Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bakteriálna vaginoza

    , Autor: Mata98

    Je treba preliecit aj partnera? Ak áno, akým prípravkom? Je nejaká prevencia po vyliečení pre oboch? Keďže som tehotná a poznám rizika tak sa bojím. Ďakujem za odpoveď. Momentálne sa liečim macmirorom complex 500 guľôčky do pošvy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je nutné pri každej vaginálnej infekcii preliečovať aj partnera. Niekedy je dodržiavanie hygieny dostatočné.

Podobné otázky

  • Ecoli bolesť

    , Autor: Janka226

    Môžem sa opýtať sa sa objednať s týmto problémom ku vám na kliniku?niesom z Košíc síce ale vyskúšam všetko aby sa mi to vyliečilo dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najskôr vyskúšajte liečbu na obnovu vaginálnej mikroflóry. Ak ste po imunologickej stránke v poriadku a nejedná sa tak o poruchu celkovej imunity, vhodná je lokálna liečba. E. Coli sa bežne vyskytuje aj v pošve, je však pod "kontrolou" lactobacilov. Ak však dôjde vplyvom opakovaných preliečovaní antibiotikami a dezinfekčnými preparátmi k poruche rovnováhy vaginálnej mikroflóry, premnožia sa baktérie v pošve, vznikne tzv. bakteriálna vaginóza a problém je na svete.

  • Cytologia

    , Autor: Strnadova

    Dobrý deň,pán doktor robili mi cytologiu a ja by som sa Vás chcela spýtať len na tieto dva nálezy..INE NENADOROVE NALEZY:REAKTIVNE ZMENY MIERNY ZAPAL
    ORGANIZMY:POSUN VAGINALNEJ FLORY NAZNACUJUCI BAKTERIÁLNU VAGÍNOZU...Čo znamená ten mierny zápal môže sa jednať o chlamýdie a mycoplazmy alebo je to len tá bakteriálna vaginoza ?..ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o bakteriálnu vaginózu. Odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Škaredý vytok

    , Autor: Ona

    Dobrý deň.
    Prosím Vás o radu.
    Už asi 3 mesiace ma trápi strašný vodnaty výtok žltej farby. Musím nosiť vložku, lebo výtok ma úplné zalieva aj počas noci. Bola som na gynekologickom vyšetrení, brali mi výter na kultivaciu. Doktor mi zmeral PH v pošve, ktoré som mala strašne vysoké 7 a predpisal mi na vkladanie Entizol, že podľa neho to bude bakterialna vaginoza. O 5 dní mi volal, že kultivacia bola v poriadku a Entizol už užívať nemusím. Bakterialna vaginoza sa nepotvrdila. Vytok mi stále neprešiel. Keďže môj lekár nastupoval na dovolenku, kázal mi prísť o týždeň a že sa na to pozrieme. Vytok mi medzitým zmenil farbu na taký ružový, akoby s krvou. Mala som 10 dni pred menzesom, tak som si myslela, že asi dostanem menzes skôr.
    Po ďalšej návšteve gynekológa ma poslal ihneď na kyretáž, strašne som sa zľakla, že mám sliznicu 16mm a ten výtok s krvou je škaredý. Nastrasil ma, že to môže byť rakovina endometria.
    Po prijatí v nemocnici mi robili vnútorné sono a povedali mi, že na sliznici mám 2 polypy a na vaječníku cystu alebo tumor. Čudovala som sa, lebo môj gynekolog mi to nikdy nespomenul.
    Následne mi spravili kyretáž a mám čakať na vysledky z histologie.
    Asi tri dni po kyrete sa mi vytok opäť vrátil, už som zúfalá z toho. Je úplne žltý, vodnaty a je ho hojne veľa.Zapach necítim, možno niekedy taký hnilobny, nie moc.
    Teraz som po vykone 5 deň a stále ma pobolieva spodok brucha, hlavne večer.
    Je to normálne? Nekrvacam, len ten vytok sa mi vrátil a cítim od spodu svrbenie, akoby zvnútra, ktoré som pred zakrokom nemala.
    Mám 45 rokov a jedno dieťa.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je vhodné vyčkať na výsledky histológie. Špinenie sa po výkone môže vyskytovať do týždňa. Bolesti v podbrušku sa môžu vyskytovať, najčastejšie však trvajú iba pár dní po výkone. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí so svrbením navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bakterialna vaginoza a cysty

    , Autor: HanaB

    Dobry den, chcem sa poradit. Mam 32 rokov a v podstate cely zivot mam problemy so silnymi vytokmi. Vacsinou po prehliadkach to prebehlo typu "vsetko je v poriadku" tak som to nejak zacala akceptovat ze je to sucast zivota aj ked to bolo niekedy strasne neprijemne. Zaciatkom leta to je cca pred 3 mesiacmi to doslo az do takeho stadia ze niekedy som mala tak silny vytok ako keby az pomocenie a spozorovala som aj rybaci zapach. Kedze mi na to nikdy nic lekari nedali nesla som ani s tym na vysetrenie, ale mesiac na to som zacala krvacat na 18den cyklu, a dalej potom opat na 31 den cyklu s tym ze cely mesiac som mala jemne krvacanie nekontrolovane. S tym som samozrejme uz na vysetrenie sla. Najprv bola cysta 4cm a po poslednej menstruacii 6cm. V tedy mi spravili aj cytoster a potvrdili baketrialnu vaginozu na ktoru mi bol predpisany Dalacin V 2%. Moja otazka znie, mozu moje vytoky suvisiet s cystami? Ak je BV je potrebne preliecit aj partnera? Ak ano kto naordinuje liecbu? BV mi bola potvrdena prvykrat neprijemnosti so silnymi vytokmi mam vyse 15 rokov, co sa s tym da robit z dlhodobeho hladiska aby vytoky neustupili len na par dni/tyzdnov po nasadeni liecby? Dakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne infekcie s cystami prakticky nesúvisia. Závisí od nálezu baktérie vo výtere. Ak sa potvrdí vo výtere baktéria, ktorej liečbu by mal podstúpiť aj partner, lieky predpíše väčšinou obvodný gynekológ ženy, prípadne, ak by s tým bol problém, tak partner musí navštíviť urológa. Ako prevenciu bakteriálnych infekcií môžte používať vaginálne probiotiká, realizovať si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, mať vyváženú stravu, vyhnúť sa kúpaliskám a nedostatočne udržiavaným spoločným sociálnym zariadeniam.

