Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,844 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sono

    , Autor: vikina.s

    Dobrý deň dnes som bola na Sone malej panvy doktor spomínal Endometrióza a folikuly nejakých rozmerov gynekológ ma týždeň dovolenku prosím vás čo to znamená ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, folikul je normálnou prirodzenou súčasťou vaječníka. Po jeho prasknutí v čase ovulácie dochádza k uvoľneniu vajíčka.Čo sa týka endometriózy, nevidel som nález, nepoznám všetky informácie, ako a okolnosti, preto sa neviem bližšie vyjadriť. Ak nemáte akútne ťažkosti, vyčkajte Vášho obvodného gynekológa a konzultujte s ním nález, ako aj prípadný ďalší postup.

Podobné otázky

  • Meškajuca menštruácia

    , Autor: Nikol

    Dobrý deň, mám 22 rokov, 180 cm 62 kg
    V januári 2020 som vysadila antikoncepciu po 2 rokoch užívania. Menštruácia prišla až do júla max s týždňovym omeškaním, no od júla 2020 už neprišla... Zatiaľ mi nič nebolo diagnostikované. Maternica, vaječníky v poriadku, len tam nemám žiadne vajíčka ani náznak toho že by som mala dostať menštruáciu. Diabetologické, endokrinológicke vyšetrenia sú v poriadku. Mam problémy so žalúdkom býva mi po určitých potravinách ťažko ale celiakia je vylúčená, sono taktiež v poriadku. Zistili mi len zvýšené železo. Od júla 2020 som schudla postupne cca 7 kg nič pre to nerobím stravujem sa rovnako no asi je to podmienené meškajúcou menštruáciou a tým že po určitých potravinách ako pečivo mi býva ťažšie. Vediem si aj denník to mi odporučila pani obvodná doktorka a vo februári sa jej mam ozvať ak sa potvrdí opakovane zvýšené železo mám podstúpiť metabolické testy.
    Záver mojej pani gynekologičky bol ten, že ak všetky vyšetrenia budú v poriadku jediná cesta je hormonálna liečba,no tomu by som sa práve chcela vyhnúť.
    Už týždeň užívam Gynex a Vitex, a dlhodobo vitamín D, zinok a vitamín Ú na žalúdok.
    Menštruaciu som dostala neskoro v 15 rokoch no od začiatku bola nepravidelná a veľmi bolestivá - odpadávala som preto som začala brať vtedy antikoncepciu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj napriek rozsiahlemu opisu nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, či bol realizovaný hormonálny profil a aké su jeho výsledky, či bola vyšetrená hladina AMH, ... preto je takto tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Hormonálna antikoncepcia u Vás mohla spôsobiť útlm, ktorý sa inak ako hormonálne väčšinou liečiť nedá, keďže je problém hormonálny. Ak chcete najprv vyskúšať iný spôsob, spomínané prípravky užívať môžete. Odsledujte si to.

  • Problém s krvácaním

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať čo by mohla byť príčina môjho krvácania. Ide o to že veľa krát ide zo mňa krv, či už na toaletnom alebo aj na nohavičkàch. Niekedy je to málo ako po poranení niekedy je to veľa (guča krvi). Bola som u gynekológa aj som mu spomínala tieto problémy, urobil mi sono atď povedal že zápal nemám a viac mi k tomu nič nepovedal. Mám nepravidelnú menštruáciu.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Môže to súvisieť aj s nepravidelnosťou menštruácie, ak sa menštruácia dostaví po dlhšom čase, môže byť vo forme silnejšieho krvácania aj s krvnými zrazeninami, ak sa naopak dostaví pomerne skoro od poslednej menštruácie, môže byť prítomné iba slabé špinenie, či krvácanie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Dlha menstruacia

    , Autor:

    Dobri deň prosím pomôžte mi už neviem čo mám robiť Posledné 4,5 mesiace mam dlhý menzes aj mesiac vkuse a veľmi silný a idú zomna také kusy a bola som aj u mojej gyn a robila mi všelijaké vyšetrenia aj sono aj som bola na kyrete aj vzorky s krčka maternice a všetko bolo v poriadku .. Predpísala mi dupaston ale nepomáha mi to... Mam bolesti a strašne silnu menštruáciu že si lahnem a krv je úplne všade
    Predpísala mi aj dicynone 500 a nepomáha

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, či výsledky vyšetrení, je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Príčin krvácania môže byť viacero, od hormonálnej nerovnováhy, cez myómy, endometriálne polypy,... Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne navštívte gynekologickú pohotovosť.

  • PCOS

    , Autor:

    píšem Vám ohľadom zdravotných problémov. V januári 2020 som vysadila antikoncepciu Daylette. Menštruáciu som mávala každý druhý mesiac ale potom nastal zlom a poslednú menštruáciu som mala 24.6.2020. Dňa 5.10.2020 som bola na vyšetrení u gynekologičky s výsledkom: Predpísala mi Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menštruácia mi prišla dňa 17.10.2020. Včera som bola na odber krvi pre vyšetrenie hormonálneho profilu. Posielam výsledok od doktorky:
    Výsledky laboratórnych testov zo dňa 19.10.2020 : S-TSH : 4.68 mIU/l [0.35-5.10] , S-Anti-Müllerian hormón : 18.56 ng/ml [0.576-8.13] , S- Anti Mullerian hormon v pmol : 132.52 pmol/l , S-Luteinizačný hormón : 14.97 IU/l [1.90-12.50] , S-FSH : 6.68 IU/l [2.5-10.2] , S-Estradiol : 268.3 pmol/l [70.0-517.0] , S-Testosterón : 2.16 nmol/l [0.4-2.1] dobrý deŇ . posielam výsledky , zvýšené hodnoti poukazuju pravdepodobne na syndrom poylcystických vaječníkov / endokrinná porucha - pri ktorej dochadza k zvýšenej produkcii užskeho hormonu testosteronu - preto aj akne... vhodne by bolo endokrinolog vyš , sono brucha ešte raz sono gynekologicke tesne po menzes ak sa nič iné nezistí a neplanujete tehotnosť , najjednoduchšie sa tlmi pomocou antikoncepcie a antiandrogennimi vlastnosťami / daylette napr - ako ste aj mali.../
    Po menštruáci som absolvovala sonograficke vyšetrenie, ked sa potvrdili cysty vo vaječníkoch. Je nevyhnutne uzivanie antikoncepcie - chcela by som sa jej vyhnut niesu ine metody ???? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa jedná o hormonálnu poruchu, najvhodnejšia a najefektívnejšia je hormónová liečba. Rovnako odporúčam aj endokrinologické vyšetrenie.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň
    Mám otázku posledný pohlavný styk som mala 24.05. Od vtedy normálna menstruacia. Ale nadobudla som pocit že môžem byt tehotná. Bola som na kontrole u lekára bežná prehliadka sono nerobil 05.09. nič nepovedal že by niečo bolo zle, robila som si 4 testy všetky negatívne. A však zväčšuje sa mi nejako brucho neviem či to je nafúknutosť,Chcem sa opýtať je možné že by som bola tehotná aj napriek tomu že to doktor nevidel v 4 mesiaci a testy boli negatívne ? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto sa Vám bližšie objektívne vyjadriť neviem. Dôležité je vrámci gynekologického vyšetrenia aj USG vyšetrenie, ktoré môže zistiť príčinu Vašich ťažkostí. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť Vášho obvodného gynekológa.