Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • výtok

    , Autor: gabca30

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom výtoku u mojej 11,5 ročnej dcéry. Asi pol roka pozorujem výtok. Niekedy je biely, inokedy dožlta, niekedy žltohnedý. Chcela by som sa opýtať, či je v tomto veku normálne, alebo treba navštíviť lekára. Menštruáciu ešte nemala. Používame intímku, nakoľko jej to nieje príjemné. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pocit, že výtok mení farbu, prípadne zápach a podobne, môže sa jednať o nejaký typ infekcie a bolo by na mieste vyhľadať detského gynekológa
    ak sa jedná len o zmnožený belavý nezapáchajúci výtok, môžte stav len sledovať s uvidíte neskôr
    s pozdravom

Podobné otázky

  • 15 dní špinenie

    , Autor: Evka333

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mám 15 dní hnedokrvavý výtok a mám 8 dní pred menštruáciou. Poslednú menštruáciu som mala 27.03.2024 a dneska ma trošku začalo rezať pri cikaní. Na prehliadke u obvodnej doktorky mi vyšla krv v moči, bielkoviny ( ale vtedy ma nebolelo nič). Doktorka mi povedala že či nemôžem byť tehotná, lebo výsledky z moču vyšli zvláštne, ale dvakrát mi test vyšiel negatívny. A bolia ma kríže aj spodok bruška a som aj nafúknutá. Čo by mohli naznačovať tieto príznaky? Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Príčin špinenia môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o implantačné špinenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať odber krvi na beta HCG.

  • Zapal

    , Autor: Lenja466

    Dobry den pan doktor,

    Prosim vas mohli by ste mi poradit. Dva roky som sa trapila s opakovanymi infekciami posvy vacsinou Ecoli, streptococcus faecalis, ... . Preliecila som sa a po styku znova a takto dokola, uzivala som vsetky probiotika aj oralne aj vaginalne a dlhodobo, lactofeel, femigel s tea tree, blokurima aj pripravky zo zahranicia, nic nepomohlo. Az som o partnera prisla samozrejme nie len kvoli tomu ze bol styk so mnou takmer nemozny ale toto tomu velmi teda dopomohlo. Teraz po 2 rokoch co som bola sama som konecne nasla stastie a dobreho partnera, zacali sme spolu mat styk, po kazdom styku som si preventivne dala multi gyn flora plus. Dva mesiace to bolo vporiadku a teraz zase citim svrbenie a slaby vytok, dnes som bola u gynekologa a cakam na vysledky. Dal ale hned polygynax a potom gynoflor lebo ze je tam viditelne zacervenanie. Ja mam vsak naozaj velke obavy, ze sa situacia bude zase opakovat, ze po prelieceni sa mi problemy vratia a znova pridem o dalsi vztah.
    Evidentne mam nejake velmi fragilne to posvove prostredie. Chcela by som sa vas preto opytat:
    1) ktory liek by ste volili ako prvy pri takejto mojej historii (predpokladam, ze to zas bude ecoli alebo nieco podobne)?

    2) napada vas nejaka vec/preparat/hocico, ktorou by som mohla predchadzat problemom po styku a dlhodobo dokazala stabilizovat posvove prostredie?
    Probiotika zacinam brat oralne gynimun trio, vaginalne si dam teda gynoflor po liecbe a potom asi gynimun.

    Fakt uz neviem co viac urobit aby som mohla mat normalny zivot a vztah. Pre doplnenie informacii mam 38 rokov, ziadne ine zdravotne problemy a 6 rocne dieta.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to u Vás až také nekomfortné po každom styku, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobo si aplikujte vaginálne probiotiká, pokojne aj Gynimun. Obmedzte kúpanie, preferujte sprchovanie. Nevylučujem, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, no v prípade pretrvávania ťažkostí bude potrebné myslieť aj na poruchu imunity. Takto sa Vám však neivem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Enterobacter cloacae

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň bola mi zistená táto baktéria v pošve treba ju liečiť doktor mi predpisal dalacin krém .Mam žltý alebo zltohnedy výtok.Ja mam ale každý mesiac problém s baktériami raz e coli inokedy enterococus feacalis vždy beriem mácmiror alebo iné preparáty dávam si probiotiká každý deň myslite že mam zobrať ďalšie antibiotiká alebo to len zhorší vyliečil to lactofeelom alebo gynoflorom ?dva roky vkuse mam problémy bola som aj na imulogii všetko mam v poriadku..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa všetkého sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Počas liečby sa nekúpte, iba sprchujte a dodržujte pohlavnú abstinenciu. Odsledujte si to.

  • Krvácanie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň pan doktor, pred 9 a 7 dnami sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk. Včera som zacala trosku malo špiniť nasledoval slabý velmi slabý ruzovkasty výtok po utreti papierom. A dnes rano som začala krvácať sytočervenou farbou. Je možné ze by som mohla byt tehotná aj napriek tomuto krvácaniu ? Čítala som ze ked sa implementuje vajíčko tak vtedy žena na začiatku tehotenstva začne krvácať ze to prebieha v dňoch 6-12 od styku. Môže sa jednať aj o toto alebo ked je krvácanie krvácanie tak to značí klasickú menstruaciu ? A este jednu otázku mam ako spoznam aký je medzi tym rozdiel ako by som mohla zistiť ci sa jedna o klasickú menstruaciu ? Je implementačne krvácanie rovnako intenzívne v sile aj v farbe ako menstruacia ? Ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. Ak Vám mala prísť menštruácia, spomínané krvácanie môže byť menštruačné. Implantačné a menštruačné krvácanie sa niekedy rozlíšiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Výtok

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať - som v cca 7tt ,mám biely výtok ,viem,že to je v poriadku, len nie je úplne vodnaty , skôr taký hustejší,rosolovity - sem tam sa objaví biela hrudka . Nemám žiadne pálenie ani svrbenie
    Mám ísť radšej na gynekologiu na stery? Môže to byt zápal ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať hneď o mykózu, môže sa jednať aj o fyziologický mliečny fluór spôsobený laktobacilmi, teda dobrými baktériami v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenie zhodnotí nález a prípadne aj realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy.