Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Predčasná menštruácia

    , Autor: Daniella72

    Dobrý večer,

    beriem hormonálnu antikoncepciu Levonille ani nie 3 týždne, počas užívania som mala rôzne vedľajšie účinky ako špinenie, pocit nevoľnosti, zmenu chuti do jedla (ale keďže som ešte na začiatku uzivania, tak si hovorím, že počkám a pokiaľ to bude pretrvavat dlhšie navštívim lekára) no tieto vedľajšie účinky postupne zmizli, akurát, že mi prišla menštruácia skôr. Tabletky beriem pravidelne každý deň ráno, da sa povedať, že aj v rovnakých casovych intervaloch,ale zostávajú mi ešte 4 ružové tabletky aby som začala užívať 7 bielych tabletiek a aby mi teda začala menstruacia, no ja som ju dostala skôr. Je to v poriadku? Môže to byť takisto ako vedľajší účinok?
    HAK som brala 3 roky dozadu a nič také som nemala, akurát, že to bola iná značka ako beriem teraz.

    Vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, hlavne v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je ničím neobvyklým. Áno, môže to byť aj vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna. Užívanie aktuálneho preparátu hormonálnej antikoncepcie nemôžete porovnávať s inými preparátmi hormonálnej antikoncepcie, ktoré ste v minulosti užívala. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Predcasna menstruacia

    , Autor: jankaaa

    Dobry den.

    Uzivam uz niekolko rokov jednu a tu istu antikoncepciu. Posledna menstruacia bola minuly piatok t.j. 27.10 .. ale vcera mi zacala zase.lieky beriem vzdy rano po prebudeny.partneta mam staleho.dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie sa môže vyskytovať aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, nie je to nič výnimočné. Príčin však môže byť viacero. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Predčasná menštruácia

    , Autor: mi_ska

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 23 rokov, užívam antikoncepciu Mistra, začala som 2 mesiace dozadu - t.j., tento mesiac užívam druhý blister prvého balenia. Prvý mesiac som mala špinenie aj mimo menštruácie, približne ďalších 10 dní, potom to prešlo až do využívania balenia. Tento mesiac som mala menštruáciu bez špinenia po, všetko prebiehalo v poriadku. V sobotu (22.07.) som začala mať mierne bolesti v podbrušku a začalo mi špinenie, ktoré sa každým dňom mierne zosilňuje, dnes už tam bola badateľná krv. Mám mierne bolesti v podbrušku, inak nič. Balenie by som mala doužívať v piatok. Prosím, je to v poriadku? Prípadne, čo mám v takejto situácii robiť? Moja doktorka má dovolenku.
    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncdocie je, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, pomerne časté. Nemusíte sa obávať. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní alebo zhoršení krvácania bude vhodné zvážiť aj zmenu preparátu. Po dvoch mesiacoch užívania je to však ešte príliš skoro hodnotiť.

  • Predčasná menštruácia počas užívania Evry

    , Autor: Eva1234

    Dobrý deň, 4. mesiac používam antikoncepčné naplaste Evra (prešla som plynule z tabletkovej formy), už 2. Mesiac po sebe sa mi spustila menstruacia po aplikovaní 3. naplaste z balíčka (takze o týždeň skôr ako sa malo krvacanie dostaviť). Minuly mesiac mi menstruacia trvala takmer dva týždne - po poradení s mojou p. gynekologičkou som pokračovala v bežnom užívaní náplastí, ale tento mesiac sa scenár opakuje. V piatok som si aplikovala 3. náplasť a dnes (v pondelok) som začala opäť krvácať. Je možné že mi dávka hormonou nepostačuje alebo neviem kde by mohol byt problém (pri Daylle sa mi to nestavalo, ale nevyhovovalo mi peroralne použitie). Mam 33 rokov, som dva roky po pôrode a okrem malej cysty u mna neboli na preventívnej prehliadke zistené žiadne problémy. Vopred ďakujem pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné, že Vám daný preparát hormonálnej antikoncepcie vo forme náplastí nevyhovuje. Najmä v začiatkoch užívania však nepravidelné krvácanie, či špinenie nie je ničím neobvyklým. Samozrejme, ak vedľajšie účinky prevažujú nad pozitívnym prínosom je potrebné uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Ak Vám nevyhovuje tabletková forma antikoncepcie a antikoncepciu užívate iba z čisto antikoncepčných dôvodov, dá sa ešte uvažovať aj o vnútromaternicovom teliesku, nehormonálnom, či hormonálnom.

  • Predčasná menštruácia

    , Autor: Carolinagav

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu Diecyclen 9 mesiacov a posledné tri mesiace mám predčasnú menštruáciu. Prvý z tých troch mesiacov mi menštruácia prišla len nejaké 3 dni predtým, ako som mala začať brať tie zelene placebo tabletky. Potom som musela odcestovať na týždeň a tabletky som zabudla, to som mala začať užívať už nový blister. A tak som týždeň nebrala tabletky. Keď som prišla, začala som ich po tom týždni odznova užívať. No s menstruacia mi prišla už týždeň predtým, ako som mala začať užívať placebo tabletky. Teraz posledný mesiac mi prišla o týždeň a pol skôr. Ale musím aj priznať, že teraz som ju užívala nezodpovedne, pretože som pár dní dozadu nezobrala až 2 tabletky, čiže další deň som brala tri. A keďže moja gynekologická ambulancia je známa nezdvíhaním telefonátov, tak píšem vám a chcela by som vedieť či mám pokračovať v braní a ono sa mi to zase upraví alebo mám prestať brať antikoncepciu či podstúpiť prehliadku. Pretože fakt už neviem. Viem, že som ju brala posledný čas všelijako, no chcem to napraviť nech to je znova tak ako predtým. A ešte by som sa rada spýtala či mi nemôže nejako uškodiť to, že som ju nebrala ako som mala a obcas som brala aj v inom čase.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepravidelným a nesprávnym užívaním hormonálnej antikoncepcie samozrejme mohlo dôjsť ku špineniu. Za opisovaných okolností mohol byť účinok hormonálnej antikoncepcie znížený a preto, ak ste mali v období užívania bielych aktívnych tabliet nechránený pohlavný styk, bez doplnkovej ochrany, sa tehotenstvo vylúčiť nedá.

  • Predčasná menstruacia

    , Autor: katinkakall

    Dobrý deň, mám 22 rokov, užívam rok a pól antikoncepciu Daylla. Doteraz som mala menštruáciu vždy presnú, každú stredu v týždni, kedy som mala prestávku v bráni antikoncepcie. Tentokrát mi ale prišla menstruacia v sobotu, ešte počas užívania antikoncepcie. Užívanie končím vždy v nedeľu a potom mám týždeň pauzu. Je to veľký problém? Tento týždeň som mala zdravitne trochu zlý. Bola som na jednu noc v nemocnici na infúziu kvôli žalúdočným problémom, potom má ešte bolelo brucho pár dni po tom a v sobotu mi prišla menstruacia. Viete mi povedať, či je to v poriadku? V užívaní antikoncepcie klasicky pokračujem aj keď prišla menstruacia. Ďakujem Vám vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie, či krvácanie môže vyskytovať aj počas cyklu. Spomínané žalúdočné ťažkosti mohli mať na to vplyv. Odporúčam pokračovať v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak však boli žalúdočné ťažkosti spojené s vracaním alebo hnačkami, je možné, že tabletky hormonálnej antikoncepcie neboli dostatočne vstrebané, preto je vhodné uvažovať aj o doplnkovej ochrane.