Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • PCO syndróm

    , Autor: martina296

    Dobrý deň,
    mám 22 rokov a môj lekár mi na základe gynekologického vyšetrenia diagnostikoval PCO syndróm. Odporučil mi kúpiť si v lekárni Inofolic (1 sáčik denne) a mám o dieťatku popremýšlať aby som to stihla do 3 rokov. Pôvodne som dieťatko plánovala až po skončení vysokej školy, no po tejto informácií s priateľom nevieme či je vhodné ešte tie 2 roky počkať alebo či sa máme začať snažiť hneď, mám strach aby potom už nebolo neskoro. Chcela by som sa spýtať, či je takýto postup lekára postačujúci a či nie je potrebné absolvovať nejaké ďalšie vyšetrenie. ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    PCO syndróm je veľmi často spojený s poruchou ovulácie, no nemyslím si, že až tak aby ste museli akútne meniť svoje plány. Je však doležité overiť či spontánne dochádza alebo nedochádza k ovulácii. Ste veľmi mladá a po 25 sa kľudne môžete začať snažiť o dieťatko. Dôležité bude navodenie ovulácie (ak k nej nedochádza spontánne) ktoré je možné aj pomocou liekov. Vyšetrenia, ktoré by ste mali absolvovať pri PCO je určite ultrazvuk a hormonálny profil. Ostatné vyšetrenia podstúpite v prípade, že sa nebude dariť dlhšiu dobu otehotnieť.

Podobné otázky

  • PCOS

    , Autor: Bnzs

    Dobrý deň! Mám na Vás takú otázku, že či sa môže vekom zhoršovať PCOS? Mám 21 rokov a diagnostikovali mi túto chorobu. V budúcnosti (o 4-5 rokov) by som plánovala otehotnieť, ale bojím sa, že bude to ťažšie ako by to bolo teraz. Je to možné?
    Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, syndróm polycystických vaječníkov nie je jedno ochorenie, ale skupina ochorení, ktorej jediným spoločným znakom je nadprodukcia androgénov, teda mužských pohlavných hormónov. PCOS sa môže vplyvom rôznych faktorov a okolností zhoršovať, ale aj zmierňovať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, na základe ktorých Vám bol stanovený PCO sy. (iba základe USG sa PCO syndróm nediagnostikuje), preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. V dnešnej dobe sú pomerne široké možnosti liečby sterility z rôznych príčin.

  • Polycysticke vajecniky

    , Autor: D.o.m.i

    Dobry den pan doktor. Dnes som bola na preventivnej prehliadke a pan doktor mi povedal zo sona, ze mam polycysticke vajecniky. Som z toho vystresovana. Je to zavazna diagnozna? Co to znamena z pohladu pripadneho otehotnenia? Su nejake rizika? Velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe USG nálezu sa nedá konštatovať diagnóza PCO. Vaječníky môžu byť vzhľadu polycystických vaječníkov, neznamená to však automaticky, že máte PCO syndróm. Za predpokladu, že máte pravidelný menštruačný cyklus a nemáte žiadne gynekologické ťažkosti, by som sa zbytočne nestresoval. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • PCO/PCOS???

