Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,256 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vynechaná tabletka

    , Autor: Nelly093

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu tri regol už vyše roka...v stredu mi skončila menštruácia a vo štvrtok som mala začať brať tabletky z nového blistra...vo štvrtok som mala pohlavný styk a večer pred spaním som prvýkrát v živote zabudla užiť tabletku, užila som ju až dnes (piatok) poobede (o 16 hodín neskôr ,ako som mala), moja otázka je teda, či som chránená alebo je tu možnosť tehotenstva?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností tu je šanca tehotenstva, hoci je veľmi malá. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Vynechana tabletka

    , Autor: Lenka...

    Dobrý deň, bežné užívam antikoncepciu maitalon o 21:00- 22:00, včera som ale zabudla a vzala som ju až dnes ráno o 9:15....považuje sa tabletka v takomto čase už za vynechanu? Ak ano, mam sa počas nasledujúcich siedmych dní chrániť doplnkovo alebo ako mam postupovať?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie ste užili v hraničnom čase. Užitie do 12. hodín od času obvyklého užitia by nemalo mať vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Preventívne sa môžete nasledujúcich 7 dní pri pohlavnom styku chrániť aj doplnkovo, nič tým nepokazíte a budete kľudnejšia. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vynechana tabletka

    , Autor: Andi1

    Dobry den. Pouzivam antikoncepciu a pocas 7 dnovej pauze som mala pohlavny styk.
    Po 7 dnovej pauze som zabudla pouzit prvu tabletku, ked som zistila bolo uz viac ako 12 hodin tak som nepouzila a zobrala dalsi den. Citala som tak, ze ak tu vynechanu prvu tabletku pouzijem na konci a tym padom skratim menstruacny cas 7 dni na 6dni a pouzijem prvu tabletky ten isty den ako som si zvykla. Tak som aj spravila. Ale teraz pocas 6 dnovej pauze menstruaciu som nedostala mozem byt tehotna? A od vynechania zabudnutej tabletky som nemala pohlavny styk. Dakujem Vam pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali nechránený pohlavný styk od vynechania tabletky hormonálnej antikoncepcie, tehotná nebudete. Aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechana tabletka

    , Autor: M.H.

    Zdravím, približne pred dvomi týždňami som jeden deň zabudla na tabletku, práve v tedy by som mala mat podľa aplikácie kalendára plodné dní, deň po tom sme mali nechránený styk, tabletku som si v ten den samozrejme dala, ale priateľ nevyvrcholil dnu. Prd dvomi dňami som mala dostať menzes, ale mešká mi. Beriem tabletky dienorette. Mam priznaky ktoré mam vždy pred začiatkom menzesu, ale stále ma to trápi, mala by som zvážiť kúpi testu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, takže k nej nedochádza. Ak ste zabudli užiť tabletku hormonálnej antikoncepcie a neužili ste ju do 12 hodín od času obvyklého užitia, účinok hormonálnej antikoncepcie mohol byť znížený, preto sa v takomto prípade odporúča používať okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie aj doplnkovú ochranu (kondóm) počas aspoň siedmych dní od vynechania tabletky. Ak ste mali v tomto období nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa úplne vylúčiť nedá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Krvácanie z vysadenia sa nemusí dostaviť, aj pri pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechana tabletka

    , Autor: alenakaderova

    Dobry vecer, chcem sa opytat. Zabudla som si zobrat 14tu tabletku. Zistila som to o den neskor a v ten den som mala pohlavny styk. Dala som si potom naraz dve tabletky. Je vyssia sanca ze otehotniem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží aj od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Vo všeobecnosti platí, že sa má zabudnutá tabletka užiť čo najskôr, aj keby to znamenalo užitie dvoch tabliet hormonálnej antikoncepcie naraz. Ak ste užili zabudnutú tabletku po viac ako 12. hodinách od času obvyklého užitia, tehotenstvo sa, navyše za okolnosti nechráneného pohlavného styku, vylúčiť nedá. Mohlo dôjsť k oslabeniu hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu, že sa Vám nedostaví krvácanie z vysadenia zo spádu hormónov, bude potrebné vylúčiť tehotenstvo.

  • Vynechaná tabletka

    , Autor: Nicoletas

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať. Minulý týždeň v sobotu som prišla na to že som asi v stredu zabudla užiť tabletku. Tak som teda užila dve naraz. Včera som dobrala poslednú tabletku z blistra a nabehla tak na 7 dňovu pauzu. Krvácanie prišlo už včera, špinila som od nedele. Chcem sa len opýtať som chránená pred otehotnením aj naďalej? Alebo treba počkať do začatia užívania dalsieho blistra a to o týždeň v utorok? Beriem antikoncepciu Daylla.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k vynechaniu tabletky, za daných okolností mohol byť účinok hormonálnej antikoncepcie oslabený, preto je vhodnejšie sa počas nasledujúcich dní pauzy, ako aj počas prvých 7 dní užívania tabliet z nového blistra chrániť aj doplnkovo, používať kondóm. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.