Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Escapelle

    , Autor: kulka23

    Dobrý deň, núdzovú antikoncepciu som užila po 9 hodinách ale nakoľko momentálne užívam antibiotiká (penicilín) či môžu nejak ovplivniť účinnosť tejto tabletky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum nemá vplyv na účinok núdzovej hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Prasknuty kondom

    , Autor: katyialka

    dobry den prajem pan doktor, sa nam stala s priatelom taka naozaj nehoda, mali sme pohlavny styk a ked priatel ejakuloval tak sa rozrtrhol kondom a napustil ma, hned na to som sa isla vymyt, vyplachnut a do pol hodiny som zobrala tabletku po escapelle. som akurat den po ovulacii a ms mam dostat o 13 dni. aka je sanca zeby som bola tehotna prosim vas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie včas a správne, urobili ste maximum pre zabránenie tehotenstva. Aj keď je pravdepodobnosť tehotenstva za týchto okolností pomerne malá, nie je nulová. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si realizujte tehotenský test.

  • Zinnat a escapelle

    , Autor: Dmnk

    Dobrý deň deň pred pohlavným stykom som fobralq poslednú tabletku Zinnatu (antibiotik) má to nejaký vplyv na tabletku escapelle alebo môžem byť kľudná? Ďakujem ža odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat môže znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak ste však užili tabletku núdzovej antikoncepcie správne a včas, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie. Časté užívanie núdzovej antikoncepcie neodporúčam.

  • Otázka

    , Autor: Moni.K

    Dobrý deň,
    vopred vdaka za odpoved.
    Ak by som uživala čierne uhlie s viac ako dvojhodinovým odstupom od hormonálnej antikoncepcie, bol by účinok HAK zachovaný? Mala som vcera ráno cca o 9 riedku stolicu, HAK som užila o 10:00 a ešte v noci som mala riedku stolicu 2x. Asi som zjedla nieco, co mi nesadlo. Mala som tento den aj sex, pričom sme sa chranili este Pharmatexom, ejakulacia bola vonku. Po nejakych 10 minutach do mna priatel este zaviedol prsty, pricom si ich po sexe nebol umyt (druhu kapsulu Pharmatexu som si nedávala, ale dodržali nesprchovanie sa mydlom pred aj po).
    Pár dní mám takú zvláštnu stolicu, nie že by ma preháňalo počas dňa, ale keď idem na veľkú potrebu, nie je to úplne ideálna konzistencia. Nie je to voda, ale ani nemá úplný tvar.

    Sú redšie stolice problémom aj keď nastanú po viac ako 3-4 hodinach po užití HAK, kedy je tableta už vstrebana?

    Neviem, či mám užiť pre istotu tabletku PO. Ktorá je podľa Vás účinnejšia? Elaonne alebo Escapelle? Tým, že je dnes sviatok sa do lekárne dostanem až zajtra ráno.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte pravdepodobne črevnú virózu, prípadne podráždený tráviaci trakt. Na základe opisu si myslím, že ste sa chránili dostatočne a tehotenstvo je nepravdepodobné. Preventívne však odporúčam počas nasledujúcich dní, kým sa neupraví trávenie a vylučovanie, používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Redšia stolica ako taká nepredstavuje problém, ak sa nejedná o opakované hnačky. Ak však stav pretrváva niekoľko dní, trávenie môže byť narušené a nemusí byť adekvátne vstrebávanie tabliet hormonálnej antikoncepcie. Na užitie tabletky núdzovej antikoncepcie nevidím teraz dôvod. Odsledujte si to.

  • Escapelle

    , Autor: Juliša

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať. Užila som tabletku Escapelle ešte v novembri, menštruácia prišla normálne trvala 6 dní ako obvykle, ale v decembri v čase ovulácie som mala slabé špinenie a v termíne menštruácie mi menzes nedošiel a mešká mi už 8 dní. Pobolievajú ma kríže celý mesiac a tá bolesť mi ide až do nôch a pobolievajú ma aj vaječníky. Mohla mi tá tabletka rozhodiť celý menštruačný cyklus, alebo v čom môže byť problém? Lebo do teraz som mala cyklus presný. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi najčastejšie vedľajšie účinky tabliet núdzovej antikoncepcie patrí znepravidelnenie menstruačného cyklu. Spomínané špinenie v čase ovulácie mohlo byť aj ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia po tabletke escapelle

    , Autor: milkakov

    Dobry den, rada by som sa opat poradila, minuly mesiac som brala tabletku escapelle, po 7 dnoch som dostala menzes, potom som si dala prespisat antikoncepciu aby som uz nemusela zazivat takyto stres, moja dr mi povedala, ze mam vziat prvu tabletku ked zasa dostanem menzes a mam pockat na 3-4 den ked sa rozkrvacam, menzes som dostala v piatok, bol celkom normalny skor slabsi ako zvycajne, dnes som vzala prvu tabletku, ale problem je v tom ze menzes bol od zaciatku celkom slabucky na moje pomery, pockala som 3 dni ako mi povedala, rano som este menzes mala, teraz k veceru uz ziaden nemam, tabletku som teda vzala, ale krvacanie som vlastne ani poriadne nemala, moje otazky su:
    1.Tento slaby menzes moze byt sposobeny este stale tabletkou escapelle?
    2. Kedze som vzala antikoncepciu v 3 den menzesu a vlastne mi aj tento den skoncil je jej ucinok v pohode a mam pokracovat v jej uzivani? Bude ucinkovat ako ma a nemam sa bat otehotnenia?
    Dakujem krasne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už začali s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie, pokračujte v jej pravidelnom a správnom užívaní. Najbližších aspoň 7 dní sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Nie je ničím výnimočným, že sa po užití tabletky núdzovej antikoncepcie cyklus znepravidelní, prípadne sa zmení aj jeho intenzita. Často tiež po užití prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie dôjde k zastaveniu menštruačného krvácania. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.