Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 7 dňová pauza

    , Autor: Anonymka1

    Dobrý deň, pán doktor, ja by som sa chcela opýtať či som chránená pred tehotenstvom aj počas 7-dňovej pauzy, ktorá je medzi jednotlivými blistrami? Tabletky som brala pravidelne 21 dní každý deň v tom istom čase. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená aj počas 7 dňovej pauzy.

Podobné otázky

  • Skrátený cyklus

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne zabudnutej poslednej aktívnej tabletky. Užívam HAK leverette. Čiže ak som zabudla užiť 21 tabletku vo štvrtok 7.12 tak mi začala 7 dňová pauza vo štvrtok a teda vo štvrtok 14.12 užijem prvý aktívnu tabletku. Som naozaj plne chránená? A nemusím sa obávať ak som užila všetkých 20 tabletiek správne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to presne tak. Nemusíte sa obávať. Ak ste užívali 20 aktívnych tabliet hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne a zabudnutím užitia poslednej aktívnej tabletky ste začali so sedemdňovou pauzou, ak začnete s užívaním nového blistra tabliet hormonálnej antikoncepcie včas a právne, po skončení sedemdňovej pauzy, a tabletky budete užívať pravidelne a správne, účinok hormonálnej antikoncepcie bude plne zachovaný. Nie je potrebné za týchto okolností používať žiadnu doplnkovú formu ochrany.

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Anonnym

    Dobrý, deň pravdepodobne som zabudla užiť tabletku minulý týždeň vo štvrtok 2.11 (v blistri však žiadnu zvyšnú tabletku nemam). Takže som z ten deň náhradnú tabletku neužila a pokračovala som v užívaní posledného týždňa. Včera 9.11 som užila poslednú aktívnu tabletku a tým pádom uplynul aj týždeň od zabudnutej tabletky a od zabudnutia som pohlavný styk nemala. Dnes mi začína 7 dňová pauza. Som od nového blistra už úplne chránená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností budete počas užívania tabliet nového blistra už plne chránená, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Kattttry

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať uzivam lydely už 4 mesiac a mám posledné dve tabletky a potom 7 dňová pauza. Poslednú tabletku mám užiť zajtra to je nedela no menstruacia mi prišla už dnes v sobotu. Chcem sa opýtať či sa to stáva že príde menzes pár dni skôr sj pred 7 dňovou pauzou a či douzivat zvyšné dve tabletky. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, občas sa stane, že aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa dostaví krvácanie skôr. Doužívajte zvyšnú tabletku, následne si realizujte sedemdňovú pauzu a pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • 7 dňová pauza

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu a momentálne mám 7 dňovú pauzu. Dnes ráno som užila 5 placebo tabletu a pol hodinu na tom som mala redšiu stolicu ale nie hnačku. Tabletu som tým pádom neužila ale keďže v prebalom letáku píšu, že ak vynechám placebo Tabletu tak to nie je problém. Chcem sa však opýtať či budem chránená od prvej aktívnej tablety kvôli tej stolici alebo sa mam 7 dní aj naďalej chrániť aj inak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nemusíte sa obávať. Za predpokladu, že tráviace ťažkosti nebudú pretrvávať počas obdobia užívania aktívnych tabliet hormonálnej antikoncepcie, ste plne chránená aj naďalej. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Kontinualne uzivanie HAK

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den, chcem sa opytat ci kontinualne uzivanie HAK zvysuje riziko trombozy alebo inych vedlajsich ucinkov? Nepotrebuje si telo "oddychnut" od hormonov ten 1 tyzden?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Niektoré preparáty hormonálnej antikoncepcie obsahujú v blistri aj tzv. placebo tabletky, ktoré neobsahujú žiadne hormóny a užívajú sa iba kvôli tomu, aby žena nezabúdala užiť každý deň tabletku hormonálnej antikoncepcie. Ak však máte preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorého blister obsahuje 21 tabliet, štandardne sa medzi blistrami realizuje 7 dňová pauza, počas ktorej dôjde ku krvácaniu z vysadenia. Vo výnimočných prípadoch sa dá kontinuálne užívať niekoľko blistrov za sebou, ak si napríklad žena potrebuje posunúť krvácanie, nemalo by to však byť štandardné a časté.