Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,302 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Antikoncepcia

    , Autor: Nela1

    Zdravím, ja som písala ohľadne norethisteronu a antikoncepcie, antikoncepciu som užívala riadne každý deň + ten norethisteron asi 5 dni v druhom týždni cyklu. Menstruacia ma prist o 9 dni, dostaví sa včas? A styk som mala naposledy ešte pred tým ako som nechtiac vzala ten nor., takze by nemalo dôjsť k tehotenstvu či? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste nemali pohlavný styk po tom, čo ste omylom užila Norethisteron, tehotná nebudete. Pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, počkal by som s pohlavným stykom až do začiatku užívania ďalšieho blistra po 7 dňovej pauze.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia - predpis

    , Autor: Melania

    Dobrý deň,
    mám 20 rokov a stáleho sexuálneho partnera. Chcela by som si dať predpísať antikoncepciu, problémom sú moji rodičia - sú veľmi konzervatívni a nemôžu vedieť, že som pohlavne aktívna a teda ani že beriem antikoncepciu. U gynekológa som bola raz, v 16, kvôli neustálym kŕčom (aj mimo menštruácie), zo ženskej stránky bolo vtedy všetko v poriadku. Najradšej by som ale nešla znovu k tomuto gynekológovi, pretože v našom malom mestečku sa nič neutají.
    Môžem ísť k cudziemu (poprípade súkromnému) lekárovi v inom meste? Môže mi predpísať antikoncepciu a spraviť vyšetrenia, aj keď som zaevidovaná u iného lekára? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, nemôžete mať dvoch obvodných gynekológov. Ak máte kartu zaevidovanú u jedného gynekológa, môžete si ju preniesť k ďalšiemu gynekológovi. Pred predpísaním antikoncepcie je potrebné realizovať minimálne odbery krvi až následne pri negatívnych výsledkoch Vám môže byť antikoncepcia predpísaná.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Juliajanufka

    Dobrý večer chcem sa spýtať že keď užívam antikoncepciu leverette a mala som slabo ruzovy vytok a 5 dní mi už mešká menštruácia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie z vysadenia, či zo spádu hormónov. Špinenie je pomerne časté, môže sa vyskytovať. Krvácanie by sa v prípade tohto preparátu malo dostaviť počas užívania placebo tabliet. Niekedy však ku krvácaniu nedôjde, ale prejaví sa to v podobe krvavého výtoku. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia aidee

    , Autor: Kiki269

    Dobrý deň chcem sa opýtať včera večer som si zobrala tabletku z antikoncepcie vždy načas ako to beriem večer o pól 9. Ale okolo 10 má prehnalo na wc, mohlo by to mat nejaký znížený účinok keďže na internete som čítala kadečo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak dôjde k hnačke do 3 - 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, nie je vylúčený znížený účinok hormonálnej antikoncepcie. Preventívne odporúčam najbližších 7 dní okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Mirena

    , Autor: HankaDM

    Dobrý deň p. Doktor,
    mám problémy s nepravidelnou periodou 2 az 3 roky. Po 1 mesacnom krvacaní som navstivila gyn. ktorá mi odporučila Mirenu. Krv v norme, na sone nález zhrubnutá sliznica maternice 16 mm /endometrium/. Mám dve deti, donosené bez problémov, doteraz žiadna antikoncepcia alebo iné tabletky. Chcem sa opýtať, či mi odporúčate Mirenu, niektoré ženy ju neodporúčajú. Dakujem za odpoved. Hanka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vnútromaternicové teliesko môže napomôcť k úprave menštruačného cyklu. 16 mm sliznica je vysoká, závisí však aj od dňa menštruačného cyklu, kedy bolo USG vyšetrenie realizované. Ak bolo USG realizované v prvej polovici cyklu, najskôr by som realizoval histologizáciu sliznice, či krvácanie nie je prejavom problému so sliznicou dutiny maternice. Pri negatívnych výsledkoch histológie sa dá uvažovať o zavedení vnútromaternicového telieska, ktorému predchádza výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Kiki269

    Takze sa nemusím obávať keď som netúžila vtedy tu prvú tabletku že by antikoncepcia nebola účinná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, za predpokladu okolností, ktoré som Vám opísal je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna.