Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rany

    , Autor: miri25

    Dobry vecer,
    pred vysse rokom sa mi spravila rana pri styku v oblasti asi hradze dala som tomu cas na zahojenie a ked uz to bolo zahojene sa mi stalo pocas styku ze sa kvazi znova "otvorila" ta rana. Doktor mi odporucil pouzivanie lubrikacneho gelu aj ked nemam pocit ze mam problem so suchostou. Nepomohlo ani to spravila sa znova. Bolo mi zo strany doktora vysvetlene ze zenam sa rany zahoja same co viem pochopit ale ja som skusala aj dlhsiu pauzu bez styku aj repikovu mast dokonca aj olej na masaz hradze a dokonca mi pribudla dalsia ranka aj ked nebol ziaden styk ziadne porezanie alebo poskriabanie len na dotyk som zacitila dalsiu ranu. Na toto vsetko mi gynekolog odporucil laserove osetrenie "omladenie" pricom mam 28 rokov a ziaden porod za sebou. Vedeli by ste mi prosim poradit co s tym? Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa je vyjadriť bez videnia nálezu.Skúsiť si môžete aplikovať Cicatridina sprej na posilnenie hojenia. Rovnako tak môžete skúsiť užívať Wobenzym tablety, stačí 2x1 tbl. Odsledujte si to. Laserová terapia je tiež jednou z možností, keďže som ale nevidel nález a nepoznám ani bližšie okolnosti, neviem sa bližšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Hpv virus

    , Autor: Gabirh

    Prosim vás pekne o odpoveď. Pred 7 mes.som rodila.
    Počas 600 nedelia mal moj muz pomer s inou osobou.
    Viac krat.
    Potom už po 600 nedeli som mala s nim pomer aj ja.
    Bez ochrany.
    Nedávno som bola na gynekologii a doktorka mi oznamila že mam Hpv virus ale ze uz mám bujnenie buniek že je to pozitivne na rakovinu krčka maternice...
    A ja som naštvaná na muža,pretože som si istá že je to od neho.Pretoze ja som s iným nebola a ani pocas tehotenstva a po pôrode v tom 600 nedelí ma on podvadzal.
    Neviem teraz čo robit,ak sa z toho vôbec dostanem ako mam zabranit tomu aby som sa znovu nakazila.
    Doktorka mi povedala,ze neexistuj aby žena dostala hpv virus pokial spáva iba s jednym mužom a ten muz iba s ňou.
    Že v monogamnom a vernom manzelstve nehrozí hpv virus ani rakovina krčka maternice.
    Že pokial by spával môj muž iba somnou,aj po 600 nedelí tak nehrozí aby som mala v sebe virus z ktorého je rakovina.
    A vraj v podstate verné manželky umierajú na rakovinu kôli svojim nezodpovednym mužom,ktorý im domov donesu virus.
    Muža to na živote neohrozuje ale ženy ano.
    Naštvaná som na cely svet,naňho,že porodila som mu 3 deti a za lasku,vernosť a starostlivosť mi dal chorobu.Nie že ma len podvadzal po pôrode,ešte mi dal aj chorobu.
    Teraz mam nasadenú liečbu a bojim sa s nim mať pomer.
    Myslite že keď to má stále v sebe že to bude roznášať? Že ten hpv virus môze mať aj tá žena čo s nou spával ?(vydatá žena)
    Takže v podstate ja som sa po 600 nedeli nakazila od muža,jeho milenky a jej muža ?
    Tak mi to vysvetlila gynekologička.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci je pravda, že absolútne najčastejším spôsobom prenosu HPV je pohlavný styk, existujú aj iné formy prenosu, hoci sú oveľa menej časté. HPV pozitívne môžu byť aj ženy, ktoré ešte pohlavne nežijú, hoci je to naozaj veľmi málo časté. Nie je pravda, že HPV môže uškodiť iba ženám. Aj muži môžu mať z toho problémy. Samozrejme, ak sú okolnosti také, aké sú, s najväčšou pravdepodobnosťou Vás nakazil manžel. Nepoznám však Váš onkocytologický nález, ani ďalšie informácie, ako výsledky HPV typizácie a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV!

