednej intenzity pokračovalo, 29. 12. som bola opäť vyšetrená sono (krv nie) a bolo to hodnotené, že asi menzes. Do konca roka krvácanie prestalo. Teraz však 8.1. som začala zase krvácať, trvalo to asi 2 dni a odvtedy také krvavé výtoky. 9.1. som bola u gynekológa bez vyšetrenia a boli mi odporučené nejaké prírodné hormony. Popri tom ma asi týždeň bolia všetky svaly a je mám zimnicu (teploty nemám, boli iba asi prvý týždeň do max 37) a som slabá. Je prosím normálne po 8 dňoch od skončenia menzesu začať zase krvácať? Od júna mi začali výkyvy cyklu, ale nikdy som nemala menzes pred 25 dňom, iba neskôr. Preto sa mi to nezdá, že po 8 dňoch som zase krvácala.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. V tomto veku je to najčastejšie hormonálna nerovnováha. Možností riešenia je viacero, od nasadenia hormonálnej liečby, realizovanie termoablácie až po radikálny operačný výkon. Podľa opisu nevylučujem ani infekciu (chrípka, COVID-19?), ktorá môže mať tiež vplyv na menštruačný cyklus. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k realizovanému zákroku, ani k momentálnej situácii. Bude to však potrebné riešiť. Vyčkajte na výsledky histológie a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Svrbenie

    , Autor: NikaZ1995

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať v 14+0 som bola na kontrole u gynekológa, ktorý mi urobil kontrolné sono povedal, že babatko sa vyvíja v poriadku. Avšak posledné dva týždne ma viac svrbia vonkajšia časť pyskov, konkrétne vo vrchnej časti, vo vačšine to je práve na večer intenzívnejšie, pri cikaní ma nič nepáli ani žiadne vnútorne svrbenie som nespozorovala. Doktor povedal, že si mam kupiť nejakú mastičku a natierať si to a nejesť sladké, ale práve tehotenstvom sa mi chute zmenili a jem minimum sladkého, viac jem citrusové ovocie. Prosím vas akú mastičku by ste mi odporučili si kupiť? Umývam sa tam dole len čistou vodou, taktiež nepoužívam žiadne parfurmované toaletné papiere. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť si do pošvy môžete aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Na vonkajšie rodidlá si môžete aplikovať Canesten krém. Odsledujte si to.

  • pokračovanie gyn.problému

    , Autor: MAJ

    Dobrý deň,
    ďakujem Vám za odpoveď na moju otázku zo dňa 24.8.2023 s názvom "predpísaný Macmiror komplex", môj problém však pokračuje. 11 kapsulí som teda vybrala, po menštruácii 10.9. aj tú 12tu. Cítila som sa ok. Po ďalšej Menštr. 5.10. sa mi však celý pocit diskomfortu vrátil a na vyšetrení mi dr. povedal, že mám nízke PH, tak si mám vždy pred a po M dávať pár dní gél Lactofeel. Z kultivácie vyšiel masívne Streptokokus agalact., tak mi predpísal Ciphin a Jenamazol. Nebrala som to, necítila som sa tak zle na také silné ATB s istotou mykózy a navyše som nechcela mať v dôsledku takejto liečby oneskorenú ďalšiu M, pretože 13.11. sme mali s manželom termín týždenného kúpeľného pobytu. Tak som to nechala tak a síce sa necítim úplne fit, ale keď ma to večer vo vnútri trochu viac páli, dám si Clogin a fungujem. Ibaže, moja M mi už týždeň mešká a ja nerozumiem prečo. Kvôli baktérii? Či používaním gélu? Začínajúca menopauza by to vraj nemala byť, sono vyhodnotilo vajčníky ešte ako plne funkčné. Kúpele teda na pondelok zrušíme, procedúry vo vode by som chcela absolvovať a asi nebudeme riskovať to, že nie som úplne zdravá odspodu a tiež to, že mi M príde priamo v kúpeľoch. Presunieme to o 2 týždne a dr. povedal, že keď mi M nepríde do týždňa, zoberie mi krv a bude to riešiť tabletkami. Nezvyklo mi to za tie roky nikdy ani meškať ani vynechávať, hoci práve v júli sa to oneskorilo o 10 dní a nikto nezistil prečo. Máte nejaký názor na to? A myslíte, že tie ATB sú potrebné na tú baktériu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Ak ste už v období premenopauzy, menštruačný cyklus nemusí byť pravidelný. Nemusí sa za tým hľadať žiadny problém. Čo sa týka nálezu Streptococcus agalactiae v pošve, ak máte ťažkosti, voľnejšie je ho preliečiť, najvhodnejšie však lokálnou liečbou v závislosti od citlivosti na antibiotiká. Podľa opisu sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, takže sa nejedná o infekciu zanesenú z vonku ale o nerovnováhu pošvovej mikroflóry vplyvom zmeny pH a premnoženia “zlých” bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, napríklad aj spomínaný Streptococcus agalactiae. Častá aplikácia vaginálnych vyplachov tiež nie je vhodná a je skôr na škodu ako úžitok. Odporúčam dlhodobejšiu aplikáciu vaginálnych porobiotík, ktoré napomôžu obnoviť pošvovú mikroflóru. Nepoznám však všetky okolnosti, informácie, ako aj nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • krvácanie po menštruácii

