Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Silná menštruácia

    , Autor: 23kvetina23

    Dobrý deň, moja 11 ročná dcéra dostala prvú menštruáciu v apríli, tri mesiace nič a teraz dostala , má ju už štvrtý deň , je silná, každé dve hodiny meníme vložku, za deň je to tak 9-10 kusov, máme s tým niečo robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ešte vyčkajte, ak by situácia pretrvávala, navštívte lekára, aj pre možné zvýšené straty železa
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Veľmi silná menštruácia

    , Autor: Mravce

    Dobré ráno prajem,
    Prosím Vás čo môže spôsobiť zmeny v menštr. cykle? Mám 39 rokov, posledné mesiace mám vždy o pár dní skôr ako bežne (pre mňa to je zvláštne, nakoľko som mala vždy extrémne dlhé cykly a až posledné dva roky sa mi ustálili na 31dňový cyklus). Menštruácia bola vždy silnejšia/silná, no aktuálne tá, ktorá práve prebieha je extrém. Bez návštevy WC nevydržím hodinu a pol a prepáčte za opis no mám aj veľa zrazenín.
    Neviem, či je potrebné kontaktovať doktora alebo nie.
    Aktuálne sa už na nič neliečim - pár mesiacov dozadu som podstúpila konizáciu
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o neobvykle silné krvácanie, určite je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Nevidel som nález, nepoznám ani žiadne bližšie výsledky vyšetrení, okolnosti a informácie, takže takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani posúdiť stav.

  • Utvar na maternici a silná menštruácia

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, v máji tohto roka som mala cisársky rez, menštruáciu som dostala prvýkrát hneď po sestonedeli. Cyklus mávam aktuálne 42-45 dni. Po pôrode bola každá menštruácia silnejšia, ako do tehotenstva. Včera som bola na preventívke u môjho gynekológa a ten našiel v maternici nejaký utvar, ktorý tam vraj nemal byt a objednal ma na odber krvi pre onkomarkeri a zároveň mam prísť po MS na kontrolu, či sa utvar náhodou nevyplavil. Po vyšetrení som dostala menštruáciu. V priebehu dnešného dňa pre mňa nezvyčajne bolestivu. Celý deň je menštruácia veľmi silná a dokonca zo mňa vypadla veľká 6-7 cm zrazenina krvi, ktorej cast ale bola tvrdá, nie mäkká ako bežné zrazeniny. Je možné, že šlo o dany utvar? Stane sa, že sa naozaj vyplavi takýto nález aj sam?
    Je bežný postup poslať pacientku na vyšetrenie onkomarkerov? (Mam 30 rokov, doteraz žiadne gyneko tazkosti, rozšírený cytoster robený každý rok od 18).
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o endometriálny polyp, je možné, že sa menštruáciou uvoľnil a vyplavil. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Veľmi silne krvácanie

    , Autor: Lienka5210

    Dobrý deň,chcem Vás poprosiť o radu .Pred dvomi mesiacmi mi odstraňovali 2 polypy.Dlhodobo má totiž trápila silná menstruacia.Po odstránení týchto polypov sa mi mala zmierniť menstruacia .No moja menstruacia je práve naopak ešte oveľa silnejšia .Neviem fungovať ,nechodím ani do prace.Som naozaj zúfalá .Poraďte prosím ako sa zbaviť neskutočne silnej menštruácie s veľkými zrazeninami.Veľmi Vám budem vďačná.Dakujem .Lenka .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie okolnosti, informácie, ani výsledky vyšetrení, takže takto je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Pomôcť by Vám však mohlo vnútromaternicové teliesko.

