Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,790 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Infekcia

    , Autor: jana-9

    Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať pred dvoma rokmi som Mala chlamýdie. Po uspešnej antibiotickej liečbe a po kontrole zmizli. Výtok však pretrváva. Po dvoch rokoch mám iného partnera a chcela by som sa spýtať, či by sa mi mohli znovu vrátiť, pretože mám znovu problémy s výtokom a začali mi zápaly močových ciest. Nie som si istá či to nemože byť kvoli studenému počasiu. Na jar tohto roku som mala cystu na vaječníku a po kontrole a všetkých bakteriálnych a obyčajných kultiváciách doktor povedal, že je všetko v poriadku aj napriek mojim ťažkostiam s výtokom. Je možné že kultivácie nič neukázali na infekciu chlamýdiami ? Povedal, že si musím na ten výtok zvyknúť ale mám obavy. Výtok je vodnátý, žltej, niekedy žltozelenej farby bez svrbenia a pálenia a iných ťažkostí. Plánujem ďalsiu kontrolu u svojho gynekológa po dobratí antibiotík na zápal močových ciest. A druhá otázka. Dá sa chlamýdiami nakaziť aj cez orálny sex ? Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, chlamýdiová infekcia sa môže opakovať. Výtok ešte automaticky neznamená chlamýdiovú infekciu. Dôležité sú kultivačné vyšetrenia. Možnosť falošne negatívneho výsledku kultivačného vyšetrenia je tu ale vždy. Niekedy, pri negatívnych výsledkoch kultivácie a vylúčení všetkých možností, sa problém vyrieši skusmou liečbou vaginálnymi antimykotikami, probiotikami, vhodné je skúsiť aj vaginálne výplachy, napríklad Cloginom. Chlamydiová infekcia sa prenáša všetkými formami pohlavného styku, vaginálnym, análnym, ale aj orálnym. Riaďte sa odporúčaniami Vášho obvodného gynekológa a pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach sa ho nebojte kontaktovať.

Podobné otázky

  • Bolesť pri styku

    , Autor: Emiiee

    Dobrý deň, pán doktor, už dlhodobo mávam bolesť pri styku. Začalo to pred niekoľkými mesiacmi kvasinkovou infekciou. Najprv som sa ju snažila vyliečiť voľnipredajnými liekmi (Canesten; Gynophilus), ale nakoniec som i tak skončila u svojej gynekologičky, keďže sa to nezlepšovalo. Tá mi povedala, že išlo o kvasinkovú infekciu spojenú s nejakým bakteriálnym prvkom a predpísala mi na 4 dni Polygynax. Po dobratí sa zdalo, že sa všetko vrátilo do normálu, ale po nejakom čase sa opäť vrátila bolesť a pálenie počas styku. Dobrala som preto zostávajúce tablety Polygynaxu, bolesť sa stratila a po chvíli bola znovu späť. Čo by ste mi poradili? Je možné, že je infekcia stále zle doliečená a preto ma trápia tieto bolesti? Iné znaky infekcie okrem pálenia počas styku nemám. Je potrebné preliečiť i partnera? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri pretrvávaní ťažkostí je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie okrem štandardného kultivačného vyšetrenia realizovať aj rozšírený mikrobiologický ster. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa však u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu. Skúsiť si môžete aplikovať vaginálne probiotiká po dobu aspoň 10 dní.

  • Meškanie kvôli ATB al. infekciám?

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor. Päť dní mi mešká menzes, viem, ešte to všeličo môže byť aj nebyť, ale dnes som sa dozvedela, z výteru mi bol zistený streptococcus agalactiae. Ku gynekológovi sa dostanem až o týždeň. Ešte tak dlho mi nemeškala menštruácia. Mám aj citlivé prsia.Čo by ste mi poradili, pán doktor, v závislosti od eventuálneho tehotenstva by som sa mala liečiť na streptococ.? Môže aj táto infekcia spôsobiť meškanie/vynechanie menštruácie? Ešte by som dodala, pán doktor, pred mesiacom a pol som užívala amoxycyclin na silné prechladnutie, pred 3 týždňami doxycyclin na ureaplasma parvum. Pred týždňom Prokanazol 4tbl. Môže aj to kvantum liekov ovplyvniť meškanie/vynechanie? Už veľmi dlho plánujeme tehotenstvo. Aj v CAR už to máme rozbehnuté, v januári máme naplánovanú IUI. Teraz už len čakám, čo z toho všetkého vyjde, ale je to stresujúce a tak rada by som videla trošku jasnejšie. Testovať plánujem v piatok. Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skôr si myslím, že meškanie menštruácie má na svedomí užívanie viacerých druhov antibiotík v poslednej dobe. Je možné, že sa menštruácia dostaví v dohľadnej dobe. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Postupujte podľa odporúčaní lekárov v centre asistovanej reprodukcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj za účelom prípadného potvrdenia, či vylúčenia tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Styk po upt

