Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Voľná tekutina

    , Autor: kelly-2

    Dobrý Deň,pre bolesti v podbrušku ktoré mám 2tyzdne, resp. ešte stále trvaju,ale už slabšie .Bola som u gynekológa,ktory vylučil cystu a aj iné diagnózy,ale povedal že možno praskla cysta počas menzesu,nasiel voľnú tekutinu počas ultrazvuku.Je pravda že to je z prasknutej cysty?No a počas cyklu špinim aj viackrát,pan doktor povedal že možno sa mi tvoria cysty ktoré praskajú a preto to špinenie...ale vraj maternica aj vaječníky sú tip top bez nálezu.Môže tá tekutina byť po cyste?ako dlho asi trvá vstrebanie resp.dokedy by mali prejsť úplne bolesti?Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, voľná tekutina pri nenájdení predtým viditeľnej cysty môže súvisieť s prasknutím cysty. Vstrebanie je individuálne, závisí od množstva ako aj zloženia voľnej tekutiny. Voľná tekutina v malom množstve by nemalo spôsobovať dráždenie.

Podobné otázky

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Dobrý deň. Prosím Vás, potrebujem poradiť. V decembri 2023 mi bola zistená cysta na ľavom vaječníku. Následne pri CT obličky mi bola táto cysta popísaná takto: V oblasti malej panvy sa v úrovni ľavého ovária zobrazuje hypodenzný oválny útvar cystického charakteru s priemerom 28 mm, v dif. dg. cysta, folikul, vpravo taktiež v oblasti ovária menšie hypodenzné štruktúry do 15 mm, folikuly. Voľná tekutina neprítomná. Záver: Cystické štruktúry na ováriách bilat., viac vľavo, v dif. dg. cysta, event. folikuly. Toto CT brucha mi bolo robené kvôli obličke-kameň. Následne mi na sone gynekológ povedal, že cysta na vaječníku má 3.5cm. Po mesiaci a pol kontrolné sono, cysta o 1cm menšia. Teraz znova kontrolné sono- cysta znova 3.5cm. Zobrali mi krv a Roma index ak som dobre počula sestričku, 11.4%. Mám 38r.menštruáciu mávam pravidelne, ale posledné asi 3-4 mesiace mávam slabšiu ako predtým..a kratšiu. Po týchto krvných výsledkoch mi bolo cez telefón povedané, že o mesiac mám prísť na kontrolu. Gynekolôg povedal, že podľa neho to skôr vyzerá na endometriózu. Prosím Vás o Váš názor a rady.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností môže byť viacero. Folikuly sú bežnou súčasťou vaječníka. Niekedy však nedôjde k prasknutiu dominantného folikulu a vznikne tzv. folikulárna cysta. Tá však može časom aj prasknúť alebo sa vstrebať. Záleží od viacerých okolností, či máte ťažkosti alebo nie a ako sa mení veľkosť popisovaného cystického útvaru. Čo sa týka onkomarkerov, dôležitý je nie len výsledok ROMA indexu, ktorý máte na hranici pozitivity, keďže norma je do 11.3%, ale aj HE4 a Ca125. Keďže som však nevidel nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nafúknuté brucho

    , Autor: Klaudihviezda

    Dobrý deň, chcem sa obrátiť na Vás ohľadne veľkého bruška. Pred pár týždňami som mala cystu vo veľkosti 5 cm. Bola som minulý týždeň na kontrolnom UZV a cysta praskla, zostala po nej voľná tekutina. Lekárovi som hovorila o nafúknuti a nebral to nejak k úvahe, neviem ci to dobre pochopil. O kontrole sa nezmienil.Ja bruško nemávam, teraz ho mam ako v tehotenstve s tlakmi. Bruško je na pohmat tvrde a veľké je od podbrusia . Často chodím na malú toaletu. Môže to riešiť aj obvodný lekár?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti sú najskôr gynekologického alebo chirurgického pôvodu, môžu byť prejavom prasknutej cysty a voľnej tekutiny, ktorá dráždi peritoneum. Takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívite Vášho obvodného gynekológa. Obvodný lekár Vám v tomto asi nepomôže, dá Vám odporúčanie na chirurgiu alebo gynekológiu.

