Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Toxoplazmoza

    , Autor: Nika1211

    Dobrý deň...ak som v 16tt.testy ukazali pritomnost toxoplazmozi v 12 tt...IgM negativne a IgG pozitivne znamena to ze prebieha toxoplazmoza alebo bola prekonana ? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, IgG protilátky znamenajú už prekonanú infekciu toxoplazmózy v minulosti, ak sú IgM negatívne, nejedná sa o akútne štádium toxoplazmózy. Môžete byť kľudná.

Podobné otázky

  • Chlamydia trachomatis z krvi

    , Autor: 63315

    Dobry deň, chcela by som sa spýtať na Vás názor.
    S manželom sme spolu 10 rokov, sme si jeden druhému verní. mame aj jednu dcerku. snažíme sa o druhé babo ale nedarí sa nám. pred cca 7-8 mesiacmi u mna zistili chlamydie, neviem ako… aj som sa preliečila s atb, kontrolný ster už bol negatívny. Manželovi to išli zistovať z moču, on mal ale negatívny výsledok, takze on vtedy liečbu nedostal. od vtedy mi ale pretrvávajú výtoky (mala som ich vždy) ale odvtedy aj biele, aj do zltkasta ale aj žlto-zelený…bez zápachu bez svrbenia. moja otázka: dalo by sa zistiť prítomnosť chlamydiovej infekcie u nás oboch z krvi? alebo odtiaľ sa zisťuje len prekonanie?
    Dakujem za Vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, liečba chlamýdií musí prebiehať súčasne u oboch partnerov, inak sa infekcie nezbavíte. Na chlamýdie sa nevytvárajú protilátky, infekciu môžete mať niekoľkokrát, nefunguje to ako rubeola, či toxoplazmóza, kde sa dá zistiť aktívne prebiehajúca infekcia, či prekonanie. Pri ťažkostiach je potrebné navštíviť obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať výtery z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, či trichomonas vaginalis.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Nika1211

    Dobry den,

    Ja som sa pytala 15.10 ohladom toxoplazmozi.Bola som na kontrolne odbery..vysledok vysiel taky istý..IgG-pozitívne.IgM-negatívne.Chcela by som vediet či je to ok aj podla podrobnejsích vysledkov.


    Predchadzajuce vysledky boli:
    IgA-15.501 NTU < 9 pozitívne (>11)
    IgM- <3.0 AU/ml < 6 negatívne
    IgG-53.6 IU/ml < 7.2 pozitivne (>8.8)
    IgG avidita 0.591 1A 0.200-0.300 vysoky

    Hodnoty teraz sú:
    IgA-15.631 NTU < 9 pozitívne (>11)
    IgM- <3.0 AU/ml < 6 negatívne
    IgG-51.9 IU/ml < 7.2 pozitivne (>8.8)
    IgG avidita 0.548 1A 0.200-0.300 vysoky

    Za odpoveď vopred Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zopakujem svoju predchádzajúcu odpoveď: IgG protilátky znamenajú už prekonanú infekciu toxoplazmózy v minulosti, nemuseli ste o nej ani vedieť. Ak sú IgM protilátky negatívne, nejedná sa o akútne štádium toxoplazmózy. Môžete byť kľudná.

  • toxoplazmoza

    , Autor: zuzkaa

    Dobrý deň, pri skríningu v 12tt mi vyšli pozitívne iGM protilatky toxoplazmoza 1.020 ( 1.0 hraničné) a negatívne IGG )0.50 (do 6.4. negatíve), myslíte si , že môže ist o akutnu infekciu? nemám mačky, nevarím maso a dodrziavam hygienu. Takisto mi vysla znizena cinnosť štítnej žlazy , nemože to súvisieť? Ďakujem vopred.Z

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hraničné IgM protilátky môžu znamenať začínajúcu infekciu alebo to môže byť len laboratórna chyba. Jedná sa prakticky o hranicu normy. S odstupom času sa môže odber zopakovať. Podľa mňa sa nemusíte znepokojovať. Pokračujte v odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.