Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Infekcia

    , Autor: jana-9

    Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať pred dvoma rokmi som Mala chlamýdie. Po uspešnej antibiotickej liečbe a po kontrole zmizli. Výtok však pretrváva. Po dvoch rokoch mám iného partnera a chcela by som sa spýtať, či by sa mi mohli znovu vrátiť, pretože mám znovu problémy s výtokom a začali mi zápaly močových ciest. Nie som si istá či to nemože byť kvoli studenému počasiu. Na jar tohto roku som mala cystu na vaječníku a po kontrole a všetkých bakteriálnych a obyčajných kultiváciách doktor povedal, že je všetko v poriadku aj napriek mojim ťažkostiam s výtokom. Je možné že kultivácie nič neukázali na infekciu chlamýdiami ? Povedal, že si musím na ten výtok zvyknúť ale mám obavy. Výtok je vodnátý, žltej, niekedy žltozelenej farby bez svrbenia a pálenia a iných ťažkostí. Plánujem ďalsiu kontrolu u svojho gynekológa po dobratí antibiotík na zápal močových ciest. A druhá otázka. Dá sa chlamýdiami nakaziť aj cez orálny sex ? Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, chlamýdiová infekcia sa môže opakovať. Výtok ešte automaticky neznamená chlamýdiovú infekciu. Dôležité sú kultivačné vyšetrenia. Možnosť falošne negatívneho výsledku kultivačného vyšetrenia je tu ale vždy. Niekedy, pri negatívnych výsledkoch kultivácie a vylúčení všetkých možností, sa problém vyrieši skusmou liečbou vaginálnymi antimykotikami, probiotikami, vhodné je skúsiť aj vaginálne výplachy, napríklad Cloginom. Chlamydiová infekcia sa prenáša všetkými formami pohlavného styku, vaginálnym, análnym, ale aj orálnym. Riaďte sa odporúčaniami Vášho obvodného gynekológa a pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach sa ho nebojte kontaktovať.

Podobné otázky

  • Bakteriálna infekcia

    , Autor: Tam

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás, môže vaginálna bakteriálna infekcia (mala som ju skôr ako som otehotnela) prerásť tak, že by po nejakom čase mohla spôsobiť potrat alebo problémy ak som v 3tt? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže pošva nie je sterilný orgán, ale obsahuje baktérie, bežná vaginálna infekcia potrat nespôsobí. Avšak dlhodobo neliečená infekcia, či celkovo zanedbaná starostlivosť môže spôsobiť predčasné dozrievanie krčka, jeho otváranie a tým aj potrat. Nie však v 3. týždni tehotenstva.

  • Zápal krčka

    , Autor: Slivi

    Dobrý deň,
    prosím Vás mohol by zápal krčka spôsobiť potrat ak som v 3tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, infekcia, ako aj zápal ženských pohlavných orgánov môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo, nemusí však automaticky dôjsť k potratu. V 3. týždni tehotenstva je však predčasne sa vyjadriť, keďže ešte nemáte potvrdené tehotenstvo na USG a nedá sa vyjadriť k prosperite tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vaginálna infekcia

    , Autor: Hellaa

    Dobrý deň Pán doktor,
    prosím Vás môže vaginálna infekcia spôsobiť potrat vo veľmi skorom tehotenstve, keď som po otehotnení začala užívať antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná vaginálna mykóza, či bakterialna infekcia potrat nespôsobí. Dlhodobo neliečená infekcia však môže mať vplyv na predčasné skracovanie a otváranie sa krčka maternice. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Vag. infekcia a tehotenstvo

    , Autor: Gaa

    Dobry den,
    Pan doktor prosim Vas, ak by som mala vaginalnu infekciu a takato infekcia by prerastla, mohla by po nejakom case sposobit potrat v skorom stadiu tehotenstva? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bežný krátkodobý zápal, či infekcia v pošve nemá vplyv na tehotenstvo. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, či nálezy, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • HPV vírus

    , Autor: emila.09

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ešte pred tehotenstvom som zistila ze som HPV pozitívna, žiaľ som to v tej dobre nejak neriešila
    ...ide o to, že ma zaujíma či pôrodom vaginálnym nemohlo dôjsť k prenosu vírusu na dieťa?

    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že ste HPV pozitívna je jedna vec. HPV infekcia je ako chrípka, nemusí pretrvávať. Ak máte dobrý imunitný systém, organizmus si s tým poradí a nemusí ani dôjsť k patologickým zmenám, ktoré môže HPV vírus spôsobiť. Záleží tiež od toho, ktoré HPV máte pozitívne, aké sú nálezy, aké máte ďalšie výsledky vyšetrení, či máte nejaké prejavy, napríklad genitálne bradavice, aké sú ďalšie okolnosti, aké ste mali výsledky onkocytologického vyšetrenia vrámci preventívnej prehliadky, v akom ste týždni tehotenstva, atď. V tehotenstve sa s tým už veľa urobiť nedá, preto ak boli výsledky v poriadku a nemáte genitálne bradavice (kondylómy), najmä v pošve a v oblasti pošvového vstupu, problém so spontánnym pôrodom by nemal byť. HPV sa nešíri ľahko z matky na dieťa. V zriedkavých prípadoch sa môžu deti narodené matkám, ktoré majú spomínané genitálne bradavice v čase pôrodu, nakaziť vírusom počas prechodu pôrodnými cestami, preto sa v tomto prípade vedie pôrod plánovaným cisárskym rezom. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.