  • tlak v podbrusku

    , Autor: Matík

    Dobrý deň,
    Už som Vám spomínala to, že pri pohlavnom styku keď ide penis hlbšie pociťujem tlak v podbrušku a potom aj na pravom vaječníku. Odpovedali ste mi tým, že tlak je spôsobovaný naťahovaním závesného aparátu maternice a pošvy pri tlaku na maternicu. Môže tento tlak byť spôsobený tým, že mi gynekologička našla voľnú tekutinu v podbušku a penis ju pri hlbsom styku dráždi a po čase keď sa tekutina vstrebe by ten tlak mal prejst? Alebo ako viem predísť tlakom a nepríjemnostiam pri sexe? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s voľnou tekutinou to nesúvisí. Takto je však veľmi tažké sa objektívne vyjadriť. Môžete mať endometriózu, alebo pozápalovo stuhnutejšie prarametriá, teda oblasť závesného aparátu maternice. Záleží tiež od vybavenia partnera. Voľná tekutina sa v bruchu v istom množstve môže nachádzať, väčšie množstvo je však odrazom patológie, môže to byť stav po prasknutí cysty. Odsledujte si to, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť v pravom podbrušku

    , Autor: Prelka

    Dobry den pan doktor,
    dnes mam 28. den cyklu. Tento cyklus bol veľmi zvláštny, sporadicky sa objavovali bolesti v podbrusku a potom boli dni, kedy ma nic nebolelo. Gynekolog ma skontroloval ultrazvukom, videl len prasknutu cystu na pravom vajecniku, lavy vajecnik bol cisty. Okrem toho si vsimol volnu tekutinu v bruchu, mozno z prasknutej cysty. Vyter bol cisty, crp nizke a krvny obraz v poriadku. Skontroloval ma chirurg, aj urolog. Vycievkovany moc bol v poriadku. Na sone brucha videli len volnu tekutinu v bruchu asi 15 ml. No ja stale citim mierne pobolievanie v podbrusku, viac vpravo a vystreluje mi to aj do chrbta vpravo. Do tohto cyklu som problemy s bolestou nemala. Moze sa mi tak bolestivo prejavovat pravy vajecnik, v ktorom praskla cysta? Alebo ma drazdi stale ta volna tekutina? Dokedy by sa mala vstrebat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti môžu byť spôsobené zmenami na vaječníku po prasknutí cysty. Ak sa jednalo o cystu väčších rozmerov a uvoľnilo sa väčšie množstvo tekutiny, tá dráždi pobrušnicu a to spôsobuje bolesti. Treba rátať s tým, že pobolievanie bude ešte pár dní trvať, ako presne dlho, to Vám nepoviem. Odsledujte si to, môžete užiť niečo proti bolesti. Pri pretrvávaní alebo zhoršení zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť v podbrušku a voľná tekutina v bruchu

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň,
    mám 35 rokov. Chcem sa opýtať čo mám robiť, resp. aké vyšetrenia podstúpiť? Posledný mesiac som mala bolestivú menštruáciu, inokedy je to len pár hodín. Na 8. - 9. od skončenia menštruácie začali mierne bolesti v podbrušku znova. Neboli permanentné, možno pár hodín do dňa, tak som uvažovala, že to môže byť skorá ovulácia. Ale tie bolesti pretrvávali, až sa 15.deň cyklu objavil žltý výtok, pri tom na výtoky netrpím. 19. deň cyklu som šla za gynekológom a on videl voľnú tekutinu v bruchu. Povedal, že zrejme mám nejaký zápal alebo to bude ovulácia. Predpísal mi klotrimazol, urobil výter, krvný obraz a crp. Dnes ráno som volala a crp je 0,62 a krvný obraz v poriadku. Čakám ešte na výsledky z výteru. Dnes je 21. deň cyklu, žltý výtok už nemám, ale podbruško vrátane krížov stále mierne pobolieva. Niekedy mám podbruško nafúknuté. Znepokojuje ma však jedna vec, keď som pred niekoľkými mesiacmi bola na preventívku (10/2019, ale neviem ktorý deň cyklu), gynekológ znova videl voľnú tekutinu v bruchu a bol mi potvrdený streptokok a ecoli, užívala som na to macmiror.
    Mala by som ísť aj za iným odborníkom, aby sa prišlo na príčinu tej tekutiny a zároveň bolesti v bruchu? Čo si mám nechať vyšetriť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, mohla Vám napríklad prasknúť cysta, alebo väčší dominantný folikul, čo mohlo spôsobiť voľnú tekutinu v bruchu. Nepoznám ale nález, ani výsledky všetkých vyšetrení, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to, vyčkajte na výsledky kultivácie.