    , Autor: Feroborba

    Dobrý deň, pán doktor, partnerka absolvovala pred týždňom UPT - kyretáž. Hojenie a celkový priebeh sa zdá byť v poriadku, v noci prišlo však k nerozumnému konaniu - úplne minimálnemu, no niekoľkonásobnému vniknutiu, bez vyvrcholenia. Riziko tehotenstva by malo byť vzhľadom na priebeh úplne mizivé, no pre dané okolnosti zvažujeme aspoň teraz čo najrozumnejšie kroky okrem vyvarovania sa podobne hlúpemu konaniu. Je možné úplne vylúčiť takéto riziko aj vzhľadom na časový interval od kyretáže, ak bol predtým cyklus štandardný (28dní), alebo je na mieste zvážiť "tabletku po", aj keď ide o takto veľmi nízku pravdepodobnosť. Za každú radu ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, riziko otehotnenia je za daných okolností malé, hrozí však infekcia. Preto sa štandardne neodporúča mať pohlavný styk aspoň 14 dní od výkonu.

  • Escherichia coli v posve + inseminacia

    , Autor: MataMata

    Dobry den prajem. Minulý týždeň v pondelok som bola na kontrole, kde ma pan doktor pozeral, pre istotu zobral kultivaciu ale po palpacnej kontrole zhodnotil, ze vsetko vyzera dobre aj z vizualneho hľadiska. V piatok som isla na planovanu inseminaciu kedze mame dlhodoby problem s otehotnenim. Dnes po tyzdni mi prisiel vysledok z kultivacie a s vysledkom Escherichia coli. Lekar mi predpisal liek Betadine vag. capiky. Som z toho v soku, pretoze hygienu dodrziavam, utieram sa z predu do zadu, nosim iba bavlnene nohavičky, žiadne tangace, nepraktizujeme analny styk. Priatel je v poriadku, bol nedavno aj on u urologa a nebol mu zisteny ziadny zapal ani nic podobne. Vsetky ostatne vysledky na mykoplazmy, urea, chlamýdie mam negativne.
    Moje otazky: prosim, je potrebna liecba s ATB pre Escherichia coli ked nic nepocitujem? Pri inseminacii sa mi mohla tato Escherichia coli dostat do maternice a sposobit mi tam vaznejsi problem ktory keby sa neliecil s ATB , alebo s inymi liekmi, mohol by mat zle nasledky? Moze mi tato Escherichia coli sposobit to ze neotehotniem? A mam vlastne uzivat Betadine vag. capiky ak som nahodou tehotna, kedze obsahuju jod? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pošva nie je sterilný orgán, vyskytujú sa v nej aj patogénne baktérie. U ženy je vylučovací, pohlavný a tráviaci trakt blízko seba, takže aj napriek všetkým opatreniam, dodržovaniu hygieny niekedy dôjde k vzniku tzv. aeróbnej vaginitídy, kedy sa pomnožia baktérie z čreva v pošve. Ak bola potvrdená inferkcia E. Coli, je vhodná liečba. Aplikácia Betadine čapíkov, či vaginálnych probiotík je niekedy postačujúca. Vo všeobecnosti sa nerealizuje žiaden zákrok na maternici, ak je prítomný zápal, či infekcia. Áno, mohlo by to spôsobiť aj zápal maternice, v prípade inseminácie aj potrat. E. Coli nespôsobuje sterilitu, ale pri častých a dlhodobo pretrvávajúcich pošvových infekciách je riziko postupu infekcie cez krčok maternice do dutiny maternice a ďalej cez vajíčkovody na vaječníky, resp. orgány dutiny brušnej. Infekcie dutiny maternice, vajíčkovodov a vaječníkov následne môžu spôsobovať ťažkosti s otehotnením. Postupujte podľa odporúčaní lekárov, v prípade akýchkoľvek nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Bolesti v podbrušku a krvácanie

    , Autor: Diaaa

    Dobrý deň, môžem poprosiť odpoveď na moju otázku ohľadom mojich problémov? Mávam bolesti v podbrušku a trosku krvacam. plus k tomu asi tak 2 týždne do zadu som mavala hnedé výroky, bola som u svojej lekárky ktorá mi pomocou výteru zistila že mám nejaku baktériu. Následne som na to brala zinat a prešlo ma to. Teraz po čase mávam krvácanie a bolesť v podbrušku. Krvácanie nie je veľmi silné je s takým výtokom ktoré mi pripomínajú sliny. Keďže mám aj covid tak ma v podbrušku pri kašlani viac pobolieva, ale neviem či to má nejaký súvis. A ešte chcem podotknúť že viac krvácam po sexe alebo iba jemnom dotyku pošvy. Ďakujem za vašu odpoveď, u gynekológa som nebola keďže sa neviem kvôli covidu vôbec dostaviť. Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto bez vyšetrenia sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné gynekologické vyšetrenie, USG vyšetrenie, prípadne odber krvi, kultivačné, či mikrobiologické vyšetrenie. Infekcia môže mať vplyv na menštruačný cyklus. Odsledujte si to.