Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém

    , Autor: Kika_d2

    Dobrý deň, mám nasledovný problém. 8.12 sme mali s priateľom pohlavný styk bez kondómu a mala som zároveň ovuláciu. Od vtedy sme styk nemali a ani nič podobné, no už 2-3 dni mávam menštruačne kŕče. Včera som našla na nohavičkách aj krvnú zrazeninu. Nekrvácam ani nič, len tá 1 zrazenina, no kŕče mám ešte stále. Menštruácia to byť nemôže, prísť má až o týždeň aj viac a ešte k tomu mi neustále mešká. Chcem sa spýtať, o čo sa podľa vás jedna? Mám sa obávať? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, nie je vylúčené ani tehotenstvo. Takto sa Vám ale objektívne vyjadriť neviem. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade akýchkoľvek nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Pseudocysta

    , Autor: Ludmila89

    Dobrý deň, pán doktor, chcem sa opýtať na pseudocystu v prsníku. Je to nález z usg. Je to vážny problém alebo ti stačí sledovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú nález a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Hemoragická cysta

    , Autor: Littleblueberry

    Dobrý deň pán doktor,

    môj problém je nasledujúci: mam potvrdenú endometriózu, minulý rok som bola aj operovaná. Pred mesiacom môj gynekológ našiel ďalšiu cystu na vaječniku, avšak podľa neho je to iba hemoragická cysta, ktorá po dvoch mesiacoch by mala vymyznut. Ja ale stále mam obavy, ci to nie je čokoládová cysta. Dá sa to rozpoznať pomocou ultrazvukoveho vyšetrenia? Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na USG je vidieť rozdiely v prípade nálezu cystických útvarov vaječníka. Či už sa jedná o dominantný folikul, folikulárnu cystu, žlté teliesko, zakrvácané žlté teliesko (hemoragická cysta), endometrióm (čokoládová cysta), teratóm, cysatadenóm, či iné. Pre každý z nálezov je typický USG obraz, ktorý je však v niektorých prípadoch ťažké oddiferencovať, preto si pomáhame odberom krvi - realizujú sa vyšetrenia na onkomarkery Ca125, HE4, či ROMA index. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Otázka

    , Autor: Kozorožec

    Dobrý deň.
    Som 3 mesiace po hysterektómii. Vybrali mi aj vaječníky. Operácia laparoskopicky. Bez komplikácií. Asi po 3 týždňoch som dostala zápal močových ciest. Vraj je to časté - bola som cievkovaná. Vybrala som macmiror. Potom mi gynekológ predpísal spasmed, pretože som na začiatku močenia mala pocity bolestivého stiahnutia mechúra na 1-2 sekundy. Potom som sa vymočila. Gynekológ povedal, že sa orgány v malej panve ukladajú a pri operácii bol mechúr posúvaný, lebo sa tam čistilo... Spasmed to zmiernil, ale celkom sa to nestratilo. Stále nemám ten pocit normálneho močového mechúra ako pred operáciou. V práci mi to neprekáža, ale...o pár dní idem cvičiť s fyzioterapeutkou ( aj cviky na posilnenie panvového dna ). Dúfam, že pomožu. Chcela by som sa opýtať, či sa tento problém vytratí časom sám a za ako dlho. Kolko času tomu dať ? Kedy mám ísť za urológom ? Inkontinenciu nemám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tento "problém" rieši väčšina žien po hysterektómii. Záleží však od viacerých okolností, aká veľká bola maternica, či boli prítomné zrasty, či bol výkon komplikovaný alebo nie, ako dlho bol výkon realizovaný, či sa realizovali aj plastiky pošvy, ... Odstránením maternice sa v malej panve menia anatomické pomery, močový mechúr má viac priestoru, vie sa viac naplniť, ukladajú sa aj črevá a pahýľ pošvy sa hojí. U každej ženy je to jedinečne individuálne. Tri mesiace od operácie ešte nemusí byť v niektorých prípadoch dostatočná doba na úplné upravenie stavu. Najmä, ak ste mali pred operáciou problémy s močením, či moč Vám unikal, trvá dlhšie, aj do pol roka, kým sa to upraví, prípadne sa to nemusí samo upraviť vôbec a je potrebný zásah urológa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najobjektívnejšie a najbližšie sa Vám budú vedieť vyjadriť lekári, ktorí boli pri operačnom výkone, prípadne ošetrujúci lekári, ako aj Váš obvodný gynekológ.

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    p.doktor opäť mi vyšla cytologia reaktívne zmeny, tak ako aj minule. Moj gyn.povrdal že sú to zápalové zmeny. Nieje to problém alebo sa môžu časom z zápalových zmien prejsť na rakovinové? Bola som očkovania na hpv v neskoršom veku (25), bolo to pred 15 rokmi, je vhodné sa preockovat?
    A aký je váš názor na vaginálne výplachu, v príde neustálych zápalov.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je celkom jasný výsledok onkocytologického vyšetrenia. Ako vedľajší nález môžu byť popisované zápalové zmeny, či prítomnosť kvasinkovej infekcie. Ak ste očkovaná 3. dávkami proti HPV, očkovacia látka Vás chráni doživotne a nie je potrebné preočkovanie. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná detailné výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.