  • Spermie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, pan doktor ešte ma k tejto téme napadla jedna otázka. Ak by sa mi spermie dostali na nohavičky z vnútornej strany je možné otehotnenie ? Tak isto by som sa chcela spýtať ci možem nejako rukou preniesť zaschnute spermie ze by som si ich nedostatočne utrela servírkou. A zároveň pri vyzliekani a obliekaní Ci by sa mi mohli preniesť z ruky na oblecenie povedzme na ďalšie čiste nohavičky a poprípade ci sa da aj z toho otehotnieť ak by som mala 5 dni staré spermie na nohavickach ktoré by som si obliekla. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ani jedným z uvedených hypotetických spôsobov neotehotniete. Nemusíte sa obávať. Netreba to už preháňať. Spermie mimo slizníc a optimálnych podmienok dlho neprežijú. Určite nie na nohaviciach, či inom oblečení a určite nie po piatich dňoch.

  • krv pocas masturbacie

    , Autor: Vikipppp

    dobry den, mala som styk bez ochrany den pred ovulaciou a do teraz som nemala ziadne priznaky ani nic a ked ma priatel dneska robil prstami dnuka dost hlboko tak tam bola krv. mohlo ist o spinenie (implataciu?) dakujem vo pred za odpoved pekny dnik

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Môže sa však jednať aj o ovulačné špinenie. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • poďakovanie+ otázka

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, ďakujem za rýchlu odpoveď k otázke neutíchajúci zápal. Poprosím ešte ak sa dá o upresnenie- v mori by som sa kúpať mohla?
    Ovestin mi odporúčajú kvôli klimaktériu, celkovo je tento zápal zdôvodňovaný tým, že som viac rokov v predčasnom klimaktériu a mám poškodené sliznice atrofiou. Ako by som si mohla zlepšiť stav slizníc v klimaktériu? Po operácii v 39 rokoch som bola 6 rokov úplne v poriadku čo sa týka zápalov, vypuklo mi to po covide. Najhorší ja stav vonkajšieho genitálu, pošvu si gynoflorom dokážem udržať. Mac miror je lokálne antibiotikum? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj morská voda môže spôsobiť ťažkosti. V pošve je normálne kyslé pH. Morská voda je slaná, je to zásada, ktorá veľmi rýchlo vie zneutralizovať pH v pošve, ako aj ho zozásadiť a vytvorí tak podmienky pre množenie "zlých" baktérií v pošve, ktoré sa tam aj tak bežne vyskytujú, no sú pod kontrolou laktobacilov a kyslého pH, ktoré vytvárajú a tak nedôjde k ich premnoženiu a vzniku ťažkostí. Vhodné je u Vás uvažovať aj o laserovej terapii pošvy, čo je šetrná a bezbolestná metóda omladenia sliznice pošvy s cieľom zlepšiť vlhkosť a obranyschopnosť sliznice. Je určená pre pacientky s častými vaginálnymi kandidózami, s vaginálnou atrofiou, suchosťou a pálením, ktoré sú v období menopauzy pomerne častým problémom. Macmiror je kombinované antibiotikum-antimykotikum. Je to prakticky antiinfektívum a antiseptikum. Vo forme vaginálnych globúl lokálne, vo forme tabliet podávaných ústami celkové.

  • Kolposkopia

    , Autor: Mravce

    Dobrý večer, absolvovala som kolposkopiu kvôli zhoršenej cytológii. Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie skratky z lekárskeho vyšetrenia - TZ - 3 a SCJ nevizualizovateľná, Schillerova skúška negatívna, exocervix sa farbí jódpozitívne.
    Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, TZ znamená transformačná zóna, čo je oblasť medzi originálnym dlaždicovým epitelom na povrchu krčka a cylindrickým epitelom v krčku maternice. Hranica medzi týmito epitelmi sa nazýva aj SquamoCelulárna Junkcia (SCJ). TZ 3 znamená, že spomínaná transformačná zóna je celá v kanály krčka maternice a pri kolposkopii nie je možné vrchol hranice, teda SCJ vidieť, preto je nevizualizovateľná. Aplikácia Lugolovho roztoku, ktorým sa ofarbia nahnedo nezmenené dlaždicové bunky obsahujúce glykogén (Schillerova skúška), bola u Vás negatívna a jódpozitívne farbenie vonkajšej časti krčka znamená, že neboli vizualizované žlté jódnegatívne zóny, teda okrsky zmenených buniek. Výsledok kolposkopie teda máte primeraný, bez patologického nálezu. Najvhodnejšie je sa však pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.