Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ablacia endometria

    , Autor: Mirka23

    Dobrý deň, mám 47 rokov, 2 roky velmi nepravidelnú menštruáciu, abdolvovala som 2 x kyretaz a hysteroskopiu, bola zistená polipovite zmenena sliznica zadnej steny maternice. Histologia je negativna. Bola mi navrhnuta ablacia endometria hysteroresektoskopom. Zakroku sa dost obavam, ci vyrieši moje problémy, hlavne pretvavajuce spinenie a krvavy vytok, posledne trvalo 2 mesiace az kym mi nebola urobena hysteroskopia a nasledna kyretaz. Hormonalna liecba duphastonom pol roka nezaberala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčinou Vašich ťažkosti môže byť skutočne polypoidne zmenená sliznica, ktorá sa pri menštruácii správa inak, neodlučuje sa, sú pod ňou otvorené cievy a tie spôsobujú špinenie, krvácanie alebo dlhodobý krvavý výtok. Treba povedať, ze nevidel som rozsah ani charakter nálezu, preto sa objektívne k jednoznačnému účinku hysteroresektoskopie neviem vyjadriť. Ste už v perimenopauzálnom veku, teda v období akého si predprechodu. Ak bola skutočne histológia negatívna, čo je veľmi dôležitá informácia, a aj keď zákrok upraví ťažkosti, nebude to treba ďalej riešiť, kým sa opäť ťažkosti nezopakujú. Ak ste už však absolvovali niekoľko zakrokov a účinok bol len dočasný, je pravdepodobnosť, že aj po tomto zákroku nemusí byť efekt trvalý. Niekedy, vzhľadom k okolnostiam, preferujeme aj my, ale aj pacientky, radikálnejšie, ale zároveň definitívne riešenie - laparoskopické odstránenie maternice, vo Vašom prípade aj s vaječníkmi. Poraďte sa so svojim obvodným gynekológom, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho navštívte.

Podobné otázky

  • Kyretaz

    , Autor: Bukinka

    Dobrý deň, 2 týždne som krvácala, urobili mi kyretaz,po nej slabo,no 4,5,6, deň krvacam dosť silno a bolesti ako pri menštruácii, histologiu mám v poriadku,až na dg.endometriaza bez atopii,mám zhrubnutú st.maternice.Da sa to vyliečiť,alebo má stále budú posielať na kyretaz?Je normálne krvácať po správne vykonanej kyretazi? A prečo poisťovňa neprepláca jedine železo, ktoré mi pomáha(Sideral folic)?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k intenzite krvácania, ani k okolnostiam zákroku sa Vám takto neviem vyjadriť. Ak sa Vám to však nezdá, navštívte Vášho obvodného gynekológa. Opakované kyretáže, ako ani dlhodobé užívanie železa nemajú zmysel. Vyskúšať by sa mohla realizovať termoablácia endometria (spálenie sliznice dutiny maternice). Preplácanie, či doplácanie za preparáty nie je otázka na mňa. Keďže nepoznám žiadne konkrétne nálezy, výsledky vyšetrení, USG, všetky informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia za účelom určenia ďalšieho postupu.

  • Ablácia endometria

    , Autor: slakuz

    Dobrý deň prajem. Prosím Vás, chcela by som sa spýtať či sa na SK, a kde, vykonáva ablácia endometria. Mám 47 rokov a velmi silné menštruačné krvacanie v dôsledku veľmi vysokého endometria. Už 3 krát mi bola robená kyretáž, výsledky všetky negatívne, ale na rast endometria kyretáž nemala žaden pozit. vplyv. Môj gyn. ma na hysterektómiu neodporúča, nakoľko fyzickú príčnu na to nevidí, pre možné ostatné následky na kvalitu života ženy po nej. Aký je Váš názor na tento typ zákroku, myslím abláciu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy a okolnosti, do úvahy ešte prichádza zavedenie hormonálneho vnútromaternicového telieska, ktoré by zabraňovalo rastu endometria. Porozprávajte sa o tejto možnosti s Vašim obvodným gynekológom.