Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Inofolic a cysta

    , Autor:

    Dobry den. Chcela by som sa spytat na ucinky inofolicu na cystu.
    Mam pravdepodobne endometrialnu cystu cca 3cm velku.
    Menstruaciu som nemala cca 5 mesiacov. Cysta na operaciu ze zatial nie je a zatial nechce moj gynekolog riskovat nejakou hormonalnou liecbou kezde mam cystu vo vnutri vajecnika. A asi by pravdepodobne mohla prasknut a sposobit problemy. Zatial ziadne problemy nemam a tazkosti nepocitujem.
    Druhy vajecnik by mal byt v poriadku. Ale preco teda nemam menstruaciu aj tak ked je v poriadku druhy vajecnik????
    Moj gynekolog mi doporucil uzivat inofolic 2xdenne. Moze inofolic nejako pozitivne pomoct tej cyste ze sa napr zmensi, strati sa .... alebo ze menstruaciu dostanem ?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Inofolic rast cysty nespôsobí. Jeho pozitívne účinky by sa mohli prejaviť úpravou cyklu a ovuláciou. Ak bolo vylúčené tehotenstvo, problém bude niekde inde. Spomínaná cysta na vaječníku môže byť aj Corpus luteum haemorrhagicum, teda zakrvácané žlté teliesko, ktoré je hormonálne aktívne. Cysty na vaječníkoch sú jednou z možných príčin meškania alebo skôr vynechania menštruácie. Po vyšetrení hormonálnej profilu, vylúčení tehotenstva a zlyhania konzervatívnej farmakologickej liečby je laparoskopia rozumným riešením. O vaječník by ste nemuseli prísť. Dôležitý je povrch vaječníka, nie jeho vnútro. Laparoskopický sa dá odstrániť len cysta, resp. časť vaječníka. Čakať ze cysta praskne by mohlo mať vážnejšie dôsledky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.