Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zlynda

    , Autor: Adamová

    Dobrý deň,
    druhý mesiac si užívam antikoncepciu Zlynda, na ktorú som prešla plynule (bez 7 dňovej prestávky) z antikoncepcie Lyndinette 20. Menštruáciu som mala naposledy 7.5.2021. (vtedy som ešte brala Lyndinette 20 a mala som pravidelne max. 2-3 dňový slabučky menzes avšak veľkými bolesťami) od doby čo mi gynekológ predpísal Zlyndu vôbec nemám menštruáciu. Je to v poriadku? /tehotná nie som/
    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jedným z častých vedľajších alebo nežiadúcich účinkov je aj absencia krvácania, či špinenia. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Dienorette a zlynda

    , Autor: franulik

    Dobrý deň. Momentálne užívam antikoncepciu zlynda, avsak v poslednej dobe z nej mam velmi nepravidelne krvácanie, tak mením ju za dienorette. Môžem túto novú antikoncepciu začať užívať plynule po dobrati zlyndy, alebo je potrebný nejaký čas, kým ju budem môcť začať užívať? Ešte by som sa chcela opýtať, či sa z antikoncepcie dienroette nezvykne priberať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zo Zlyndy na Dianorette môžete prejsť kedykoľvek. Počas prvých siedmych dní užívania Dianorette sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Čo sa týka priberania, neexistuje preparát hormonálnej antikoncepcie, z ktorého sa vyslovene priberá. Nárast hmotnosti je však otázkou zmien hormonálnych hladín, metabolických pochodov a reakcií v organizme, takže teoreticky sa môže pribrať z ktoréhokoľvek preparátu, rovnako však nemusí. Je to naozaj individuálne u každej ženy. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcia

    , Autor: 39Lu

    Dobry den.
    Uzivam antikoncepciu Zlynda 4 mesiac kazdy den o 22h.
    Vcera som po prestavke mala uzit prvu tabletku vecer. Spomenula som si na to az rano a uzila som ju o 7. Chcela by som sa opytat ci aj v tomto pripade plati "pravidlo 12 hodin" alebo pri prvej tabtelke je to problem a narusila som tym cyklus a ochranu.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si chcete byť úplne istá, najbližší týždeň používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Účinok hormonálnej antikoncepcie by však mal byť za daných okolností zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia Zlynda

    , Autor: Julka5

    Dobrý deň , od 7. decembra užívam Antikoncepciu Zlynda, avšak vynechala som všetky 4 neaktívne tabletky z prvého balenia a začala brat rovno aktívne z druhého aby som si oddialila menštruáciu. Pre istotu som si 15.1 robila 2 tehotenské testy , oba negatívne. Dnes som zobrala už 4 neaktivnu tabletku z druhého balenia , avšak žiadne krvácanie ani nič sa nedostavilo, mam si pre istotu opäť spraviť test alebo je to normálne ? Antikoncepciu užívam pravidelne tak ako sa ma.Vopred ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidlene, pravdepodobnosť tehotenstva je malá. Krvácanie sa nemusí dostaviť, prípadne môžete začať špiniť aj počas užívania aktívnych tabliet. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Julka5

    Dobrý deň, už druhý mesiac užívam antikoncepciu Zlynda. Prevdcerom som absolvovala extrakciu zubu a dostala som antibiotiká Penlac. Chcela by som sa spýtať ci počas užívania týchto antibiotik som naďalej chránená alebo ci musím používať aj inu formu antikoncepcie , pripadne dokedy . Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Penlac síce môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a tým môže dôjsť k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie. Ak užívate preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý obsahuje vyššie hladiny hormónov, oslabenie je malé. Ak budete pokojnejšia, môžete preventívne počas užívania spomínaných antibiotík používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Okrem toho pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Mistra verzus zlynda

    , Autor: Janula2511

    Dobrý deň, zaujímalo by ma ktorá je lepšia antikoncepcia. Ktorá je šetrnejšia na organizmus. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadným rozdielom v týchto dvoch preparátov je zloženie. Mistra patrí medzi preparáty kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, ktorá obsahuje dva typy ženských hormónov a užíva sa v schéme 21 tabliet + 7 dní pauza. Zlynda obsahuje malé množstvo iba jedného typu ženského hormónu, gestagénu. Z tohoto dôvodu sa prípravok nazýva tableta obsahujúca iba gestagén (POP - progestogen-only-pill). Na rozdiel od kombinovaných piluliek, POP neobsahujú žiadny estrogénový hormón spolu s gestagénom v zložení. Preto ho môžu používať ženy, ktoré netolerujú estrogény. Blister obsahuje 28 tabliet, takže žena tabletky užíva kontinuálne. 24 tabliet je aktívnych, obsahujúcich hormón, zvyšné 4 tabletky sú placebo tabletky, počas ktorých užívania by malo dôjsť ku krvácaniu zo spádu hormónov. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky, okolnosti, či nálezy, pre ktoré sa rozhodujete medzi týmito dvoma preparátmi, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.