Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • escapelle

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,chcem sa opytat, 27.05.2014 som mala prvy pohlavny styk,zial nechraneny, nevieme ci partner ejakuloval, predtym som v pondelok 26.05.2014 rano uzila tabletu na oddialenie, v stredu 28.05.2014 som izila nudzovu antikoncepciu escapelle, priblizne po 17 hodinach, aka je mozbost,ze som tehotna? menstruaciu normalnu by som mala po vysadwni oddialujucich tabletiek dostat 2,3 dni od 26.05.2014 a nic, viem,ze tabletka escapelle to mohla cele podat, aka je sanca nanezelane twhotenstvo? za

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste užila tabletku správne, riziko otehotnenia je minimálne, vyčkajte na menses, je oňpravda , že teraz bude cyklus narušený, ťažko povedať , kedy menses dostanete, po užití escapelle môžte začať krvácať i o veľa skôr.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: Radka78

    Dobrý deň, 28. marca sa mi začala rozbiehať menštruácia. 6. apríla som potom mala nechránený styk a do 55 hodín som užila Escapelle. Ďalšia menštruácia by mala prísť až o týždeň, no dnes sa mi spustilo jemné špinenie. Myslíte, že je to spôsobené tou tabletkou alebo by mohlo ísť o implantačné špinenie?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané špinenie môže byť prejavom vedľajšieho účinku tabletky núdzovej antikoncepcie. Je to pomerne časté. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Krvacanie po Escapelle

    , Autor: Janulka456

    Dobry vecer, chcela by som sa spytat, ci po uziti Escapelle musi vzdy nastat do cca 5 dni krvacanie a spinenie mimo menstruaciu.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusí. Väčšinou to tak ani nie je. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá, aj keď nie nulová. Odsledujte si to.

  • Núdzová tabletka

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, pan doktor ja som včera písala ohľadom HCG testov. No dnes ma zaskočila jedna moja známa ohľadom otázky na Escapelle. Sama som ju užila v minulom roku raz. No chcela by som sa spýtať za nu aby som jej mohla poradiť. Tento mesiac sa jej s priateľom stalo ze 2x im praskla ochrana a raz ostala v nej. Čiže dokopy ju užila 3x v tomto marcovom mesiaci a s rozostupom dvoch týždňov. Čiže poslednu užila 14.03. Teraz sa im vraj včera prihodila nehoda pri “pettingu”. Je vhodne aby ju užila znovu ? Vraj ma strach nakoľko je mladá ze by mohla ostať tehotná. Vraj v takejto podobnej poradni jej gynekológ odpísal ze tato tableta aj ked by sa nemala ale môže sa užiť s rozostupom 7 dni od posledného uzitia. No ja by som radšej bola rady za radu priamo od vás nakoľko vždy ste mi poradili správne v akejkoľvek oblasti. Ak by si ju náhodou dala môže mat nejake zdravotne ťažkosti ? Alebo teda by sa rozhodil len ten menštruačný cyklus ? Ďakujem pekne za prečítanie a za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, známej odporúčam riešiť hormonálnu antikoncepciu cestou jej obvodného gynekológa, nakoľko časté užívanie núdzovej antikoncepcie nie je veľmi vhodné. K znepravidelneniu menštruačného cyklu u nej dôjde s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak, keďže už opakovane užila tabletku núdzovej antikoncepcie. Ak však nedošlo k pohlavnému styku, ale iba k pettingu, nevidím dôvod na užitie ďalšej tabletky núdzovej antikoncepcie.

  • Escapelle

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, prosim vás ak som v krátkom čase v rozmedzí dvoch týždňov užila 3x Escapelle tabletku. Môže to spôsobiť nejake zdravotne ťažkosti ako krvácanie na vaječníkoch alebo podobne vážne záležitosti ? Alebo to teda rozhadže iba ten cyklus ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, časté užitie tabletky núdzovej antikoncepcie Vám krvácanie na vaječníkoch neurobí, hormonálne Vám však rozhádže cyklus, krvácanie môže byť nepravidelné, prípadne sa nemusí dostaviť vôbec. Do budúcna odporúčam konzultáciu s Vašim obvodným gynekológom, kde odporúčam prebrať tému nasadenia hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, vo stvrtok 29.02 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk tak som bola nútená vziať tabletku po Escapelle. Dnes 03.03 ako na potvoru sa stalo ze ochrana sa zosunula a ostala vo mne. Tak mi nezostávalo nic iné ako si dat opäť tabletku Escapelle. Informovala som sa v lekárni a povedali ze by to nemalo mat nejaký výrazný vplyv na zhoršenie zdravotného stavu v akejkoľvek oblasti akurát ze mi to môže znepravidelnit cyklus. Možem sa spýtať čo sa naozaj nemam čoho obávať z hľadiska zdravotného stavu. Kedže som tabletu užila v trojdňovom odstupe. Viem ze by sa to nemalo užívať viac ako 1x za mesiac v nutných prípadoch. A ešte som sa chcela spýtať užívam pravidelne kazdy deň pred spaním antidepresíva 1x tabletu aglomelatyn Mylan 25mg a 1x tabletu spitomin 5mg. Môže to ze som Escapelle užila 2x v rozmedzí troch dni nejake nežiadúce účinky práve na spomínané antidepresíva ? Alebo poprípade môžu antidepresíva znížiť účinok samotnej Escapelle ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na účinky antidepresív užitie dvoch núdzových tabliet hormonálnej antikoncepcie vplyv mať nebude. Rátajte však so znepravidelnením menštruačného cyklu. Odsledujte si to. Do budúcna odporúčam konzultovať Vášho obvodného gynekológa ohľadom užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.