Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,064 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • otázka

    , Autor: alenocka87

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môže pálenie pri močení ovplyvniť tehotenský test?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň
    určite nie , teh.test sleduje teh.hormón HCG a vonkoncom to nesúvisí ani s moč.infekciou ani s ničím podobným
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Mám si dať tabletku po

    , Autor: Krajcikova

    Dobrý deň, zhruba dákych 6 hodín po nechránenom pohlavnom styku som dostala menštruáciu. Moja otázka znie, ci mam užiť tabletku Po alebo je to zbytočné?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste dostali menštruáciu takto krátko po pohlavnom styku, pravdepodobnosť tehotenstva je malá. Istá šanca otehotnenia však existuje aj počas menštruácie, aj keď je naozaj veľmi malá. Podľa mňa by bolo užitie núdzovej antikoncepcie zbytočné.

  • HPV 68 pozitiv

    , Autor: Denka40

    Dobry deň ..vyšiel mi pozitív HPV 68 a pred pol rokom nie …partnera som nemenila tak by som sa chcela informovať ci je pravdepodobne že som HPV 68 už mala alebo že som ho dovtedy od partnera nedostala …a druha otázka že mám odporučené ockovanie a deflagyn …ale na vakcíne nepíšu že je účinná aj na typ 68…ci sa mýlim ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV 68 patrí do skupiny vysokorizikových typov HPV vírusov. Nemuseli ste mať v minulosti HPV, došlo u Vás napríklad k poklesu imunity a organizmus si nedokázal poradiť s HPV. Ak už ste pozitívna na HPV 68, máte už proti tomuto typu vytvorené protilátky. Aj keby vakcína proti HPV bola účinná proti typu 68, už keď raz človek bol infikovaný týmto typom HPV, organizmus už má vytvorené protilátky a vakcína je proti tomu typu neúčinná. Gardasil 9 sa podáva na ochranu pred ochoreniami spôsobenými ľudským papilomavírusom (HPV) typu 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 a 58. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krčok samovyšetrenie

    , Autor: Radi93

    Dobry vecer. Viem, ze lekari nemaju radi ked si zeny robia samovysetrenie no ja som tak dlhe roky naucena, ze si telo poznam. Moja otazka znie. Som v 29tt do teraz bol krcok lahko nahmatatelny. Od 26tt otvorena na prst a prisny kludovy rezim. Preto si aj teraz robim vysetrenie sama aby som vedela na com som. Posledne 3dni mam vsak krcok tazko nahmatatelny, uplne vzadu. Otvoreny na spicku prsta (zlepsilo sa to lezanim a magnerotom a utrogestanom) lenze dnes som si pri nahmatani zistila, ze je akysi kratky. Netrci tak do von ako predtym. Otvoreny stale na spicku a polotvrdy. Je normalne, ze je na dotyk kratky? Ci to znamena, ze sa zacal skracovat? Do teraz nahmatatelny, dlhsi a podla merania dr 4cm. Neviem ci sa mam bat, ze sa uz aj skracuje alebo je to normalne, ze ked je tak vysoko vzadu, ze proste tak netrci ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie je dôležité iná palpačné vyšetrenie krčka maternice, ale najmä ultrazvukový nález (DCK) a najmä to, či je prítomný funneling. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta

    , Autor: Hanah12

    Dobry deň,
    Cca pred 4mesiacmi mi meškala manštruácia skoro 2týždne a lekár zistil že mám cystu 3-4cm. Bral mi aj krv všetko bolo v poriadku. Po 3mesiacoch som bola na kontrole stav sa nemenil ani veľkosť aj krv bola v poriadku a menzes chodil pravidelne. Žiaľ teraz v čase 4.menštruácie mi znova mešká. Moja otázka je či to môže znamenať zhoršenie stavu, kedy je potrebná operácia ak vôbec je a čo by som mohla spraviť aby sa menštruácia dostavila a ak sa nedostaví by som chcela vedieť aký je postup. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, cysta na vaječníku môže mať vplyv na menštruačný cyklus. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, USG nálezy, či výsledky vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne vie doplniť vyšetrenie na onkomarkery, skontrolovať veľkosť a charakter cysty a určí ďalší postup. Do úvahy pri pretrvávaní nálezu prichádza aj laparoskopia.

  • Menštruácia

    , Autor: Bambuľka z

    Dobrý večer
    Chcela by som sa opýtať ešte jednu otázku ak to nebude vadiť. V najbližší deň, zajtra alebo nasledujúci očakávam menštruáciu. Kým som ju mala pravidelne, častými príznakmi toho že mi začína boli iba miernejšie bolesti v krížoch a v podbrušku inokedy neboli žiadne príznaky len som začala krvácať. Od kedy sa mi trošku pravidelnosť menštruácie narušila moje príznaky pred začatím menštruácie sa zmenili a to tak že sa mi brucho trochu nafúkne a doslova stvrdne tak že ho na dotyk takmer nestlačím a až potom mi prídu bolesti miestami niekedy kŕče, ktoré sa mi potom časom pomalí uvoľnia. Brucho mi počas menštruácie vyzerá ako keby som bola tehotná, tesne pred koncom mi to poľavi a brucho uvoľní tlak. Chcem sa opýtať či to je v poriadku a môže byť aj taký priebeh menštruácie alebo to môže súvisieť s bolesťami v podbrušku ktoré som spomínala v otázkach predtým. Naozaj vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď a pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vrámci predmenštruačného syndrómu sa u žien môže vyskytovať rôzny priebeh, či rôzne prejavy, aj Vami spomínané a opisované. U každej ženy je to individuálne. Odsledujte si to. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.