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň,
    Mam na Vas otazku, mne vraj doktor povedal ze mam pcos ale len podla sona vajecnikov a nizkej sliznici v maternici bolo mi to divne ale hormonalny profil nerobil nic, dal mi duphaston a teda ze malo by to byt ok a aj bolo kymnsom mala lieky a ako ich uz nemam som sa dostala do toho isteho stavu, slaba menstruacia a teraz 3ti mesiac bez liekov mi meska 25dni resp mozem povedat ze vynechala zase... viem od kamaratky ktora ma pcos - inz. Rezistencia, ake to proste je a ona je na injekciach, jej doktorka vravela ze dieta do 25 max ze potom uz asi nebude mozne dost ma s tym problem, zazila uz aj kyretaz... ano chapem kazdy to ma inak a ani takto sa to neda dobre posudit ale vzbudilo to vo mne dost strach co sa bude diat dalej... ide o to hlavne ze sa mi to cele vratilo aj po tom ako som mala Duphaston a liecba s nim nebolo nic prijemne, som doma uz dlhu dobu a nemozem jest ani nic s laktozou kedze priblizne sucastne s pcos mi bola zostena aj intolerancia a teda kopu veci nejem kazdy druhy den sa snazim sportovat hybat sa, davam si velky pozor na stravu a nedokazem schudnut aj ked mi to lekar kazal ale proste to nejde... mam len 21 rokov a okolie na mna hrozne tlaci ze niesom vychudnuta a toto zistenie je celkom zlozite na mna aj na psychiku... planujem ist na protilatky na covid a zvazujem ze ked uz budu brat krv tam (aspon na 1x ihla v ruke) tak si zaplatim aj hormonalny profil ked to lekar nespravil (alebo je moznost dohodnut sa s nim aby mi vypisal ziadanku tam kde si dam robit protilatky??) Pripadne ak nie tak ako samoplatca si mozem vybrat a zvazovala som urcite testosteron, LH, FSH, progesteron, (estradiol?) (este je nijaky iny dolezity? Napr. Prolaktin ale ten dako mi neprisiel az taky) pretoze zeny s PCO nemaju nijak ziadne priznaky iba nahodne sa na to prichadza a vacsinou to zmizne, ale pri PCOS su aj taketo zmeny ako nepravidelna/vynechana menstruacia, to ze nemozem schudnut, aj citim sa mi vlasy dost padaju aj ked nie je to este dake silne... a este otazka ako postupovat dalej ist za nim ked mi teraz 25 dni meska, co moze lekar spravit?, myslite ze zase by siahol po Duphastone alebo niecom inom bez laktozy ak take je? Chcela by som vediet Vas nazor na moju sitiaciu a co to moze byt ci by to naozaj mohlo byt PCOS alebo skorej PCO a ktore hormony by bolo najlepsie spravit ak uz teda budem, lebo urcite si budem davat robit vramci svojho zdravia a ze mi na nom zalezi... a nijaka mozna slaba vizia do buducna??
    Ano ano je toho vela a asi zlozite napisane ale dufam ze ma chapete a dufam ze ma chapete a ze dostanem odpoved aku cakam, Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe USG vyšetrenia sa nedá hovoriť o PCO syndróme (PCOS), takže je možné, že PCOS vôbec nemáte. Pri zodpovedajúcom USG náleze sa môže uvažovať nad PCO. Hormonálny profil sa realizuje cestou obvodného gynekológa, ktorý ak má podozrenie, dá toto vyšetrenie urobiť. Záleží aj od toho, či máte nejaký gynekologický problém, alebo nie. Určite sa neporovnávajte s kamarátkami, každá žena má iné problémy, iné pridružené diagnózy, realizované rôzne ďalšie vyšetrenia a ak to nie je potrebné, liečba sa nenasadzuje. Odber na COVID-19 vôbec nemiešajte s inými odbermi. Nerobí sa to takto. Stres, zmena životného štýlu, zvýšená pohybová aktivita majú veľký vplyv na menštruačný cyklus. Dôležité je tiež vylúčiť tehotenstvo.

  • Vysoká sliznica-liečba

    , Autor: Prelka12

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 36 rokov, mám 3dňový menzes aj s krvnými zrazeninami, medzi tým žiadne krvavé špinenie. Cyklus mám dlhý 30 - 34 dní. Silný menzes som neriešila, ale pri preventívnej prehliadke gynekológ nameral vysokú sliznicu, 11. deň cyklu 9,5 mm, 25. deň cyklu 20 mm. Nameral to takto už druhý mesiac, ale predpokladám na základe predošlých menzesov, že je to takto už dlhodobo. Pán doktor dá sa to liečiť, ale budem musieť opakovane podstúpovať hysteroskopiu a kyretáž? Gynekológ moju hormonálnu nerovnováhu nerieši, mám pco, ale netvoria sa mi cysty. Obézna takisto nie som, váhu mám v poriadku. Antikoncepciu užívať nemôžem, od pôrodu (4roky) mám zvýšené dymery. Čo s tým pán doktor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nadmerný rast sliznice, za predpokladu negatívnej histológie, je spôsobený nadmerným množstvom estrogénov. Pri PCO syndróme nemusí byť prítomný USG obraz polycystických vaječníkov. Dôležitý je však hormonálny profil a stanovenie hladín hormónov a na potvrdenie sa používajú hormonálne testy. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky hormonálnych vyšetrení, na základe čoho bolo potvrdený PCO syndróm, ako ani hodnoty D dimérov, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Riešením by pre Vás možno bolo aj vnútromaternicové teliesko.

  • PCOS

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, lekár mi po sono vyšetrení povedal že mám PCOS - (niečo za tým - asi na b - na čo si už nespomeniem). No pytal sa na ma to či jem veľa sladkého. Prišla som s tým, že za posledny cca rok mi 3x vynechala menštruácia, a bývala som hrozne nafuknutá počas menštruácie (skoro ako tehotná, tlačia ma vtedy všetky nohavice). Celé sono zhodnotil tak, že mám veľmi nízku sliznicu (1-2mm, pričom normalne v mojej faze cyklu by som mala mať 7-8mm) a každý vaječník mal aspoň 10 cyst. Na liečbu tohto povedal, že to bude duphaston na 3 mesiace a malo by to byť v poriadku, ak nie povedal že sa dalej bude pokračovať v užívaní. Chcem sa spýtať, či sa mi to môže vrátiť, či sa mám niečoho obávať (neplodnost...). Je to už vlastne na celý život dg. aj keby som zrovna nemala cysty?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačne sa len pomocou USG stanoviť PCO syndróm nedá. PCO syndróm nesie so sebou problémy v zmysle poruchy cyklu, poruchy ovulácie a tým aj problému otehotnieť. Dajú sa zmierniť príznaky a upraviť stav, úpravou hladín hormónov. Potrebné sú pravidelné prehliadky, vyšetrenie hormónov a USG. Keďže som nevidel nález a nepoznám všetky výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.