Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Levosert

    , Autor: Lapajka

    Dobrý deň chcem sa opýtať či počas menštruácie je možné že vlákno telieska Levosert je von z pošvy . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vlákno vnútromaternicového telieska sa štandardne strihá tak, aby trčalo cca 2 - 3 cm z krčka. Ak Vám trčí vlákno vnútromaternicového telieska z pošvy, je možné, že bolo vypudené z maternice. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesť podbruška

    , Autor: Pp123

    Dobrý deň, 17.8 mi bolo zavedené hormonálne teliesko levosert.Pred telieskom som užívala 2 roky antikoncepciu Drovelis.Po zavedení som mala 2 dni kŕče a spinenie,ktore zmizlo.Momentálne mi začala ovulácia a mám intenzívnu bolest v podbrušku už 3 dni.
    23.8 som absolvovala operáciu varixov.Počas užívania drovelisu som kŕče nepociťovala.
    Súvisí táto bolest s ovuláciou ? Alebo so zavedením telieska ? Je táto bolest prirodzená ? Panadol femina mi nezaberá.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že bolesti sú spôsobené ovuláciou, keďže tá je v období zavedeného hormonálneho vnútromaternicového telieska blokovaná. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Otehotnenie Levosert

    , Autor: NikaDurdy

    Dobrý deň pán doktor,

    Chcem sa spýtať či je možné otehotnieť aj s Levosertom. Mám ho od 11/2022. Všetko je v poriadku, na svojom mieste. Sem tam mávam krvácanie akoby menstruacia. Trvá cca 10 dni, ale nejedna sa o žiadne veľké krvácanie. Od soboty si už nedávame vôbec pozor, a od včera som mala v hliene v krvi a ružový hlien. Už sa takéto krvácanie objavilo, ale som na pochybách či je to nejaká možnosť aj keď žiadna antikoncepcia nie je 100%.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo Vašom prípade máte v maternici vložené hormonálne vnútromaternicové teliesko, takže môžete mať bez obáv nechránený pohlavný styk. Áno, žiadna antikoncepcia nie je 100%ná, ale hormonálne teliska sú pomerne spoľahlivé. Špinenie sa môže vyskytovať. Je to individuálne u každej ženy.

  • Chrípka a IUD

    , Autor: BarboraLy

    Dobrý deň, mám teliesko Levosert. Menstruacia mi mešká už 20 dni. Momentálne som chorá a mám silný kašeľ. V noci nastalo spinenie. Viem, že počas zavedeneho telieska môže nastať spinenie, ale nemohlo sa tým silným kašľom teliesko nejako posunúť. Všetky kontroly doteraz ukázali, že sa vôbec neposunulo.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vnútromaternicové teliesko sa nedá iba tak "vykašľať". Počas zavedeného vnútromaternicového telieska sa špinenie môže vyskytovať v nepravidelných intervaloch, rovnako tak ku špineniu nemusí dôjsť vôbec. Je to individuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k správnej polohe Vášho vnútromaternicového telieska. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý aj na základe USG vyšetrenia zhodnotí správnu lokalizáciu vnútromaternicového telieska.

  • Spinenie a krvácanie

    , Autor: NikaDurdy

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa spýtať či je normálne že po prvej menštruáci od zavedenia telieska (8.12 mi mala skončiť) je možné mať hnedý výtok s prímesou krvi. Niekedy viac niekedy menej. Prvá aj druha kontrola telieska po zavedení dopadla dobre a teliesko sa nepohlo (Levosert). Zabudla som sa spýtať pani doktorky či to môže byt a momentálne má dovolenku.
    Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, po zavedení vnútromaternicového telieska sa môže vyskytovať nepravidelné špinenie, či už hnedou alebo čerstvou krvou. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Levosert

    , Autor: NikaDurdy

    Dobrý deň,

    Dnes mi bolo v celkovej anestéze zavedené teliesko Levosert. Moja pani doktorka povedala, že môžem menštruačné bolesti, ale nemám krvácať.
    Problém je, že mám aj bolesti aj krvácanie. Bolesti nie sú silne a ustupujú, ale potrebujem na to novalgin. Ale krvácanie je silne. Keď ležím je to v poriadku akonáhle začnem chodiť tak začnem silno krvácať ako počas silnej menštruácie. Bez zrazenin len čistá krv. V nemocnici mi povedali, že môžem krvácať ako počas menštruácie ale neviem či je to v poriadku.

    Mohlo dôjsť k perforaci?
    Môžem teliesko vypudiť počas veľkej potreby?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zavedení vnútromaternicového telieska môžete mať pár dní menštruačné bolesti a môže sa vyskytovať aj menštruačné krvácanie. Nebol som pri zákroku, ani nepoznám žiadne bližšie okolnosti, ani informácie, takže sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol zákrok realizovaný.