    , Autor: Zumizana

    Dobrý deň.
    Mám 34 rokov a nerodila som.
    Už cca 6 rokov mám diagnostikovanú endometriózu. Mám za sebou dve operácie a vyoperovany jeden vaječník. Už dlhšie trpím čokoládovým špinenim typickym pre endometriozu) mimo menštruácie, ktoré sa vždy po operácii zlepšilo.
    Od poslednej operácie sú to 3 roky a nepríjemné špinenie sa zintenzívnilo a prešlo do krvácania. Trvá to už niekoľko mesiacov.
    Cca 5 dní po menštruácii som "čistá" a potom nastane špinenie, ktoré je tmavé, a v poslednej dobe aj výrazne krvavé so slabými menštruačnými bolesťami.

    Trvá to do ďalšej menštruácie, ktorá je pravidelná a normálna... Po menštruácii je tých 5 dní kľud a potom to začne znovu.
    V marci som bola u svojho gynekológa, spravil mi sono a cytologiu a povedal, že nevidí žiadnu objektívnu príčinu tohto krvácania.
    Odporučil mi Ascorutin a rebríčkovy čaj(ten užívam už roky, samozrejme s prestávkami).
    Ale môj problém neustal, naopak - mám pocit, že sa zhoršuje.
    Vždy som svoje ženské problémy pripisovala endometrióze, ale napadlo mi, či nemôžem mať aj nejaký iný problém.
    Prosím Vás ako mám postupovať? Mám sa opäť obrátiť na mojho gynekológa alebo hľadať špecialistu na endometriozu? (Od poslednej operácie pred 3 rokmi nemám žiadne bolesti ani problémy okrem toho krvácania mimo MS)
    Nikdy mi nerobili hormonálny profil, myslíte,ze to može spôsobovať aj nejaka nerovnováha?

    Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu predpokladám, že ste neabsolvovali liečbu endometriózy. Ascorutin na endometriózu nepomôže. Treba nasadiť hormonálnu liečbu, či najlepšie otehotnieť. Hormonálny profil robiť nemá veľký zmysel. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Na Slovensku je viacero špecialistov a odborníkov na endometriózu, za ktorými Vás vie odoslať.

  • Cysta

    , Autor: Marienka1994

    Dobrý deň,
    Pred týždňom som bola na sono brucha, kde mi zistili cystu na vaječníku. V máji som bola na preventívnej prehliadke a všetko bolo v poriadku. V správe mám uvedené, že ide o cystu do 40mm, do 1/2 vyplnená echogennym obsahom, s echogennymi vločkami, bez zachytu nodulu v lumen pri Doppler CFM, pripomína mukoznu cystu so sedimentom či posthemoradicku. Môžem Vás poprosiť o vysvetlenie, čo to vlastne znamená? Ide o niečo vážne? Na gynekológiu som objednaná. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nepredpokladám nič vážne. Môže sa jednať o zakrvácané žlté teliesko, čo je funkčná, hormónmi riadená záležitosť, ktorá sa sama upraví. Ak by sa jednalo o mukóznu, či inú cystu, sama s najväčšou pravdepodobnosťou nepraskne a bude to potrebné riešiť. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné minimálne USG sledovanie, či sa daný útvar zväčšuje, či inak mení, doplniť prípadne onkomarkery Ca125, HE4 a ROMA index na vylúčenie vážnejších patológii vaječníka. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.