  • Bakteriálna vaginóza v tehotenstve

    , Autor: luciasmiskova

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o odpoveď a vopred sa ospravedlňujem za siahodlhý príspevok .Som podruhý krát tehotná v 19 tt ( hoc neplánovane, no veľmi sa tešíme a je v mojom najväčšom záujme aby tehotenstvo prebehlo bez komplikácií). Už v prvom tehotenstve sa mi začali objavovať vo výteroch z pošvy črevné baktérie e coli, enterococ, teraz aktuálne tam mám proteus mirabilis). Z nepochopiteľných príčin ma často v nemocnici liečili na mykózy, ktoré som nikdy nemala v kultiváciach, keď sa výtok zhoršil, pridali sa antibiotické vklady a podobne - výsledok totálne narušená vaginálna flóra, samozrejme som brala aj probiotiká a aplikovala všetko čo lekári naordinovali - v tehotenstve má žena strach dvojnásobný. Po pôrode sa stav nezlepšil, mala som svetlé obdobia po kúre a lactofeel, vytagyn C, probiotikami a podobne, a manželom, ktorý je na urológii, skontrolovaný od predu od zadu - zdravý ako repa, sme mali styk len sporadicky, nakoľko mi tieto problémy bránia v normalnom živote. V tehotenstve spolu styk nepraktikujeme vôbec. Pálenie, začervenanie a biely výtok, poprípade vodový mávam takmer nepretržite. Strava upravená, intímna hygiena vyšperkovaná. Aktuálne mám veľmi dobrú pani doktorku a tá lieči vždy , keď je vážne problém, no napr tieto pocity mám už aj vtedy keď sa nevykultivuje nič. Vykultivuje sa lactobacilus species na tri krížiky a epitelové bunky na 3 krížiky - prosím Vás čo to znamená? Aktuálne na proteusa v pošve beriem amoksiklav perorálne, ale moc úľavu nepociťujem. Na internete som sa dočítala, že baktérie, čo spôsobujú BV sú hlavne tie anaeróbne a tie sa nekultivujú, na BV ako takú ma ešte nikto nikdy neliečil napr. dalacinom, či entizolom a pod. Prosím Vás je možné takúto liečbu skúsiť aj v tehotenstve? A samozrejme viem akú hrozbu pre mňa BV v tehotenstve predstavuje, ale posladná otazka znie, lebo strach mám obrovský, či keď sa napr. robí ster z krčka maternice - ( ten je bez známky zápalu) a ten výjde bez baktérie, tie sa vždy objavia len zo sterov stien pošvy a pani doktorka prelieči vykultivované črevné baktérie a ja si vždy nasadím probiotiká, môžem byť aspoň ako tak v kľude, že sa bábätku nič nestane a že mám nádej sa toho raz zbaviť? Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a odpovede. Ostávam s pozdravom a prajem všetko dobré.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Lactobacilus species a epitelové bunky sú úplne normálnou súčasťou fyziologickej vaginálne fluóry, majú tam byť. Podľa mňa Vám Proteus mirabilis a E. coli problémi nerobí, bude v tom iná príčina, zrejme necitlivá na antibiotiká (mykóza, Trichomonas vaginalis). Bolo by potrebné vyšetrenie na Trichomonas a prípadná liečba tejto infekcie (Dalacin C, prípadne Entizol vainálne tablety, ak očakávaný prínos nevyváži akékoľvek možné riziko pre plod). Ak bude toto vyšerenie negatívne, potom lokálne dlhodobo Betadine vaginálne čapíky (aspoň 14 dní) a potom dlhodobo vaginálne probiotiká (Gynoflor, LactoFeel), skúste si aplikovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom ako sprievodnú liečbu k lokálnym liekom. Čo sa týka výterov, je rozdiel, či sa robí ster na cytologické vyšetrenie alebo na kultivačné. Z cytologického vyšetrenia Vám baktérie nevyjdú nikdy, to je zamerané na niečo iné. Baktérie vyjdú z kultivačného vyšetrenia. E.coli sa nenachádza len v čreve, ale aj v pošve, no za normálnych okolností nerobí ťažkosti. Tie môžu nastať po porušení vaginálnej mikrobiálnej flóry a premnožení E.coli. Ak je infekcia podchytená a adekvátne liečená, tehotenstvo to neohrozí. Počas tehotenstva, hlavne však v I. trimestri, sme čo sa týka liečby, hlavne antibiotickej, dosť obmedzovaný a tak sa k definitívnej liečbe a vyliečení pristupuje až po pôrode, eventuálne po skončení laktácie.