Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,374 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • rada

    , Autor: Evka

    Dobrý deň pani doktorka,
    Chcela by som sa spýtať na váš názor. Po dvoch potratoch mi pri vyšetreniach zistili mthfr a1298c homozygot, polymorfizmus 4g/5g heterozygot a doštičkový glykoproteín Ia c807t heterozygot. V prípade ďalšieho tehotenstva mám ísť k hematológovi. Nie je neskoro riešiť túto situáciu až po zistení tehotenstva alebo nie sú tieto poruchy tak závažne? Máte nejaké skúsenosti s takouto kombináciou, aká by mohla byť prípadná liečba?
    A ešte by som sa chcela spýtať na kontrolný ster na ureaplazmy. Spolu s partnerom sme boli preliečení Doxyhexalom 20 dní. Na kontrolný ster mám ísť až cca dva a pol mesiaca po dobratí atb. Má nejaký význam toľko čakať alebo sa môže urobiť skôr? Momentálne som 4 mesiace po potrate a chceli by sme sa zase pokúsiť o bábätko. Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    na nejakú konzultáciu by som na hematológiu dop.ísť určite skôr než otehotniete
    a v súvislosti s odberom kultivácie je vhodné vyčkať aspoň dva mesiace
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Probiotiká

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor

    Rada by som si upravila mikroflóru v pošve. Brala som viacero probiotík, ale infekcia sa mi po roku vrátila. Je lepšie brať probiotiká perorálne ? Alebo ak máte nejaké recenzie aké probiotiká do pošvy sú podľa Vás najúčinnejšie? ( kojím) Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, perorálne užívané probiotiká sa do pošvy nedostanú a nemajú žiadny vplyv na pošvovú mikroflóru. Na trhu je viacero preparátov vaginálnych probiotík. Skúste si najprv realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne začnite s apilikáciou vaginálnych probiotík. Je vhodné si kúru vaginálnymi probiotikami realizovať aspoň 3 krát ročne.

  • Lieky v 28tt

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa poradila ci je kombinácia tabletiek Clotrimazol AL 100 a krému candibene bezpečná v 28tt. Môj lekár má momentálne dovolenku a tak som narýchlo vyhľadala pomoc u druhého doktora nakoľko už týždeň pociťujem rezanie, svrbenie opuch a začervenanie v dolných partiách. Pan doktor bol veľmi zlatý a ochotný pomôcť ale lieky mi predpísal len na základe opisu môjho problému bez vyšetrenia vzhľadom na situáciu. Som prvorodicka a tak mám trochu obavy ci to nemôže uškodiť dieťatku. Po každej aplikácií pociťujem miestami totiž vystúpenie a tvrdnutie bruška. A tiež cítim mierny tlak v podbrušku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané preparáty si aplikovať môžete. Po doužívaní si môžete urobiť kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré obnovia prirodzenú vaginálnu mikroflóru. Pri pretrvávaní ťažkostí ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zamlknutý potrat v 8. Tt tehotenstva

    , Autor:

    Dobrý deň prosím vás môžte mi povedať či smie doktor urobiť kyretaž bez narkózy teda zaživa. ? Som po zamlknutom potrate . V 8 tt sa prestalo vyvíjať . Do poradne som šla až o 3 týždne v domienke , že je všetko v poriadku. Žiaľ.. 8.7. my robili kyretaž v narkoze. Keďže mi ju doktor urobil zle a ostali mi tam veľké zvyšky plodového vajca tak mi 14.7. robili zvovu kyretaž v narkoze. Potom 19.7 som šla k lekarke na kontrolu zas to bolo vyčistené zle tak znovu 20.7. som šla do nemocnice s tým že mi doktor ktorý mi robil čistenie prvý krát urobil sono a hneď kyretaž bez ničoho . Hneď po zákroku som šla domov bolo mi zle nevoľno zimnica ledva som prišla domov celá ubolená. Ešte počas zákroku keď som povedala že to bolí odpovedal že to bolieť nemôže . Celý deň som sa z postele nedostala. Robí sa to takto bežne? Budem rada ak by ste mi podali čo najviac informácií. Myslím, že to správne nebolo a chcem podať na doktora sťažnosť no neviem či obstojím. Som z toho už zúfalá na bábätko som sa už veľmi tešila už len to že som oň prišla bola pre mňa veľká rana a vôbec som ani netušila že budem čeliť ešte aj týmto veciam. O týždeň idem na kontrolu ešte stále sú tam zvyšky. Krvácam len slabo tmavú krv. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na našej klinike sa realizuje zákrok v celkovej narkóze priamo pod USG kontrolou alebo bez nej. Následne pacientka prichádza na kontrolné USG najskôr o 14 - 21 dní od výkonu. Skôr realizovať USG nemá zmysel, pretože výsledky môžu byť falošne pozitívne, pretože maternica potrebuje čas, aby sa dočistila a stiahla. Zo zákona máte právo podať sťažnosť. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, výsledky vyšetrení, či USG nálezov a nie som ani posudkový lekár. Neprináleží sa mi k tomu bližšie vyjadrovať.

  • Mozne tehu

    , Autor:

    Dobrý deň prajem chcem sa spýtať 1 Júla som mala ovuláciu ale styk s priateľom sme mali počas všetkých plodných dní populáciu aj deň ovulácie tak na 9 deň po ovulaci som si spravila tehotenský test a vyšiel ako keby veľmi veľmi slabo pozitivny na 12 ty deň po ovulácii som ráno mala na toaletnom papieri taký ružovkastý výtok a dnes má mierne pichá až také slabé tlaky v podbrušku a mám na dotyk boľavé prsníky aj citlivé bradavky ten výtok mohlo to byť uhniezdenie čiže Je tu možné tehotenstvo menštruácia má prísť zajtra ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť, nehodnotím to však na základe skoro vykonaných tehotenských testov, ktoré môžu byť falošne pozitívne.

  • Pco, hatk, hrcka v prsniku

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, ešte pred hatk niekedy davnejsie som si nahmatala hrcku na prsniku zo strany ruky ale po par dnoch som ju len tazko hladala ostala mala. Lekar mi medzi casom predpisal antikoncepciu kvoli PCO a stale mi hrcka na prsniku pretrvava, je priblizne 1cm velka povedala by som ze pohybliva pod prstami tak "ujde" a nie je ani velmi tuha, jasne citit, ze je to hrcka nie je to makke ale nie je ani velmi tuha tvar ma viacmenej pravidelny by som povedala. Navstevu lelara mam naplanovanu za priblizne 2 tyzdne kvoli antikoncepcii aby skontroloval krv. Nerada by som sa jej musela vzdat kvoli hrcke, lebo konecne som dokazala pocas krvacania normalne fungovat a nekrutila som sa v posteli v slzach s bolestami. Takto aa diagnoza povedat neda, ale aspon nijaky nazor ci sa mam obavat alebo to nevyzera tak zle? ..... a este by som sa spytala vzhladom na PCO ak mam bolestivy styk na styl ze v podbrusku mam pocas styku bolesti mozu za tym byt cysty? Pretoze inak som v poriadku lekar ma kontroluje aj sonom kazde 3 mesiace a nikdy nic nenasiel no bolesti pri styku su priblizne odkedy mam hatk. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vystaví výmenný lístok na USG prsníkov. Čo sa týka bolestí počas pohlavného styku, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.