Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Svrbenie a palenie

    , Autor: Jelly

    Dobry den, aspon raz rocne sa mi objavi svrbenie,palenie a obcas zacervenanie vonkajsich pohlavnych organov. Minuly rok mi doktor predpisal Nebycrom a umyvat sa iba vodou. Teraz sa mi to objavilo znovu,no bohuzial nebycrom sa uz neda zohnat,preto mi predpisal mast cicatridina/prurigyn.. bohuzial obidve bud moj stav zhorsili alebo vobec nezlepsili. Mala som doma multigyn actigel,tak pouzivam to + kupel v dubovej kore. Je to lepsie,ale stale to nezmizlo (pred 2 tyzdnami som bola u gyn). Vedeli by ste mi poradit co dalej? A vobec preco to vznika ked mam cytologiu a kultivaciu v poriadku?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie stále sa musí jednať o gynekologický problém spôsobený baktériami alebo kvasinkami. Môže sa jednať aj o kožný problém. Napríklad nové spodné prádlo, nový sprchový gél, ale aj zmena stravy môžu mať vplyv na nález a stav. Skúsiť môžete Candibene masť, realizovať si môžete aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a na noc si môžete aplikovať aj vaginálne probiotiká. Bez poznania všetkých informácií, okolností, ako aj vyšetrení sa bližšie takto neviem vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • vaginóza + vaginálny výtok

    , Autor: jaja117

    Dobrý deň, trápi ma neustála vaginóza a s tým spojený biely výtok (zo steru zistený gardnerella + prevotela bivia) ostatné veci negatívne. Dostala som na to 12dní fluomizin. Po dobratí fluomizinu prišlo strašné svrbenie a pálenie (bol pokoj dva dni) je možné že som z tých tabletiek dostala mykózu?

    Dala som si 1tbl Canesten + krém (sebe aj partnerovi lebo mal začervenanie penisu, mohla sa aj jemu takto prejaviť mykóza?)

    Môže zo mňa ešte aj na druhý deň tá tabletka "vychádzať"?

    (Už mám okrem toho spravené výtery snáď na všetko cez kvasinky, chlam, myko, urea ..atď všetko je negatívne a problémy mám stále)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prejavy mykózy mohol mať aj partner. Postupovali ste správne. Môže sa u Vás jednať o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie si aplikovať do pošvy večer pred spaním. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • E coli

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem, koncom mája mi bola robená kyretáž pre missed ab. Mesiac na to, po normálnej menštruácií som mala ružovkastý krvavý výtok a silné svrbenie a pálenie pošvy. Nález: staphylococcus epidermidis, Escherichia coli (masivne). Citlivé: ampicilín, cefalotin, gentamicin, nitrofuarantion, trimetoprim a sulfonamid, ampicilin a sulbaktam, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin. Velmi tomu nerozumiem, co to znamena. Nebolo mo to vysvetlene, kedze som bola len na pohotovosti a vysledky mi len dali papierovo. Vybrala som macmiror a beriem probiotika vaginalne. Okrem toho mam v posve biele fliaciky, tie som uz skor spozorovala a teraz mi aj praskol asi lebo jeden je fialovy. Moze to byt mykoza? Alebo je to nieco horsie, zlakla som sa ci nejde o vaginalny herpes ale podla obrazkov to tak nevyzera. Je to skor ako biely povalak fliacik. Vytok mam uz normalny, svrbenie ustupilo. Na flaky si davam canesten krem. Ďakujem za vysvetlenie a pomoc pri moznostiach dalsej diagnostiky a liecby. S pozdravom. Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poľa výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia ste si aplikovali vhodnú liečbu, Macmiror by teda mal byť účinný. Aplikáciou vaginálnych probiotík ste si tiež určite pomohli. Čo sa týka spomínaného fliačika, bez videnia nálezu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o candidózu. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí o čo sa jedná a stanoví ďalší postup.

  • Palenie

    , Autor: Barborela

    Dobry den, mam taky zvlastny pocit v oblasti vaginy. Z vonkajsej casti. Neviem to ani spravne popisat. Nieco ako svrbenie a palenie, jednoducho taky neprijemny pocit. Chvilami akoby pichanie. Trva to dnes od rana. Pri moceni ma nic nepali ani neboli. Uživam hak daylette . Dnes prva placebo tableta. Moze to byt nieco z gynekologickeho hladiska? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o počínajúcu vaginálnu infekciu. Skúsiť si môžete aplikovať Canesten krém a do pošvy vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Výtok

    , Autor: Lala500

    Dobrý deň, po ukončení šestonedelia mám stále žltý výtok, ktorý mi spôsobuje svrbenie a pálenie. Lekár mi urobil aj výter, no bol negatívny. Použivala som Macmiror complex, no nejako to nepomohlo. Viete mi poradiť čo to môže byť, resp. ako to liečiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Ak bol klasický kultivačný výter negatívny, je vhodné realizovať rozšírené výtery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Realizujte si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a nasaďte si aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Gynekológicke problémi

    , Autor: Ivca14

    Dobrý den chcem sa spytat 2 tyzdne dozadu som mala ťažkosti ako je svrbenie a pálenie iba zvonku, pan gynekolog mi dal macmirror mastičku do vnutra nech ju pouzivam cca tyzden, po použití 6 dni mi prišla menstruacia tak som ju nepoužívala.. Dal mi aj nejake čipky dovnutra na spravnu flóru aby sa mi tvorili tie '' dobre bakterie '' raz do tyzdna ze si ich mam dat, ale cca 9 dni po menstruaci mam zasa taky divny pocit, obcas ma svrbi alebo štípe vzdy ale hodinu po ked si dam antikoncepciu a trva to az do večera.. Gynekolog mi hovoril, ze by som mala brat viac vitaminov čo beriem stale, stravujem sa aj dost so zeleninov a ovocim.. Mohol by byt problem antikoncepcia? Alebo niečo ine?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť môžete realizovať si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, následne môžete pokračovať v liečbe Gynofloru, alebo iného predpísaného preparátu na úpravu pošvovej mikroflóry, Macmiror krém si môžete aplikovať zvonku aj naďalej. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.