Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • užívanie

    , Autor: Barbora11

    Dobrý deň pán doktor,
    minulý mesiac som mala tráviace ťažkosti a pre istotu som užila tabletku z blistra na ďalší mesiac.
    Zaujímalo by ma, či je možné užiť tento blister bez tej 1 tabletky (čiže namiesto 21 tabletiek by som užila len 20 v daný mesiac).
    Bolo by to v poriadku? Vysadenie by trvalo 7 dní ako vždy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete užiť o tabletku menej a následne mať 7 dňovú pauzu. Cyklus sa Vám skráti o deň. Následne pokračujte normálne v užívaní ďalšieho blistra.

Podobné otázky

  • Teyla a iné lieky

    , Autor: Emily1999

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či možem použivať vaginálne tabletky aj napriek tomu, že mam krúžok Teyla (napr. Macmiror, Gynoflor)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri používaní vaginálnych prípravkov, ako je lubrikant alebo prípravky na liečbu infekcií, sa vyskytlo zlomenie krúžku. Používanie spermicídnych látok alebo prípravkov obsahujúcich kvasinky určených na zavedenie do pošvy síce nezníži antikoncepčný účinok Teyly, osobne však nepreferujem vaginálnu liečbu pri zavedenom teliesku a ak sa to dá načasovať, liečbu odporúčam realizovať počas týždňa bez zavedeného antikoncepčného vaginálneho krúžku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Účinok ATK pri užívaní ATB

    , Autor: Mussi

    Dobrý deň pán doktor,

    užívam antikoncepciu Maitalon, dnes mi moja obvodná Dr. predpísala antibiotiká Augmentin. Chcem sa opýtať či majú nejaký vplyv na účinok antikoncepcie a je potrebné sa doplnkovo chrániť.

    Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Preto počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Nepravidelné užívanie

    , Autor: Ja2002

    Dorý deň pán doktor, chcem sa opýtať, užívam antikoncepciu a keďže na to zabúdam často krát sa mi stane, že ju užijem v inom čase. Brávala som ju hlavne zo zdravotných dôvodov, ale v nedeľu (18.2.) a včera (20.2) sme s priateľom mali pohlavný styk. Dnes ráno som dostala menštruáciu o týždeň skôr. Má to niečo s nepravidelným užívaním alebo s pohlavným stykom? Aké sú ďalšie problémi vzniknuté nepravidelným užívaním? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak tabletku hormonálnej antikoncepcie užijete do 12. hodín od času obvyklého užitia, nemalo by to mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak však tabletku hormonálnej antikoncepcie zabudnete užiť, prípadne sa omeškáte o viac ako 12 hodín, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený a oslabený a tak aj existuje riziko tehotenstva. Príčin zašpinenia môže byť viacero, niekedy sa špinenie vyskytuje počas užívania hormonálnej antikoncepcie , aj napriek jej pravidelnému užívaniu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Diana.c._

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či ATB suprax 400 mg a lieky sinupret ovplyvňujú ucinok antikoncepcie Dienorette.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká by nemali mať vplyv ani na účinok hormonálnej antikoncepcie, rovnako tak Sinupret nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže užívanie je možné, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Dienorette a atb

    , Autor: Jennyses_1

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať či antibiotiká Augmentin majú vplyv na účinnosť antikoncepcie Dienorette. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie spomínaných antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Preto počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).