Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,277 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chlamýdie

    , Autor: Expanzonature

    Dobrý večer. Chcem sa spýtať či po dobratí antibiotik na chlamýdie môžme mat s priateľkou aspoň orálny sex. (fajčenie ona, prsty ja). Výsledky nám ešte neprišli. Antibiotiká boli riadne bráne. Chlamýdie sa prenášajú aj takouto formou uspokojovania?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, chlamýdie sú baktérie žijúce vnútri bunky. Prenášajú sa všetkými formami pohlavného styku (vaginálny, análny, orálny). Chlamýdie sa môžu pri mechanickom dráždení buniek dostať do okolia, čím by mohli napádať ďalšie bunky. Ak ešte nemáte výsledky, odporúčam ešte pohlavnú abstinenciu.

Podobné otázky

  • Roky trvajúci výtok

    , Autor: Anetos

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a od dospievania trpím nadmerným výtokom. Bez pálenia, svrbenia, či iných problémov. Samozrejme, vyskytujú sa sem-tam aj zápaly, ale to je v poriadku. Môj gynekológ mi za tie roky predpísal už snáď všetky možné antibiotiká, pol roka som užívala aj vaginálne probiotiká, no jediná zmena ktorá sa udiala je, že je toho výtoku o niečo menej. Kultivácie, cytológie a všetky možné odbery mám vždy v poriadku. V minulosti som bola liečená na chlamýdie, no výtok začal omnoho skôr. Som nútená deň aj noc používať intímky a je to dosť nepohodlnné a "obmedzujúce". Rada by som sa opýtala, či ste sa s niečim podobným už stretli, alebo mi viete poradiť, ako sa toho výtoku natrvalo zbaviť. Ďakujem a prajem príjemný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nadmerného výtoku môže byť viacero. Treba však povedať, že nie každý výtok je patologický. Aj laktobacily, teda “dobré baktérie”, sa vedia v pošve premnožiť a následne sa to prejaví mliečnym kyslastým výtokom. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Ak sú všetky výsledky vyšetrení (štandardná kultivácia, rozšírené kultivačné vyšetrenie, vyšetrenie na ureaplazmy, mykoplazmy, chlamýdie a trichomonas vaginalis, vaginálny nález, nález na krčku maternice negatívne, ako aj výsledky onkocytológie boli v poriadku, dá sa uvažovať aj o vaginálnej aplikácii lasera. Takto je však veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť.

  • Močové cesty

    , Autor: Daniela S


    Dobrý deň, chcem sa opýtať začala som mať takýto problém.Bolest v podbrušku, krvácanie mimo cyklu,časté močenie.Urobila som si domáci test na chlamýdie kde to síce nebolo 100 percentné ale videla som tam pozitívny test.Bola som u svojho gynekológa kde mi urobila USG,zobrala výter, moč. USG bol v poriadku že tam nevidí z čoho by som mohla mať taký problém,výter bol tiež v poriadku akurát lactobacil tam bol a v moči som mala krv teda aj zvýšené CRP p.doktorka mi napísala Macmiror tablety po ich dobrati som bola na crp aj moc išiel na rozbor a výsledky boli v poriadku.Po 5 dňoch mám zase nepríjemný pocit že mam plný močový mechúr a chodím častejšie na wc,nemám pálenie ani rezanie.Preto sa chcem opýtať mohlo to byť tak že sa z vyteru a moču nemuseli zistiť chlamýdie?Alebo lieky Macmiror nezabrali? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu Vám nebol realizovaný výter z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy ale iba klasický výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, z ktorého sa prítomnosť chlamýdií nezistí. Macmiror chlamýdie neprelieči. Nevylučujem, že sa u Vás nejedná o chlamýdiovú, či ureaplazmovú infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia a stanoví ďalší postup.

  • Svrbenie a výtoky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať uz dlhší čas mam problém so svrbenim od spodu Lekár mi predpisoval rôzne lieky antibiotika zinnat vaginalne capiky a nič nepomáhalo tak mi spravil stery na chlamýdie mykoplazmy.vysiel mi pozitívny ster na mykoplazmy tie som si už preliecila ,ale stále pociťujem svrbenie mam odskúšané macmiror polygynax lomexin krem fungolon jenamazol a rôzne lieky je ešte Prosím Vas niečo čo by mi pomohlo lebo je to už neznestitelne a nedá sa s tým fungovať teraz uzivam capiky bedatine ale jednu som si zaviedla večer a začalo to mierne páliť ma to tak palit koli tomu ze obsahuje jód aa lieči sa to alebo je to nejaká reakcia ?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že máte reakciu na jód. Vplyvom opakovane užívaných antibiotík mohlo u Vás dôjsť ku vzniku bakteriálnej vaginózy porušením pH pošvového prostredia a zmenou vaginálnej mikroflóry. Skúste si dlhodobo aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.

