Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Condyloma

    , Autor:

    Dobrý deň. Som 39tt tehotnstva za necele 2tt mam TP. Už asi 3 mesiace mam problemy s condylomami moja obvidna lekarka mi odporučila porod sekciou no lekari v nemocnici sa o to skoro vobec nezaujimali a na otazku či sa to može preniesť pri normalnom porode na dieťa ani vlastne neodpovedali ale rozhodli že ma nechaju rodiť prirodzene ale mam z toho strach. Možem si pytat porod sekciou pre moju istotu že sa nič nestane malemu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, hlavne od lokálneho nálezu, kde sa nachádzajú, koľko ich je, akú majú veľkosť, koľko rodička ste, ... Za istých okolností sa HPV infekcia na plod počas pôrodu preniesť môže, čo sa ale týka prenosu HPV na dieťa, je to zložité, prenos je možný, ale nemusí byť priamo pri pôrode. Opakujem ale, záleží od viacerých okolností. Keďže nepoznám nález, ako ani bližšie informácie, či okolnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Predpokladám ale, že ak videli nález kolegovia v nemocnici a usúdili, že môžete rodiť spontánne, majú asi na to asi opodstatnený dôvod. Skúsiť si môžete aplikovať Aldara krém.

Podobné otázky

  • Candida kefyr

    , Autor:

    Dobrý deň prajem. Pred pol rokom mi bola prvýkrát z vyter zistená candida kefyr. Môj gynekológ úprimne povedal, že sa ešte s týmto nestretol. Dostala som uz 2x celkové antimykotika, ktoré veľmi nezaberajú a vo vytere sa nález opakuje. Pri mojom hľadaní som našla, že sa vyskytuje najmä u pacientov so zníženou imunitou. Vystrašilo ma dosť najmä spojenie s pacientmi chorými na leukemiu (môže to byť nejaka indicia??) ... Dlhodobo už beriem od kožnej isoprinosine 500mg kvôli hpv condylomata. Viete mi povedať bližšie ci to môže súvisieť, pripadne poradiť ďalšiu liečbu tejto nonalbicans candidy? Neviem ako dalej postupovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Candida kefyr sa nepovažuje za patogénnu baktériu pre zdravých jedincov, ale u pacientov s rizikovými faktormi, napríklad znížená imunita, sa o nej diskutuje ako o vznikajúcom patogéne. Áno, u dospelých bolo popisované, že Candida kefyr spôsobuje systémovú infekciu Candidou u pacientov s jednou z foriem leukémie a u žien so základným ochorením srdca, to automaticky ale neznamená, že pacient s candida kefyr má onkologické ochorenie. Treba povedať aj to, že Candida kefyr sa bežne vyskytuje v mliečnych výrobkoch, stravovacie návyky môžu ovplyvňovať alebo podporovať kolonizáciu a následnú infekciu. Čo sa týka prípadnej liečby, non-albicans kandidy sú pomerne často rezistentné proti bežne používaným antimykotikám. Dôležitý je výsledok kultivácie a citlivosti na túto baktériu z výteru z pošvy, na základe ktorého sa podá cielene vhodné antimykotikum s dobrou citlivosťou.

  • bradavicky a vyrastok

    , Autor: Tasa

    dobry den, prosim vas keby ste mi poradili, trapia ma 2 veci, prva je ze medzi nohami o oblasti ohanbia mi vznikli niake malicke vyrastky/bradavicky asi 3 a dve mam pri analnom otvore a vsimla som si ze rastu,zvacsuju sa(behom mesiaca sa zvacsili asi o 1-2mm)Nikdy som nic take este nemala, moze to byt sposobene castym holenim v intimnych partiach?Lebo ja sa dost casto holim v tych partiach.Je na to niaka volno predajna masticka alebo nieco take?Ci musim zajst ku koznej doktorke?A druha vec:na spodnej strane pyskov mi vznikol taky maly vyrastok,je takej farby ako pysky a vsetko ostatne,proste ziadnej zvlastnej farby ale vsimla som si ze ten vyrastok sa zvacsuje(behom mesiaca sa zvacsil asi o 2mm)Semtam to citim pri pohlavnom styku.Myslite ze je to nieco vazne?Moj priatel mal takyto nejaky vyrastok ibaze bielej farby na penise asi pred mesiacom a urolog mu ho odstranil,myslite ze som to mohla od neho chytit?Co s tym?Musim ist hned ku gynekologicke ci staci ked pojdem az v aprili?Lebo som vtedy objednana na prevent.prehliadku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    z vášho opisu ide veľmi pravdepodobne o condylomata accuminata, ide o pohlavne prenosné ochorenie, ktoré spôsobuje vírus HPV (human pappiloma virus). Prejavuje sa presne vami opísanými príznakmi v podobe drobných výrastkov v genitálnej a análnej oblasti, ktoré postupne rastú. Je potrebné zájsť ku gynekológovi, predpíše vám krém. Bohužiaľ pôjde len o symptomatickú liečbu, teda o vymiznutie prejavov, infekcia je trvalá.