Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,690 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otazka

    , Autor:

    Dobrý deň, užívam horm.antikoncepciu mercilon pravidelne bez hnacky a zvracania.
    13.12.som mala nech.pohl.styk, 22.12.som dostala menzes a sem tam mam jemne steklenie v ľavom podbrušku..chcem sa opýtať na možné tehotenstvo, alebo sa môžem plne spoľahnúť na účinok HAK?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať po 3 rokoch užívania antikoncepcii Belari som vysadila tabletky pred cca 9 dňami z toho jeden den som si dala tabletku a potom na druhy den som si zabudla dat tabletku tym padom som sa rozhodla antikoncepciu vysadit. Ovulaciu nemam a s partnerom mame normalne pohlavny styk...moja otazka je ci mozem otehotniet? Za odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak máte nechránený pohlavný styk a neužívate hormonálnu antikoncepciu, otehotnieť môžete.

  • Otázka

    , Autor: Miriam

    Dobry deň pán doktor chcem sa spytat uzivam antikoncepciu už od februara 2019 dnes sme mali s priatelom nechránený pohlavný styk s ejakulaciou do pošvy rano som uzila panadol o cca 8 a o 2 som uzila paralen a o 3 sme mali pohlavný styk cca môžem byt tehotna znižujú tieto lieky účinok antikoncepcie? Antikoncepciu uzivam pravidelne a na žiadnu tabletku som nikdy nezabudla.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená.

  • Otazka

    , Autor:

    Dobrý deň, užívam horm.antikoncepciu približne trištvrte roka pravidelne (mozno sem tam odchýlka v užití 1-2 hodiny).
    S partnerom mame pohlavný styk.
    Keďže užívam HAK, nepozerám na plodne a neplodné dní.
    Chcem sa opýtať, že či je v poriadku, keď som v čase "plodných dní" mala tmavsi vytok, ako pred menstruaciou..nikdy predtým som taký vytok nemala.
    Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, takže plodné dni nemáte. Špinenie je počas užívania normálne. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Fluco Sandoz

    , Autor:

    Dobrý deň, je nejaká pravdepodobnosť, že Fluco Sandoz 1 tableta týždenne znižuje účinnosť antikonecpie Karhla?
    Môj doktor mi povedal, že to je možné, ale nebol si istý a v lekárni si tiež neboli istí, ale povedali mi, že keď tabletky beriem s odstupom 4h tak to vplyv nemá. Podľa tohto vôbec neviem, čo mám robiť.
    Mala by som podľa vás používať nejakú inú formu ochrany, alebo je to teda v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaná dávka nemá vplyv na účinnosť hormonálnej antikoncepcie. Užívanie niektorých liekov, medzi ktoré patrí aj flukonazol, dokáže významne zvýšiť hladinu iných liekov v organizme. Nie vždy stojí otázka, či sa zníži účinnosť liečiva pri užívaní týchto liečiv, ale či sa naopak nezvýši účinnosť, prípadne hladina účinnej látky, čo by mohlo mať v niektorých prípadoch neblahé účinky. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet, dodržte spomínaný časový odstup.

  • Otazka

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa spytat ta ucinok antikoncepcie ktoru som brala iba 5 dni. S priatelom sme mali pohlavny styk, aka je moznost ze som otehotnela. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie na 1.deň menštruácie, boli ste chránená okamžite. Ak ste začali s užívaním na 2. alebo 3. deň cyklu, trebalo prvých 7 dní používať aj kondóm, vtedy možnosť tehotenstva existuje, ale je pomerne malá. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.