  • Menštruácia po spontánnom potrate

    , Autor: Wikushka

    Srdečne Vás zdravím, pán doktor.
    25. marca sa mi spustil spontánny potrat v 8. tt, už predtým boli nie dobré výsledky, očakávali sme to. Prvý potrat som prekonala v roku 2017 po prvom dieťatku a teraz potrat po druhom dieťatku. Podarilo sa nám teraz vďaka Billingsovej metóde otehotnieť hneď na prvý krát, no skončilo to teda potratom. Potrat samotný prebiehal na moje prekvapenie postupne, nemala som návaly krvácania, ani také bolesti a trvalo to 10 dní. 21. apríla sa mi spustila nezvykle silná menštruácia, krvácala som 5 dní veľmi silno, ďalšie tri dni silno a potom zo dňa na deň krvácanie prestalo. Po treťom dni som písala svojmu gynekológovi vcelku so strachom, čo mám robiť, nakoľko bol víkend, tak sa mi neozval a neozval sa mi doteraz...
    Cítila som sa veľmi slabá a točila sa mi hlava, po pár dňoch som si na odporúčanie známej, ktorá má skúsenosti, nasadila vitamín K, pastiersku kapsičku proti krvácavosti a tiež ibalgin. Pomohlo to hneď na ďalší deň. Odvtedy pijem čaj z alchemilky, od krvácania mám ale každodenné hnedé špinenie so sporadickými tlakovými bolesťami v podbrušku.. Počas menštruácie šli s krvou von aj tkanivá po potrate. Neviem však, nakoľko je takýto priebeh v norme, za necelé dva týždne očakávam opäť menštruáciu a obávam sa, čo príde.
    Čisteniu v nemocnici by som sa rada vyhla, prosím Vás, čo by som mala robiť v prípade ďalšieho silného krvácania? Od tehotenstva mám ešte doma utrogestan, čítala som, že v prípade silného krvácania sa môže podať progesterón na zníženie krvácavosti, je to však informácia z nie lekárskeho zdroja. Ako by som si mohla pomôcť? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď na komplikovanú otázku a prajem všetko dobré.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy sa vyčisteniu dutiny maternice nedá vyhnúť. Je zbytočné trápiť organizmus krvácaním, ktoré spôsobuje anemizáciu a s tým spojené ťažkosti a aj tak nie je isté, že sa maternica na isto dočistí sama. Pri ťažkostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Prelka12

    Dobrý deň p. doktor,
    chcem vás poprosiť o radu. Dva roky po pôrode mi začala dorastať vysoko sliznica. Mám 36 rokov. Absolvovala som kyret a hysteroskopiu. Výsledky boli v poriadku, pravdepodobne hormonálna nerovnováha. Menštruáciu mávam 3-4 dni, 1. deň normálne krvácanie, 2. deň silné krvácanie (niekedy to trvá len pár hodín), 3. a 4. den sa len dočisťujem. Sliznica po kyrete bola 10 mm pred menštruáciou.
    Teraz je štvtý cyklus po kyrete. 1. deň normálne krvácanie, 2. deň extrémne silné krvácanie vrátane krvných zrazenín. Vložka bola plná za 10 minút. Lenže u mňa to tak poväčšine býva, že druhý deň cyklu sa zo mňa všetko vyleje, len pri tomto poslednom cykle je to extrémne silné krvácanie. Gynekológ mi dnes pichol injekciu na stiahnutie maternice. Bolesti nemám absolútne žiadne ani pred injekciou ani po nej. Teraz 5 hodín po injekcii krvácanie ustalo. Ako by som sa len čistila.
    Lekár mi dal na výber, Duphaston alebo Mirena. Ja mám od pôrodu zvýšené dimery (pohybuje sa to medzi 0.70-0.95, norma je do 0.50). Pán doktor čo by bolo pre mňa vhodnejšie?
    A druhá otázka, môže pomôcť ascorutin počas silného menzesu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ascorutin pár dní pred menštruáciou, ako aj počas menštruácie užívať môžete, v dávke 3x1 tbl. Vnútromaternicové teliesko je jedným z vhodných riešení, vhodnejšie, ako užívanie Duphastonu.