Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,256 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň,

    Mám pár otázok k hak. Ako to je s použitím hylaku pri bolesti brucha? Nemala som hnačku ani zvracanie len ma bolelo brucho tak som použila hylak ale len raz. Som stále chránená ak to bolo počas 7 dňovej pauzy a mala som nechránený styk?

    Pri 7 dňovej pauze som tiež plne chránená?

    Je normálne mať teraz veľmi slabé menštruácie? Pred antikoncepciou som ich mala dosť silné.

    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali hnačku alebo ste nevracali 3-4 hodiny po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie a tabletky beriete pravidelne, ste chránená aj počas sedemdňovej pauzy. Krvácanie z vysadenia slabej intenzity je normálne. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dakujem. A ak uz ma dnes viac neprezenie, taktiez sa treba doplnkovo chranit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností je to, aj keď iba preventívne, najvhodnejšie riešenie. Budete mať istotu a aj Vy budete kľudnejšia.

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dobry den,
    beriem antikoncepciu KarlHleight, momentalne zacinam 3. tyzden aktivnych tabliet v blistri. V pondelok okolo 21:00 som zobrala tabletku a o 9:00 v utorok ma prehnalo. Cely utorok som mala hnacku (asi 5-6 krat), v utorok vecer som uzila o 21:00 dalsiu aktivnu tabletu, ale prehnalo ma znovu asi po hodine od uzitia, takze som uzila dalsiu aktivnu tabletku. Dnes o 9:00 ma znovu prehnalo. Chcem sa spytat, ako mam postupovat, ak bude hnacka pokracovat, aby som bola chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho cyklu.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Llllliiiiivvvvv

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette už 2 roky a začala som užívať antibiotiká PNC 750 (užívam asi 4 dni). Počas tohoto obdobia som mala nechránený styk. Existuje veľká šanca tehotenstva? Alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania spomínaných antibiotík je vhodnejšie chrániť sa aj doplnkovo pre riziko možného zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Počas celého užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia, pravidelne o 13:30 dnes som ju užila o 16:00. Bude to mať vpliv na zníženie antikoncepcie, mam sa chrániť aj iným spôsobom. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v čase užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nie je potrebné sa chrániť doplnkovo.

  • Antikoncepcia

    , Autor: K-aty

    Dobrý deň,pán doktor. Chcela by som radu ohľadom antikoncepcie pre mňa. Užívam Lokren 20mg 1x denne(tlak mám ustálený) a Euthyrox 200mg 1x denne ( vybratie ŠŽ). Pani doktorka mi dala v minulosti kvôli tlaku antikoncepciu (názov si už nepamätám),ktorá sa brala nepretržite. Po neustálom špineni (celý rok) sme sa dohodli na Mirene. Dopadlo to rovnako pre trvajúce spinenie,nepohodlie až ho nakoniec museli vybrať chirurgicky. Chcela som ísť aj na sterilizáciu,ale tu mi vzhľadom na rodinnú anemnezu neodporúčajú.Opäť zvažujem nejakú formu antikoncepcie ale najradšej by som bola za 21dnovy cyklus,aby som vedela aj plánovať. Teraz mám menštruáciu pravidelnú 28dni. Hľadala som ale nič konkrétne som nenašla. Naj by bolo aby som z nej nepriberala,nakoľko sa mi konečne podarilo schudnúť a rada by som si váhu udržala. Možno hľadám zázrak a možno niečo existuje. Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a odpoveď. Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľmi veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie. Nie vždy sa však podarí na prvýkrát predpísať “ideálny” preparát hormonálnej antikoncepcie. U každej ženy to je individuálne. Niekedy “sadne” hneď prvý predpísaný preparát, niekedy ich musíme mieniť niekoľkokrát. Takto ťažko povedať, ktorý bude pre Vás ideálny. Je treba vyskúšať. S tým by Vám mal najlepšie pomôcť Váš obvodný gynekológ.