Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • obavy

    , Autor: Žofi

    dobrý deň. užívam hatk, práve mám 7 dňovú pauzu. krvácanie sa dostavilo na 3 deň. môžem byt tehotná keď v jeden deň počas užívania tabliet som mala takú polotuhu stolicu? nebola riedka, bola pevná len sa mi zdá že trosku trošičku riedka. Bolo to tak maximálne hodinku po užití tabletky... mám si urobiť test? mám veľké obavy. Hatk beriem poctivo ďakujem za odpoved ☺️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o hnačku alebo opakované preháňanie a antikoncepciu užívate pravidelne, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a vyberanie mandlí v celkovej narkóze

    , Autor: simka_12-2

    Dobrý deň,

    čaká ma operatívne vyberanie krčných mandlí v celkovej anestéze a chcela by som sa informovať či je možné užívať antikoncepciu aj počas zákroku a rekonvalescencie. Viac ako 6 rokov užívam antikoncepciu Belara a mám obavy že pri jej vysadení mi opäť vyskočia všetky problémy. Pri antestéziologickom vyšetrení mi nedodali informáciu, že by som mala vysadiť.


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti by sa mala hormonálna antikoncepcia (neplatí to pre vnútromaternicové teliesko) pred chirurgickým operačným výkonom vysadiť, aspoň na mesiac. Aj pre prípadné možné pooperačné komplikácie, aj keď sa u Vás jedná o pomerne malý zákrok. Najlepšie je sa spýtať priamo v zdravotníckom zariadení, na ORL oddelení, kde máte v pláne operačný výkon realizovať.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Aliii

    Dobrý deň. Mám trochu hektické obdobie. Sťahovanie sa stresy v práci a chcela som vyskúšať tablety s levandulou Lavekan. Mám však obavy či to nenaruší účinok antikoncepcie

    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínaný preparát nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Spinenie

    , Autor: Nikol.a

    Dobrý deň ,
    Užívam antikoncepciu Mistra, tento mesiac som vynechala 7dnovu pauzu a začala užívať hneď druhý blister - dôvod bola naplánovaná dovolenka a nechcela som mať menštruáciu počas nej. Teraz mám ešte 5 tabletiek do konca a začala som jemne krvácať/špiniť ,je dôvod na obavy ? Ako mám teraz ďalej postupovať ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri kontinuálnom užívaní, teda spájaní dvoch blistrov, je vždy riziko špinenia, či krvácania, počas užívania druhého blistra. Je to pomerne časté. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie aktuálneho blistra, aj napriek špineniu. Po doužívaní aktuálneho blistra si už ale urobte sedemdňovú pauzu, počas ktorej však nemusí dôjsť ku krvácaniu. Po skončení sedemdňovej pauzy pokračujte štandardne v užívaní tabliet ďalšieho blistra.

  • Drovelis

    , Autor: Nikyy

    Dobrý deň ,som 2 mesiace po treťom pôrode, gynekológ mi predpísal drovelis vraj nejaká novinka ,mám ale obavy nakoľko som nebrala antikoncepciu nikdy ako telo bude reagovať, mám 28 rokov. Odporučili by ste radšej teliesko alebo inú variantu antikoncepcie ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že nekojíte, nakoľko spomínaná predpísaná antikoncepcia je kombinovaným hormonálnym antikoncepčným preparátom, ktorý sa počas kojenia užívať nesmie. Počas kojenia sa dá uvažovať iba nad čisto gestagénovou, jednozložkovou, antikoncepciou, ktorú môžu užívať aj dojčiace ženy. Ak však nekojíte, dá sa uvažovať aj nad vnútromaternicovým telieskom, hormonálnym, ako aj nehormonálnym, prípadne aj nad hormonálnym vaginálnym antikoncepčným krúžkom. Možností je viacero. Pre každú ženu sa hodí lepšie iná forma, aj v závislosti od okolností, veku, počtu a spôsobu pôrodov, operačným výkonov, ... Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je to skonzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Mistra

    , Autor: Lauruš

    Dobry den pan doktor,idem si k vam po radu pocas 7 dnovej pauzy som mala len 3 dnove hnede spinenie,samozrejme uz som kontaktovala aj svojho gynekologa,ten mi povedal ze by to mohla byt hormonalna nerovnovaha,na ziadnu tabletku som nezabudla,beriem pravidelne obcas sa mi stane ze si dam o hodinu,dve neskor,nebola som ani chora,neberiem ziadne ine lieky,len nechapem tomu spineniu,je dovod na obavy z tehotenstva? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sedemdňová pauza slúži na to, aby sa vplyvom spádu hormónov dostavilo špinenie, či krvácanie, ktoré môže byť často aj vo forme hnedého špinenia. Nemusíte sa obávať, je to normálne. Niektoré ženy normálne krvácajú počas sedemdňovej pauzy, iné iba špinia a niektoré vôbec nešpinia. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.