Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • svrbenie a stipanie sliznice ohanbii

    , Autor: inci

    Dobry den,
    Mam akutny problem spojeny so svrbenim a palenim posvoveho vchodu, ktory trva uz minimalne 4 mesiace. Problem som pocitila po sexualnom styku v obdobi, ked som prakticky kvoli horucavam stratila vytok, cize som sa z vnutra vysusila, zjavne dehydrovala. Partner pouzil kondom, spotrebu som nepozerala. Neberiem ziadne lieky, brala som akurat fluconazol kvoli plesni na nechte. V skratke: po navsteve gynekologa a podrobeni sa testom mi bol zisteny enterococcus faecalis, ktory niektori lekari za nalez nepovazuju. Dostala som metronidazol lokalne + probiotika. Problemy neustupovali, tak som zasla za inym dr. Dal mi dalacin lokalne aj peroralne. Ziaden ucinok. Dala som si spravit testy na moc, stolicu vseobecne aj parazity, krv a zase vyter z cervixu. Vsetko fajn. Toto sa odohrava v zahranici. Vratila som sa do Viedne, kde som predtym zila a navstivila mojho slovensky hovoriaceho gynekologa. Povedal mi, ze ten enterococcus bola chybna diagnoza a ze mam zjavne plesen. Nasadil sporanox, dalacin, gynopevaryl a travocort a dalacin gel. Nic. Podotykam, ze znacne a pretrvavajuce stipanie, svrbenie a diskomfort pocitujem na ohanbii a posvovom vchode, nie v posve plus kusok pod ohanbiami. Vnutro posvy reagovalo na dalacin akoby vodnatym zapachajucim vytokom. Sla som znovu na test, povedala som dr. Nech sa na to poriadne pozrie a vravel mi, ze tam mam akoby od konecnika nahor ku ohanbiam viditelne podrazdenie. Nie vyrazky. Zacervenanie. Spravil vyter z vulvy. Negativny, flora polymorfna, absentny laktobacil. Vnutri v posve ho mam dost. Lekar mi odporucil skusit aj lieky na histamin, necitila som vsak po nich ziadnu ulavu.
    Moja otazka je, ako mam takto pokracovat dalej? na wc mi niekedy ostanu po moceni na papieri male krvave fliacky. Nechodim do bazenov, partnera nemam, boli ma to akoby som mala infekciu, ktoru vravia, ze nemam. Pijem vela, vytoku mam dost, ale vonu ma inu, ako som bola zvyknuta. Spodne pradlo dezinfikujem a periem v rukach. Nebola som gynekologicky pacient...strava rozmanita, pitny rezim dodrziavam. nemohla som dostat alergiu z kondomu? Co sa na tej sliznici moze tak drzat s tym, ze to nevidno na kultivacii a ziaden z horeuvedenych liekov na to nezabera?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola vylúčená bakteriálna, vírusová, ako aj kvasinková infekcia, zameral by som sa ešte na parazity, napríklad na voš lonovú. Nevidel som nález, či to je len začervenanie. V oblasti genitálií nie je zriedkavá ani psoriáza, s tým by ale skôr vedel pomôcť dermatovenerológ, teda kožný lekár. Svrbenie si môžete vyvolať či zhoršiť aj mechanickým chronickým dráždením spomínaných miest. Koža zhrubne a sčervená. Neviem aký máte denný režim a či je táto možnosť prípustná. Intímne miesta môžu postihnúť aj rôzne formy ekzému, opäť otázka na dermatovenerológa. Za svrbením vulvy sa však môžu skrývať aj celkové ochorenia, napríklad Crohnova choroba alebo cukrovka. Svrbenie však môže mať aj iné príčiny než rôzne ochorenia, ako napríklad mechanické (v zmysle častého holenia, zápalu kožných folikulov), chemické či biologické podráždenie, problémy so psychikou, ktoré sa môžu takto prejaviť a alergické reakcie ako na latex (kondómy), tak na bielizeň, pracie prášky, mydlá či krémy. To je ale zase skôr otázka na alergológa a prípadné kožné testy. Ak Vám Vami spomínaná medikamentózna liečba nezabrala, okrem mnou vyššie spomínaných možností je tu aj možnosť histologizácie – malého zákroku vrámci jednodňovej chirurgie, pri ktorom sa odoberie vzorka tkaniva z oblasti pošvového vchodu, prípadne pyskov alebo hrádze. Skúsil by som ešte užívanie vaginálnych probiotík, vaginálne výplachy Cloginom, prípadne (ale to po konzultácii s alergológom alebo dermatovenerológom) užívanie lokálnych kortikoidov.