Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prvá antikoncepcia

    , Autor: vvviktoria

    Dobrý deň
    V prvý deň užitia antikoncepcie som mala zároveň aj dátumovo prvý deň menštruácie ktorá prišla so slabým krvácaním no po prvom dni vymizla. Môžem ďalej pokračovať v užívaní antikoncepcie? Som naďalej chránená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať hormonálnu antikoncepciu v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Drovelis a azibiot

    , Autor: Myscocka

    Dobrý deň, týždeň užívam antikoncepciu Drovelis, okrem miernejšieho bolesti noh som nezaznamenala iné nežiadúce účinky ale ochorela som a na pohotovosti mi predpísali antibiotiká Azibiot. Včera som užila večer prvú tabletku a ráno som sa zobudila s opuchom hornej pery . Myslite si, že by to mohla byt reakcia na antibiotíka a antikoncepciu ? Je to vôbec moja prvá antikoncepcia v živote a nikdy predtým som na ziadne antibiotiká nemala žiadnu reakciu. Mám podľa vás pokračovať ďalej v užívaní antikoncepcie (dnes ráno som si pilulka vzala) alebo mám požiadať o zmenu antibiotík ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opuch pery je skôr prejavom alergie na antibiotiká. Nie je to prejav kombinácie užívania antibiotík a antikoncepcie. Dôležité je tiež povedať, že spomínané antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie a ostávajú v organizme ešte 10 dní po dobratí poslednej tablety, kým dôjde k úplnému zmetabolizovaniu a vylúčeniu. Preto sa odporúča používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm) počas obdobia užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po doužívaní antibiotík, najlepšie však po celý cyklus. Vzhľadom k alergickým prejavom však bude potrebné reálne uvažovať nad zmenou preparátu antibiotík.

  • Hnedý hlien

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette prvý týždeň (je to moja prvá antikoncepcia) ale pozorujem hnedý hlien v pošve. Výtok nemám žiadny. Je to normálne pri brani antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch užívania, sa môže vyskytovať špinenie, či krvavo hnedý hlien, ale aj krvácanie, prakticky počas celého cyklu. Je to pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné hladiny hormónov. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Menštruácia mimo cyklu

    , Autor: Simča1

    Dobrý deň. Začala som užívať antikoncepciu Drovelis v 1.deň krvácania. Menštruácia trvala asi 10 dní. Potom na 14ty deň som znovu začala krvácať. Je to normálne alebo nie? Je to moja prvá antikoncepcia a beriem prvý mesiac. Predtým som takýto problém nemala, mávala som cca. 32- dňový cyklus. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepravidelné špinenie sa, hlavne v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, môže vyskytovať, prakticky aj počas celého cyklu. Organizmus si musí zvyknúť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Maitalon krvácanie

    , Autor: mimamima

    Dobrý den pán doktor,chcela by som sa spýtať,začala som užívat antikoncepciu Maitalon, od prvého dna menštruácie,lenže ostava mi už len 7 tabletiek do konca prvého blistra a ja stale vkuse krvácam,neni to špinenie,je to krvácanie ako ked mám menštruáciu,každy den ma s nej boli spodok brucha,nikdy sa mi toto nestalo,kedže to nieje moja prvá antikoncepcia,mám ju prestat užívať alebo mám pokračovať,pretože sa bojim že dalsí mesiac budem znovu cely krvacať. Za vašu skorú odpoved vopred Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch, sa môže vyskytovať špinenie aj prakticky celý cyklus. Ak sa však jedná o silné krvácanie, navštívte Vášho obvodného gynekológa. Je možné, že bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť.

  • antikoncepcia

    , Autor: tereza228

    Dobrý deň. Beriem antikoncepciu Belara 5 a pol mesiaca hlavne na akné. Je to moja prvá antikoncepcia takže si niesom istá ale od zaciatku mám veľmi zlú náladu a depresiu, priberám a ani pleť mi nepomáha. Hlavne kvôli tomu psychickému problému by som ju chcela vymeniť. Poradíte mi nejakú na bolestivú menštruáciu a akné? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pretrvávaní nežiadúcich alebo vedľajších účinkov hormonálnej antikoncepcie navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám preparát hormonálnej antikoncepcie zmení, napríklad na preparát Vreya.