Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • po laparoskopii

    , Autor: viki-24

    Dobrý deň,
    pred mesiacom som absolvovala laparoskopiu cysty na vaječníku, avšak cysta sa mi po dvoch týždňoch objavila opäť. Chcela by som sa Vás opýtať, kedy by som mohla začať byť sexuálne aktívna a kedy by som sa mohla kúpať na termálnom kúpalisku (pýtam sa kvôli infekciám a chlórovej vode)? Je možné, aby mi cysta pri pohlavnom styku praskla?
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po nastúpení novej menses môžte mať opätovne styk a taktiež i kúpanie
    cysta pri cvičení, pohybe alebo i pohl.styku môže teoreticky prasknúť-zavísí od veˇklkosti a type pohybu, ale áno možné to je .
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Laparoskopia

    , Autor: JPM

    Dobrý deň

    Som 48 hodín po laparoskopii, odstraňovali mi vajcovod kvôli mmt
    Všade čítam že bolesti bývajú v ramene a na rebrách
    Ja mám však pálčivú vystrelujucu bolesť napravo v podbrušku
    Veľký tlak
    Operovali mi ale lávu stranu

    Môžem sa domnievať že tieto ťažkosti sú spôsobené zvyškami plynu ?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Bolesti, hlavne v podrebrovej oblasti a v ramenách, či pod kľúčnymi kosťami môže byť spôsobené zvyškami plynu CO2. K Vami popisovaným bolestiam v podbrušku sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste boli operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Zrasty

    , Autor: LuciaD93

    Dobrý deň, 13.4 mi bol vybratý jeden vajcovod kvôli mimomaternicovej gravidite vo vajcovode. Druhý vajcovod mal vraj tiež zrasty, kt. Boli odstránené počas laparoskopii keď mi vybrali vajcovod s graviditou
    Ostal mi teda len 1 vajcovod kt. Mal zrasty, keďže druhý vybrali s plodom. Rada by som sa opýtala čím si môžem pomôcť aby som zasa po laparoskopii zrasty nemala. Nejaké vitamíny alebo niečo. Veľmi by som chcela ešte 2. Dieťa.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s týmto si neviete pomôcť. Počkajte aspoň tri mesiace a následne sa pokúšajte otehotnieť. Ak je podozrenie na nepriechodnosť vajíčkovodu, môžu sa realizovať s odstupom pár mesiacov vyšetrenia na zistenie priechodnosti vajíčkovodu. Ak by bol nepriechodný, prípadne by sa Vám nedarilo otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, bude potrebné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

  • Endometrióza

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, po laparoskopii endometriózy mi bol nasadený Visanne, avšak po štyroch mesiacoch mám opäť endo cysty už na oboch vaječníkoch. Moja lekárka mi odporučila naďalej užívať tento preparát, no poslala ma za primárom, ktorý mi ho kázal vysadiť, lebo očividne u mňa nemá účinok..takže som teraz v situácii, kedy neviem čo robiť, visanne vysadiť, alebo užívať ďalej ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani USG nález, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Visanne sa však užíva najmenej pol roka až rok. Ak je však nález výraznejšie zhoršený aj počas užívania Visanne, efekt lieku je asi nedostačujúci. Postupoval by som podľa odporúčaní lekárov nadradeného pracoviska, ktorí by mali ďalej určiť ďalší postup.

  • Zápal pošvy

    , Autor: Janetta

    Dobrý deň, mávam časté zápaly v pošve a sním aj časté nutkanie na močenie, tlak v podbrušku a nepríjemný pocit ze mi zasa treba močiť a mierne pálenie na konci mocenia. Pan doktor mi často predpisuje jednorazový prášok na močové cesty a vaginálne tablety polygynax. Teraz som mesiac po laparoskopii, liečim sa na endometriozu visanne a tiež mi odobrali vajcovody. Momentálne mám zápal v pošve a vkladám si polygynax. Moja otázka znie, je normálne ze zo mňa nič nevyteka, myslím vaginálne tablety, pred tým som stále musela mať intimku koli znečisteniu a teraz vôbec nič,a ešte jedna otázka, co by som koli prevencii mala užívať, či už výživové doplnky alebo vaginálne dlhodobejšie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhodobejších a opakujúcich sa urologických problémoch je vhodné realizovať urologické vyšetrenie, kde Vám aj vyšetria cievkovaný moč. Čo sa týka vaginálnych infekcií, preventívne je vhodné si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V lekárni Vám poradia. Pri pretrvávaní gynekologických ťažkostí bude potrebné realizovať výter z pošvy na kultiváciu, pri negatívnom kultivačnom vyšetrení a pretrvávaní ťažkostí doplniť stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis.

  • Endometrióza

    , Autor: Iss

    Dobrý deň,

    mám 20 rokov a nedávno mi gynekologička na prehliadke zistila, že mám endometriozu, zatiaľ pravdepodobne v počiatočnom štádiu.

    Poslala ma na laparoskopiu do ľubovoľnej nemocnice, avšak som ten typ, ktorý má vždy z takýchto zákrokov obavy a snažím sa im oblúkom vyhýbať a hľadať alternatívne riešenia.

    Na internete som sa dočítala, že pomôcť pri endometrioze môže aj tehotenstvo, keďže telo ma na nejaký čas "pauzu" od menzesu. Taktiež som sa dočítala, že po laparoskopii nie je záruka, že sa endometrioza znova nevyvinie. Pochopila som to tak, že nič nie je stopercentne riešenie.

    Tak teraz rozmýšľam, že prirodzenejším a možno aj lepším riešením by bolo v najbližšej dobe otehotnieť, keďže mám už dlhodobý vzťah a aj možnosti a zázemie. Samozrejme mám aj velmi rada deti a potešili by sme sa malému.

    Možno potrebujem len takú radu, či je to naozaj účinné a či je možnosť sa takýmto spôsobom vyhnúť laparoskopii. A samozrejme by to dieťa nebolo splodené iba kvôli tymto problémom, ale ako som spomínala, je čas posunúť vzťah ďalej.

    Takisto si uvedomujem, že porod bude bolestivejsi ako laparoskopia, ale bojím sa aj toho, že potom s endometriozou nebudem už môcť otehotnieť, preto toľko otáznikov v hlave.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je nevyliečiteľné ochorenie, ktoré sa však dá tlmiť a pozastaviť. Ako Vám bolo správne povedané, tehotenstvo je najúčinnejšou možnosťou liečby.