  • Bolesti

    , Autor: Jana_21

    Dobry den.

    Viac ako rok mam intemitentné bolesti brucha. Začnú vzdy pri lopate bedrovej kosti na pravej strane a postupne prechádzajú nadol do slabiny a potom sa presunu do celeho podbruska. Po tejto bolesti mam nezvyčajný výtok hustý lepkavý (ako sopel) zltohnedy. V trvaní max 1 den. Nie veľkého množstva. Následne dostanem zapal mocovej rúry. Toto sa opakuje stale dokola. Problem nastáva cyklicky. Okolo 9. dna cyklu. Močový zapal sa mi vzdy zhorší cez ovuláciu lebo menzes.
    Chodim od gynekologa k urologovi. Sono mam v norme. Z výterov mi vychádza dokola E coli, enterobakter alebo klebsiela v moci aj vaginalne.
    Chlamýdie a ostane negat.bez zvýšenej teploty.
    Menzes mam pravidelný. Pohlavný styk nebolestivý, manžel mal vyšetrený ejakulat, je negativny. Zmenila som stravu, davam si vaginalne aj perorálne probiotiká, dodržiavam hygienické opatrenia ale problemy sú stále a postupne sa doba medzi nimi skracuje.
    Využívala som viaceré p.o. ATB od urológa aj po + vaginalne od gynekologa. Neviem uz co mám robit. Krvné výsledky mám v norme. Postmikčné reziduum nemám. K lekárovi ma vzdy dozenie hlavne dysuria ale vzhladom na cyklickost tazkostí a divný výtok pred nimi mam pocit, ze príčina je gynekologická a urologické ťažkosti sú len dôsledok.
    Mám ešte nejaké diagnostické možnosti?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu Vám z výterov vychádzajú baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú v čreve, takže je možné, že infekcia v pošve je spôsobená zanesením z konečníka. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ale s podobným problémom som sa stretol u pacientiek, ktoré praktizovali análny styk, nosili tangá alebo používali toaletný papier pri toalete nesprávnym smerom, teda zozadu dopredu. Doplnil by som tiež imunologické vyšetrenie. Vaginálne probiotiká môžete užívať aj dlhodobo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Chlamydie

    , Autor: Bobulka

    Dobrý deň, pan doktor, prosím, ak budete mat kúsok času o vašu odbornú odpoveď. Je v mojom prípade vylúčená chlamýdie trachomatis? Nakoľko môj gynekológ povedal, ze nie je vylúčené, ze mam aj trachomatis. Ale prečo? Som zdravotnícky pracovník, a vidím z výsledkov, ze mam pozitívne protilátky na pneumonie ale nie na trachomatis. Tak ja z toho usudzujem, ze trachomatis do úvahy neprichádza. Môžete sa mi prosím k tomu vyjadriť? Ďakujem. Pozn. Anti chlam pneumonie iga je 1. 440 čiže pozitív, igg 3,900 pozitív, igm neg. A Chlam. Trachomatis Iga 0,09 neg, igg 0.07 neg, igm 0.1neg.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, protilátky v triede IgA sa považujú za ukazovateľ aktívnej infekcie, hovoria o prítomnosti chronickej infekcie alebo reinfekcie a sú užitočné na posúdenie úspešného odstránenia po liečbe. Sú detegovateľné približne 2 týždne po tvorbe protilátok typu IgM. Protilátky v triede IgG vznikajú pri akútnej infekcii ako posledné, pri reaktivácii je typický nárast IgA a IgG protilátok, ktorých zvýšené hladiny pretrvávajú aj u chronických infekcií. Izolovaný výskyt IgG protilátok bez klinických prejavov je charakteristický pre stav po prekonanej infekcii. Podľa výsledok máte pozitívne IgA a IgG, takže sa môže u Vás jednať o chronickú infekciu. Protilátky na chlamydia trachomatis máte negatívne, takže s najväčšou pravdepodobnosťou je infekcia chlamydia trachomatis u Vás vylúčená. Dá sa ešte realizovať výter z krčka maternice pre prípadnú detekciu chlamydia trachomatis, nevidím v tom však celkom zmysel.