Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ochrana

    , Autor: Nicoletas

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, dňa 10.8. som zabudla užiť tabletku. Prišla som na to až 13.8. tak som užila teda dve naraz. 16.8. som nabehla na 7-dnovu pauzu a dostavila sa aj menštruácia ktorá trvala od 15.8.-22.8. 23.8. som začala užívať ďalší blister pravidelne. Dnes 28.8. sme mali nechránený pohlavný styk. Je možné nejaké riziko?
    Beriem antikoncepciu Daylla už vyše roka pravidelne a toto zabudnutie sa mi stalo prvýkrát.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, ja som vám písala ohľadne HA leverette a ATB. Pretože si vôbec nie som istá, či chránená som. Užívala som vtedy ATB rovamycine 5 dní. (Dočítala som, že znižuju účinnosť HA) Celý blister som nemala styk, ani počas užívania ATB ani 7 dní potom. Následne mi prišlo jednodňové veľmi slabé hnede špinenie. (Hcg z krvi negativné) Následne som začala užívať nový blister po ktorom som vraj už chránená ale čítam čokoľvek a teraz neviem, či naozaj chránená som alebo nie. Styk som mala až po 2 týždňoch od doužívania antibiotik.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste boli chránená. Za daných okolností tehotná nebudete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ochrana od nového blistra

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne HA a pharmatexu. Ak som užívala antibiotika minulý blister, následne som mala pauzu a v stredu som začala užívať nový blister tak som chránená od prvej tabletky nového blistra? Čiže som ten pharmatex ani nemusela použiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali antibiotiká, ktoré na účinok hormonálnej antikoncepcie nemajú vplyv, nemalo zmysel sa chrániť doplnkovo. Ak ste aj užívali antibiotiká, ktoré môžu mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie počas 5 dní, bolo sa potrebné chrániť počas celej doby užívania, ako aj ešte 7 dní po doužívaní. Preto mi za daných okolností vychádza, že doplnková ochrane nebola potrebná. A v tomto prípade ani nebola účinná, keďže ste po dvoch hodinách vošli do bazénu.

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale tento cyklus som uzivala aj antibiotiká. Styk som nemala vôbec. Posledný bol 13.2. Akurát mam 7 dňovú pauzu ale nedostala som menštruáciu, mam len veľmi slabé špinenie pri utretí. Tehotenský test som si robila 31.3 a bol negatívny. Budem chránená od nového blistra aj napriek tomu, že mi neprišla menštruácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré antibiotiká nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, ale samotné ochorenie môže mať vplyv na menštruačný cyklus, aj keď je riadený antikoncepciou. Preto sa môže stať, že aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie zo spádu hormónov nedostaví. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za týchto okolností by ste mali byť plne chránená. Odsledujte si to.

  • Viem zastaviť krvácanie "na počkanie"?

    , Autor: Danka25

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu (Maitalon), po 4. tablete mám stále dosť krvácanie oproti tomu, ako som čakala (cca 20ml za 15h - kalisok s mierkou). Viem nejak zastaviť toto krvácanie do pár hodín/1dňa, pretože väčšina domácich rád môže "ísť" prave proti antikoncepcii? Je niečo? Vie mi dať na rýchle/okamžité zastavenie niečo gynekológ, ak beriem HAK? Môžem prípadne spraviť tak, že si dám miesto antikoncepcie Norethisteron? Akútne potrebujem nekrvácať cca o 24 h, nevadí mi ani znížená ochrana pred otehotnením

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentálne s tým neurobíte nič. Norethisteron určite neužívajte, rozkrvácate sa ešte viac. Slabé krvácanie, či špinenie je najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Malo by sa to v priebehu prvého cyklu, či dvoch upraviť. Odsledujte si to. Ak bude krvácanie pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý môže pouvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Krátkodobo môžete skúsiť použiť tampóny.

  • Ochrana

    , Autor: Sveta

    Dobry večer som v druhom tyždni uživania mercilonu - 16 deň uživania a mala som hnačku. Aka je spoľahlivosť ochrany v tento deň, je potrebna aj ina ochrana v ďalšich dňoch alebo aj dnes? Bola som chranená alebo nie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k hnačke do 4 hodín od času užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, účinok hormonálnej antikoncepcie je aj naďalej zachovaný a ste plne chránená. Ak však došlo k hnačke do 4 hodín od užitia Mercilonu, je potrebné užiť ďalšiu tabletku hormonálnej antikoncepcie, prípadne sa najbližších minimálne 7 dní chrániť aj doplnkovo (používať aj kondóm).