Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,056 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vreya

    , Autor: Ivca14

    Dobrý deň chcem sa spýtať gynekológ mi predpísal antikoncepciu Vreya, ma tato antikoncepcia vážne zabrániť otehotneniu? Pretože u ostatnych hak bolo vsade v letaku napísané, že brani počatiu na tejto je len ze lieči pokozku od akne a nadmernému ochlpeniu.. Aj ked ja som z nej zostala same akné co som nikdy nemala aj na hrudi aj na tvary.. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný preparát hormonálnej antikoncepcie slúži okrem liečby akné aj na zabránenie otehotnenia. Antikoncepčná ochrana je rovnaká ako pri iných typoch hormonálnej antikoncepcia, žiadna však nie je 100% a vo výnimočných prípadoch môže dôjsť k zlyhaniu antikoncepcie a neželanému otehotneniu. Ak však došlo k zhoršeniu kožného nálezu, bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa a uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Ťažskosť nôh opuchy

    , Autor: Nikiialexii

    Dobrý deň prajem. Moja gynekologička má pred cca 4 mesiacmi doporučila na užívanie Antikoncepcie-vreya,zdôvodnu vytvorenia cýst na vaječníkov. Teraz som akurát začala užívať 4 blajster a pozoroujem,že po dlhších cestách v aute som mala pocit ťažskych nôh (niečo podobne ako svalovica)…. Včera som dlhšie sedela so spustenými nohami a potom ako som sa postavila som opäť cítila tento pocit ba dokonca som si všimla,že moje nohy boli pripuchnutejšie zvlášť jedna bola viac….Po chvíli tento opuch prestal ako som sa presla a uvoľnila si aj topánky…. Doteraz som nepozorovala na sebe takéto problémy a moja otázka je či na to má vplyv HAK? Zvažujem ju vysadiť pretože mám strach aby sa to niak neskomplikovalo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, určite je potrebné stav odsledovať. Dôležitý je aj príznak bolestivosti nôh. Opuch jednej končatiny môže byť príznakom krvnej zrazeniny, čo patrí medzi vedľajšie a nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na ďalšie vyšetrenia.

  • Antikoncepcia vreya

    , Autor: Luci1568452

    Dobrý večer, už som Vám písala ohľadom užívania antikoncepčnej tabletky vreya, ktorá sa mi skoro vždy zasekne v hrdle pri prehĺtaní pre jej malú veľkosť, napriek tomu aj keď ju zapíjam dostatočným množstvom vody a robím všetko preto aby sa to nestalo. Preto sa chcem spýtať či si tabletku môžem vložiť do prázdnej vegánskej kapsuly vyrobenej z buničinovej vlákniny aby som zväčšila veľkosť antikoncepčnej tabletky a tak zabránila zaseknutiu. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takáto malá tabletka sa Vám nezasekne v hrdle, práve naopak, zväčšením objemu prehĺtaného sústa sa zvyšuje riziko zaseknutia. Pri problémoch s prehĺtaním navštívte otorinolaryngológa, môžete mať zväčšené krčné mandle.

  • Dithiaden a HAK Vreya

    , Autor: Bnzs

    Dobrý deň! Mám ovčie kiahne a lekár mi predpísal tabletku Dithiaden a hypermangán. Chcela by som sa spýtať, že Dithiaden ovplyvňuje účinok HAK Vreya?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Dithiaden neznižuje účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Drvenie tabletky

    , Autor: Luci1568452

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Vreya, ale v poslednom čase mám problémy s tým, že sa mi pri prehĺtaní zasekne niekde v krku, práve preto lebo tabletka je strašné malá. Preto sa chcem spýtať, či by som si tabletku mohla drviť a prehĺtať ju podrvenú. Každopádne nie som si istá, či ju drviť môžem a či sa tabletka nemá rozpustiť v určitej časti sama. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tabletku určite nedrvte, ale zapite v celku dostatočným množstvom vody, aby ste nemali problém s prehĺtaním. Ak máte problém s prehĺtaním alebo bolesti v krku, navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Clotrimazol AL 100 a antikoncepcia

    , Autor: Bnzs

    Dobrý deň!
    Mala by som takú otázku, či vaginálne tablety Clotrimazol AL 100 znižujú účinok antikoncepcie? Používam hormonálnu antikoncepciu Vreya. 15.12.2021 začínam nový plátok antikoncepcie. Clotrimazol by som mala začať po menštruácií (17.12.2021)?
    Vopred ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, spomínané vaginálne tablety nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.