Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • rosalgyn

    , Autor: miriamuska11

    Dobry den chcela by som sa opytat ze ci vyplachy rosalgynom narusaju nejak to posvove prostredie.a ako casto si mozem robit tie vyplachy aby mi neuskodili???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v závislosti na probléme, ktorý ním riešite , prečítate si príbalový leták preparátu
    určite to netreba preháňať, max. 1-2 výplachy denne
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Opuch vulvy

    , Autor: Jp1234

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať už 3 mesiac mám problém začalo to po sexe s partnerom poßkrabani vulvy bradou, najprv som mala pálenie niekde okolo močovej rúry , skúšala som rosalgyn , po týždni neprestalo , zašla som ku gyn. Ten mi dal myslím gynastan , našla sa mi candida po prelieceni pálenie neprešlo opäť som išla na gynekológiu ďalšie stery boli už v poriadku lekár mi ešte odporučil použiť Canesten z vonku tiež nepomohlo, skúšala som harmanček kúpeľ, repík, nič tiež prurigyn mala som alergickú reakciu popri Tom som užívala z vnútra probiotiká vraj zničená Flora ale stále páli , pálenie sa potom presunulo do zadnej časti vulvy, prestalo medzitým bola aj menštruácia po tej sa mi zdalo 2 dní ok aj tkanivo bolo pekné ružové a po dvoch dňoch prišiel bum opuch medzi mocovou rúrou a klitorisom , boli aj klitoris , doktor ma poslal na biopsiu ale na tú môžem až po menštruácii ,o 2 týždne , momentálne beriem na opuch antihistaminiká tabletku aj gél fenistil ale myslím že to nemá žiadny efekt je to aj horšie Už neviem čo mám robit. Čo si myslíte o tom paleni vulva má rôzne odtiene červenej každý deň sa mení aj intenzita bolesti aj na povrchu vidím rôzne zmeny. Bola som aj pri koznej tá mi urobila výter na rôzne pohlavné choroby nič sa nenašlo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa objektívny vyjadriť bez videnia nálezu. Je však otázne, či je začervenanie vulvy gynekologického pôvodu. Určite by som ešte vyšetril aj moč, či pôvod baktérií a tým aj Vašich ťažkostí nie je na urologickom podklade zápalu močových ciest.



    ale ak Vám bola predpísaná všetka Vami spomínaná liečba a bola neúspešná, do úvahy pripadá biopsia.

  • Enterococus feccalis

    , Autor:

    Dobry den.
    Potrebovala by som radu lebo som uz z toho veľmo zúfala.Už roky trpim svrbenim.palenim a zdurenim po pohlavnom styku v oblasti vonkajsich genitalii.Mam 31 rokov a od 18 tich mam stale ten isty problem, lenze predtym to bolo 3x za rok ale teraz to pretrvava viac ako 6 mesiacov s obcasnym zlepšenim.Brali mi.vyter 3x a zistilo sa ze mam enterococus feccalis.Uz som vyskusala macmiror capiky aj krem, polygynac, rosalgyn vyplachy,rôxne ktemy,aj probiotika.Teraz tiez beriem polygynax a gynimun lokalne probiotika.Prosim poradte mi.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Enterococcus faecalis sa nachádza aj v pošvách zdravých žien a dôvod na liečbu nemá byť len potvrdenie ich prítomnosti v laboratórnom náleze, ale overenie zápalu na základe klinických sledovaní. To znamená posúdenie pH pošvy, posúdenie prítomnosti leukocytov pod mikroskopom, posúdenie farby a zápachu výtoku za pomoci 10% KOH. Ak chýbajú príznaky zápalu, je potrebné pátrať po neinfekčnej príčine dyskomfortu, pokial nejaký dyskomfort máte. Môže sa jednať o kožné zmeny, ale aj o alergiu na ejakulát, na kozmetiku a podobne. Opakovaná antibiotická liečba len prehlbuje narušenú stabilitu prostredia a môže spôsobiť vyselektovanie na antibiotiká rezistentných mikroorganizmov. Môže sa skúsiť vysadiť liečba, kozmetika. Prerušte na nejaký čas pohlavný styk a sledujte, ako sa stav vyvinie. Určite pokračujte v liečbe vaginálnymi probiotikami, ako aj vaginálnymi výplachmi a riaďte sa odporúčaným postupom Vášho obvodného gynekológa.

  • otazka

    , Autor: miriamuska11

    Dobry den chcela by som sa opytat ze ci je vhodna liecba na mykozu a bak .vagynozu vagynalne vapiky macmiror a vyplachy rosalgynom. lebo doktor mi naordinoval urobit si vyplach vecer a na noc dat capik. len tych capikov je 12 a chcem sa opytat ze aj 12 krat si mam urobit ten vyplach ??? neni to vela neznici mi to nejak to prostredie v posve??? uzivam to asi 5 den a pocitujem take mierne palenie je to v poriadku ??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Liečba je v poriadku, macmiror obsahuje účinné látky liečiace i vaginálnu mykózu i bakteriálny infekt, napr.vaginózu
    výplach nemusíte robiť denne
    môžte napr. ráno aplikovať výplach a večer po hygiene aplikovať čapík,(s vložkou, pretože farbí spodné prádlo)
    používajte bavlenené spodné prádlo,
    počas liečby nemať pohl.styk
    zvyšný výplach si môžte ponechať ak by sa vaginálny dyskomfort opakoval v budúcnosti
    kyslé prostredie v pošve môžte obnovovať preparátmi na to určenými
    s pozdravom