Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,056 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Leverette

    , Autor: Ala444

    Dobrý deň, beriem 4 roky tuto HAK, chcela by som ju vysadit, no len sa bojim po vysadeni vedlajsich ucinkov, ako napriklad narast hmotnosti. Viete mi povedat, ake ma vedlajsie ucinky po vysadeni tato HAK?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nárast hmotnosti je vedľajším účinkom počas užívania hormonálnej antikoncepcie, nie po jej vysadení. Vysadením hormonálnej antikoncepcie najčastejšie dochádza k znepravidelneniu cyklu, ak bol pred užívaním nepravidelný a k bolestivejším menštruáciám. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Návaly tepla

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň. Mám 20 rokov, užívam antikoncepciu leverette a taktiež antidepresiva, odkedy som začala užívať antikoncepciu (5mesiacov) tak ma trápia ma návaly tepla do tváre. Môže to byť spôsobené hormónmi? Čítala som aj o tehotenstve ale testy mám negatívne. Mierne kravacanie z vysadenia HAK počas pauzy mi chodí pravidelné. Môže to byť hormónmi z HAK alebo to vážne môže byť tehotenstvo aj napriek negatívnym testom a bez príznakov?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotenstvo nepredpokladám, pravdepodobnosť je malá. Spomínané ťažkosti môžu byť spôsobené vedľajšími účinkami hormonálnej antikoncepcie, ako aj antidepresív, prípadne aj ich kombináciou. Odsledujte si to.

  • Menštruácia

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette 6 mesiacov a počas pauzy mám menštruáciu 2-3 maximálne a krv je hnedá. Je to v poriadku, prípadne môže mi menštruácia vymiznú to úplne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, krvácanie z vysadenia počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže byť slabšej intenzity a farba môže byť viac do bordova až hneda. Niekedy, aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie, ku krvácaniu z vysadenia nemusí dôjsť vôbec. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a stolica

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette o 10 hod dopoludnia. Niekedy mám hodinu až hodinu a pol po užití antikoncepcie normálnu stolicu. Môže normálna stolica po "krátkom" čase od užitia HAK nejako zabrániť v tom aby sa HAK vstrebala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa nejedná o hnačku, ale o normálnu stolicu, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hnačky

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette 5 mesiac a od začiatku užívania 5 blistra má trápia hnačky. Dnes som užila 2 tabletku z prvého týždňa. Včera aj dnes som mala po 5 hodínach od užitia silnejšiu hnačku. Je znížená účinnosť antikoncepcie a mám sa chrániť aj dodatočne? Hnačky nemám stále, len až po 4-5 hodinách.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa Vám hnačky opakujú pravidelne každý deň, môže sa jednať o vedľajší, či nežiadúci účinok hormonálnej antikoncepcie. Vylúčiť je potrebné aj črevnú virózu. Po piatich hodinách by tabletka mala byť už vstrebaná. Vo všeobecnosti sa odporúča doplnková ochrana, ak dôjde k hnačke do troch až štyroch hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Každodenné hnačky Vám však z dlhodobého hľadiska nebudú vyhovovať. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie a navštíviť obvodného gynekológa. Odsledujte si to.

  • Krvácanie počas pauzy

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, pán doktor. Užívam antikoncepciu leverette a momentálne mám 7 dňovu pauzu. Prišlo mi krvácanie a je slabé, krv je hnedá. Je v poriadku takýto typ krvácania pri HAK?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku, je to bežné. Väčšinou je krvácanie z vysadenia slabej intenzity. Je to však individuálne. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.