Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,341 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otázka

    , Autor: nika-1994

    Dobry deň pán doktor chcem sa spytat minule som pisala že mi meska MS pri sedem dňovej pauze ale nakoniec sa mi stalo to že som nemala ani bolesti brucha ako pri MS prišiel mi len ako keby hnedý vytok alebo neviem či to mám brat ako spinenie a raz som si na potrebe vsimla že trosku aj krvácanie ale len minimálne odvtedy už len slaby hnedý vytok mám to brat ako menzes? Toto sa mi ešte nikdy nestalo a antikoncepciu uzivam už 2,5 roka a som s nou velmi spokojna dufam že ku kvôli tomuto nebudem musieť menit. A snáď nie som tehotna ale však antikoncepciu uzivam poctivo a žiadnu tabletu som nikdy nevynechala neužívam ich síce presne na hodinu každý deň niekedy si dam napr o 20:00 druhý deň o 22:00 ale myslim si že to by nemal byt problém aj v pribalovom letáku je písané že nemusi sa presne na hodinu do 12h od zabudnutia sa mi zdá ze je to v pohode. A priateľ do mna tento mesiac ani raz neejakuloval takze tehotenstvo si myslim
    Že by malo byt vylúčené. dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť vôbec, alebo môže byť iba vo forme pár hodinového, či dňového špinenia. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Užitie EllaOne 30mg

    , Autor: Anna610

    Dobrý večer, včera okolo 22:00 sme s priateľom mali chránený pohlavný styk, (síce mám nepravidelnú menštruáciu už od puberty, ale približne by sa mala dostaviť o 17-18 dní). Bohužiaľ keď začal ejakulovať “kondom” na jednej strane praskol. A pri vyťahovaní mi trocha určite ostalo vo vnútri vaginy. Následne som šla hneď na malu potrebu a dôkladne som sa osprchovala, hlavne tam dole, pripadne že by sa mi zvyšky ejakulátu podarilo aspoň z časti umyť. Hneď nasledujúci deň, asi 9-10 hodín po styku som užila EllaOne, keďže escapelle nebolo v lekárni dostupné. Zatial nemám ani jeden z vedľajších účinkov a keďže si v momentálnej situácii babo dovoliť nemôžeme, preto sme sa snažili chrániť. Tak moja otázka znie nasledovne, viem že nulová šanca otehotnieť nie je možná, ale podľa vás je šanca vysoká? Dalo by sa s tým urobiť ešte niečo naviac?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste užili tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie včas, je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Teraz už s tým neviete urobiť nič. Odsledujte si to.

  • antikoncepcia daylette

    , Autor: kackam

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: užívam antikoncepciu triquilar , nakoľko sa prestala vyrábať , pán doktor mi zmenil antikoncepciu na daylette .Moja otázka znie , musím mat mesačnú prestávku keď chcem začať novu antikoncepciu ? Či ju môžem začať brat v tej prestávke keď mi začne menštruácia ? Ďakujem za odpoveď .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte mať mesačnú prestávku. Nový preparát hormonálnej antikoncepcie môžete začať užívať najskôr v deň po užití poslednej tabletky predchádzajúceho preparátu, ale najneskôr v deň, ktorý nasleduje po sedemdňovej pauze predchádzajúcej hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Ssp

    Dobry den, prosim Vas mohli by ste mi poradit. Som 4 mesiace po sekcii a uz 14 dni beriem antikoncepciu Zlynda. Zacala som ju brat 4 den cyklu kedze som cakala na vysledky krvi ci mozem brat antikoncepciu kedze vysledky som mala dobre tak som ju zacala brat az na 4 den krvacania (vtedy som dostala vysledky krvi). Beriem ju na hodinu presne a od vcera som zacala jemne spinit. Takze moja otazka znie ci som uz chranena pred otehotnenim kedze som ju nezacala brat v prvy ale az 4 den cyklu? Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tým, že ste nezačali s užívaním v prvý deň menštruácie, bolo potrebné nasledujúcich sedem dní používať aj doplnkovú formu ochrany. Ak už užívate antikoncepciu 14 dní, za predpokladu pravidelného užívania by ste mali byť chránená.

  • CT kontrastná latka a prechod na novú HAK

    , Autor: LuckyLuck

    Dobrý deň , beriem HAK daylla ,piatok 15 tabletku blistra som bola na 2 CT hlavy za sebou s kontrastnou latkou aj bez a v sobotu má začali bolieť prsníky čo sa mi pred tym nikdy nestalo takto ku koncu blistra , tabletky doberiem vo štvrtok styk bol posledny 10 tabletku(neurobil sa do vnútra). Navyše prechádzam na novú HAK drovelis…môže kontrastna latka ovplyvniť HAK dodám že som nebola upozornená že mám po CT viac piť praveze som pila menej nakoľko som od rana bola u neurológa nalačno a prisla som odtiaľ az poobede a to ma bolela hlava šla som si skôr lahnut zobudila som sa na tabletku a šla dalej spat. Ak kontrastna latka ovplivnila účinok HAK ako mám začať s drobelisom dr povedala ze mam zacat normalne po 7 dňovej prestávke …nemusim sa obávať ked styk bol 10 tabletku a CT mi robili az 15tu? Tabletku beriem presne vždy vecer,nevracala som nebrala iné lieky len to CT s kontrastnou latkou či ta bolest pŕs môže byt len rekcia na CT s kontrastnou a neznamená znizenie účinku? Kontrastna latka bola 100ml iomeron 300 100ml do žily

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kontrastná látka nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nemyslím si, že spomínaná bolestivosť, či zvýšená citlivosť prsníkov súvisí s CT vyšetrením, je to skôr otázka náhody. Občasná bolestivosť, či zvýšená citlivosť prsníkov, sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať. S užívaním nového preparátu hormonálnej antikoncepcie začnite presne podľa odporúčania, teda po skončení 7 dňovej pauzy po doužívaní súčasnej antikoncepcie.

  • Surne

    , Autor: Evulik123

    Dobrý deň pán doktor užívam antikoncepciu Leverette 8 mesiacov pravidelne plus mínus hodinka občas hodinku niekedy 3-4 zjem mliečne výrobky a konzumujem ich veľmi pravidelne ma to nejaký dopad na funkčnost antikoncepcie a ešte otázka v akom časovom odstupe je najlepšie jest mliečne výrobky ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, mliečne výrobky nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, ak samozrejme nedôjde k hnačke, či zvracaniu. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.