Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,341 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Účinnosť HAK

    , Autor: Adriana_s

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či užívanie bylinky pestrec marijánsky, nejako ovplyvňuje účinnosť HAK? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, táto bylinka obsahujúca silymarín je antioxidant a hepatoprotektívum. Nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Buscopan a mätový čaj

    , Autor: Plaška

    Dobrý deň. Dnes po raňajkách som dostala silné kŕče žalúdka, užila som Buscopan okolo 9 hod. Mierne bolesti stále trvajú, idem si spraviť mätový čaj z domácej sušenej mäty. Ak by som ešte mala kŕče, môžem užiť ešte buscopan? Ak o 14:00 mám užiť HAK Leverette, dnes 15.tabletu z blistra.
    Môže poctivý mätový čaj alebo Buscopan znížiť vstrebávanie a účinnosť HAK?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Buscopan sa môže užiť v dávke 1 - 2 tabletky 3 - 5 krát denne. Ak si dáte raz za čas luhovaný mätový čaj, účinok hormonálnej antikoncepcie by sa nemal znížiť. Časté pitie sypaného mätového čaju však neodporúčam. Antikoncepciu nezapíjajte bylinkovými čajmi. Odsledujte si to. V prípade hnačky alebo zvracania postupujte podľa návodu v príbalovom letáku hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK Karhla a ATB Ospexin

    , Autor: Mon_A

    Dobrý deň, pán doktor.
    Brala som ATB Ospexin 1000mg v dávke 3tab./deň v 8hod.intervaloch kvôli recidíve zápalu močových ciest.
    Tieto ATB som užívala v čase 6.-17.11. (tri krabičky).
    Užívam HAK KarHla, pričom som poslednú tabletku cyklu užila 3.11., nasledovala 7dňová pauza (menštruácia 7.-11.11.), ďalší blister som začala užívať 11.11.2021. Je možné, že tieto ATB znižujú účinnosť HAK, ak išlo o takúto vyššiu dávku?
    10 dní som užívala aj probiotiká 1tab./deň a Urinal Akut Forte (tiež 1 tab./deň).
    Je potrebné doplniť HAK aj inou formou?
    Ak áno, ako dlho?
    Vopred ďakujem za informácie a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká neznižujú účinok antikoncepcie, preto pri pravidelnom užívaní by mal byť antikoncepčný účinok zachovaný. Samozrejme, ak budete kľudnejšia, môžete nasledujúcich 7 dní používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Ant

    , Autor: Ivkaaa

    Dobrý deň, už som písala otázku ..Sa chcem opýtať ak som z posledného blistra užila len 11 tabletiek a potom som mala 7dnovu pauzu či to má tiež vplyv na účinnosť HAK? Ďakujem

    Odpoved
    Momentom vysadenia antikoncepcie stratila antikoncepcia účinok. Sedemdňová pauza sa nemôže robiť hocikedy, nerozumiem, prečo ste postupovali uvedeným spôsobom.

    Ak začnem na ôsmy deň užívať znova Hak..kedy začne HAK účinkovať? Alebo ako mám teraz postupovať? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám presnejšie informácie a okolnosti, ale ak ste pri oddialení menštruácie postupovali tak, že ste kontinuálne pokračovali po doužívaní prvého blistra v užívaní jedenástich tabliet z druhého blistra a až následne si urobili sedemdňovú pauzu, pokračujte v užívaní nového blistra po skončení pauzy. Za týchto okolností by mal byť, za predpokladu pravidelného užívania tabliet, účinok hormonálnej antikoncepcie okamžitý.

  • Antk

    , Autor: Ivkaaa

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či tabletky Forcapil majú vplyv na účinnosť HAK?
    A tiež sa chcem opýtať ak som z posledného blistra užila len 11 tabletiek a potom som mala 7dnovu pauzu či to má tiež vplyv na účinnosť HAK? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný výživový doplnok nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Momentom vysadenia antikoncepcie stratila antikoncepcia účinok. Sedemdňová pauza sa nemôže robiť hocikedy, nerozumiem, prečo ste postupovali uvedeným spôsobom.

  • Priznaky ako PMS / tehotenstvo

    , Autor: Plaška

    Dobrý deň. Užívam antikoncepciu Leverette 5.mesiac, pravidelne každý deň v cca rovnakú hodinu max 2 hodiny občas neskôr. Už dlhšie ako týždeň mám silné Výtoky, sú riedke vôbec nie hrudkovite ako pri mykóze, sú mliečne. Keď stojím, x krát za deň doslova cítim ako zo mňa tečie. Necítim svrbenie ani pálenie ani zápach, možno občas mierne kyslejši. K tomu už asi týždeň mám citlivejšie prsia a tiež asi týždeň zhoršenú pleť, vyhadzala som sa vyrážkami pupakmi ako pubertiak. K tomu som sa cítila aj celkom podráždene a smutne ako pri PMS. Šla som sa gynekológom aby ma pozrel, ale on ma ani nevyšetril lebo nemal čas a rovno mi predpisal.klotrimazol tabl a krém na mykozu. Ja aa bojím či môžem byť tehotná, priateľ sa robí do mňa keďže užívam atk, nedávame si inak pozor. Jedine 1x som atk užila na oslave včas ale o pár minút na to som už popíjala pomaly víno, môže to znížiť účinnosť HAK ? Alebo väčší príjem tekutín po užití atk môže znížiť účinnosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá. Ak nedošlo k hnačke alebo zvracaniu do 2 - 3 hodín po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie, víno, ani väčší príjem tekutín účinnosť hormonálnej antikoncepcie nezníži. Nemusí sa u Vás jednať o infekciu ako takú, ale o bakteriálnu vaginózu. Skúsiť si môžete aplikovať aj predpísaný Klotrimazol a následne si urobiť kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.