Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,921 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • PCO

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či PCO môže spôsobovať priberanie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, pri syndróme polycystických vaječníkov môžete priberať. PCO syndróm je endokrinologické ochorenie, pri ktorom dominuje porucha hormonálnej regulácie a má súvis aj s metabolizmom.

Podobné otázky

  • Hormonálna nerovnováha a vysoká sliznica

    , Autor:

    Dobry den, dnes som absolvovala hysteroskopiu a kyretáž kvôli vysokej sliznici. Mám 35 rokov a porod za sebou. Uz niekolko mesiacov po sebe som mala menzes s krvnymi zrazeninami, ale nikdy netrval dlhsie ako 4 dni. Okrem vysokej sliznice neboli v maternici pritomne ziadne myomy ani polypy. Cytologia a kultivacia boli tiez v poriadku. Pan doktor vyslovil podozrenie, ze by to mohlo byt z hormonalnej nerovnovahy, ale ze pockame na vysledok. Trpim na pco. Citala som, ze by sa mohlo jednat o estrogenovu dominanciu. Pan doktor ako by sa to dalo riesit okrem antikoncepcie a vnutromaternicového telieska? Pomahaju na to aj nejake vyzivove doplnky? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výživové doplnky vedia upraviť hladinu hormónov len minimálne, ak vôbec. Ak je u Vás prítomný hyperestrogenizmus, inak, ako hormonálnou liečbou sa to upraviť nedá. Vyčkajte na výsledky histológie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta a PCO

    , Autor:

    Dobrý večer pán doktor, prosím Vás o radu. Mám 27 rokov. 3 roky som pre polycysticke vaječníky užívala HAK, mám aj hepertyreozu, zvýšené ochlpenie v oblastí hornej pery. Nepravidelný MC. V júli/2020 som ju vysadila nakoľko s manželom chceli by sme bábätko. November mi MC prišiel 37 den a hrozna bolesť s tym spojena. Tohto mesiaca mi este neprišla 33. deň a stále nič. Zašla som k svojmu dr. nakoľko mala som bolesti v podbrušku na pravej strane až do oblasti drieku. Pán doktor zistil že mam cystu na pravej strane do 7 cm. Odporúčal ma na operáciu odstránenia tejto cysty. Preto mi dali aj injekciu na vyvolanie MC. Prosím Vás, cysta sa nedá inak zmenšiť, alebo nepraskne sama a nevstrebe sa
    po MC. Ďakujem pekne za radu, prípadne odporúčanie. Pekný večer.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, cysta takejto veľkosti už sama s najväčšou pravdepodobnosťou nepraskne a bude ju treba odstrániť operačne a zhistologizovať. Po menštruácii sa dá ultrazvukovo skontrolovať pretrvávanie cysty. Zmenšiť ani odstrániť sa cysta takýchto rozmerov inak nedá.

  • Kyretáž

    , Autor:

    Pán doktor, je nutná kyretáž kvôli vysokej sliznici v maternici? Pred menštruáciou nameraná 20 mm a to 25. deň cyklu. Menštruácia po takto na meranej sliznici následne 3 dni normálne krvácanie, dva dni slabé špinenie. Nedá sa to riešiť liekmi? Mám autistického syna. Nemôžem si dovoliť pri ňom po zákroku oddychovať, je to starostlivosť 24 hodín denne. Pred pôrodom som mala znížený progesterón. Dlhodobo som užívala duphaston. Terajší gynekológ moju hormonálnu nerovnováhu nerieši. Trpím pco, cyklus je 31-34 dňový. Užívam indonal aj inofolic a to mi pomáha v predchádzaní cýst. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležité sú aj okolnosti ako aj vek, kontrolné USG po menštruácii, ... Na základe jednej hodnoty výšky sliznice, a ešte pred menštruáciou, je tažké sa takto objektívne vyjadriť. Ak by však výška sliznice pretrvávala, je vhodné ju zhistologizovať kyretážou s hysteroskopiou. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • PCOS

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, pre PCOS mi bol predpisaný duphaston na 3 mesiace na zlepsenie stavu a po 3 mesiacoch sa lekar vyjadril ze mám počkať a pripadne sa vratime zase k duphastonu. Lenze po mesiaci co som ho uzivala som mala bolesti hlavy, brucha aj podbruska hlavne vajecnikov. Myslela som si ze je to hlavne z hormonov. No moje zistenie dopadlo tak ze sa mi potvrdila laktozova intolerancia a duphaston prave ma v sebe laktozu. Chcem sa opýtať ci existuje realne nijaka iná alternatíva na pcos, ktora by neobsahovala laktozu. Mojmu lekarovi som to zatial este neoznamila, preto sa pytam ci existuje aj ine alebo to proste budem musiet pretrpiet?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú aj iné preparáty a možnosti liečby, ako je liečba Duphastonom, záleží aj od okolností, či plánujete otehotnieť, či nie, aké máte ťažkosti, ... O intolerancii informujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky Vaše výsledky a určí ďalší postup.

  • PCOS

    , Autor:

    píšem Vám ohľadom zdravotných problémov. V januári 2020 som vysadila antikoncepciu Daylette. Menštruáciu som mávala každý druhý mesiac ale potom nastal zlom a poslednú menštruáciu som mala 24.6.2020. Dňa 5.10.2020 som bola na vyšetrení u gynekologičky s výsledkom: Predpísala mi Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menštruácia mi prišla dňa 17.10.2020. Včera som bola na odber krvi pre vyšetrenie hormonálneho profilu. Posielam výsledok od doktorky:
    Výsledky laboratórnych testov zo dňa 19.10.2020 : S-TSH : 4.68 mIU/l [0.35-5.10] , S-Anti-Müllerian hormón : 18.56 ng/ml [0.576-8.13] , S- Anti Mullerian hormon v pmol : 132.52 pmol/l , S-Luteinizačný hormón : 14.97 IU/l [1.90-12.50] , S-FSH : 6.68 IU/l [2.5-10.2] , S-Estradiol : 268.3 pmol/l [70.0-517.0] , S-Testosterón : 2.16 nmol/l [0.4-2.1] dobrý deŇ . posielam výsledky , zvýšené hodnoti poukazuju pravdepodobne na syndrom poylcystických vaječníkov / endokrinná porucha - pri ktorej dochadza k zvýšenej produkcii užskeho hormonu testosteronu - preto aj akne... vhodne by bolo endokrinolog vyš , sono brucha ešte raz sono gynekologicke tesne po menzes ak sa nič iné nezistí a neplanujete tehotnosť , najjednoduchšie sa tlmi pomocou antikoncepcie a antiandrogennimi vlastnosťami / daylette napr - ako ste aj mali.../
    Po menštruáci som absolvovala sonograficke vyšetrenie, ked sa potvrdili cysty vo vaječníkoch. Je nevyhnutne uzivanie antikoncepcie - chcela by som sa jej vyhnut niesu ine metody ???? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa jedná o hormonálnu poruchu, najvhodnejšia a najefektívnejšia je hormónová liečba. Rovnako odporúčam aj endokrinologické vyšetrenie.