Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysadenie

    , Autor: Barborela

    Dobry vecer, ak vysadim antikoncepciu kvoli operacii, moze mi to rozhadzat menstruaciu? A druha otazka môžem pred operaciou ai oddialit menzes pomocou Norethisteronu, keby náhodou menzes meskal, aby som ho nemala pocas operácie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, kedy antikoncepciu vysadíte. Ak doužívate celý blister a po 7 dňovej pauze nebudete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie, cyklus by mal byť zachovaný. Oddialenie menštruácie Norethisteronom je prakticky to isté, ako by ste užívali hormonálnu antikoncepciu. Čo sa týka menštruácie počas výkonu, záleží od druhu operačného výkonu. Ak sú to operačné výkonu, ktoré menštruácia môže ovplyvniť, plánuje sa výkon na obdobie po skončení menštruácie.

Podobné otázky

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň pán doktor, kvôli hormonálnej nerovnováhe ktorá sa prejavovala hnedým vytokom mi bola predpísaná ako liečba na 3 mesiace Hak. Počas týchto 3 mesiacov som nemala žiadny vytok len menstruaciu cez 7 dňové “okno”. Bude mi končiť 3 mesiac brania HAK - po vysadení by uz telo teda malo fungovať normálne bez vytoku ako počas užívania HAK? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, či budete mať menštruačný cyklus po vysadení hormonálnej antikoncepcie pravidelný, je 50:50. Ak Vám užívanie hormonálnej antikoncepcie vyhovuje a nemáte v pláne otehotnieť, môžete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie.

  • Bolesť nôh

    , Autor: anjelika

    Dobrý večer chcem sa spýtať užívam HA Leverete prvý mesiac a začali má akosi bolieť nohy od kolien dole.Nohy mám aj pred užívaním antikoncepcie pobolievali ale teraz to bolo intenzívnejšie.Mam ju vysadiť alebo môžem pokračovať v užívaní.Dakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o bolesť ciev, určite je potrebné to odsledovať a prípadne aj zvážiť vysadenie hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na USG vyšetrenie ciev.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžem antikoncepciu Adele vysadiť na začiatku blistra a čo to spraví teraz s menštruáciou? Som na treťom dni. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletky hormonálnej antikoncepcie môžete vysadiť prakticky kedykoľvek. Dňom vysadenia však už nie ste chránená pred otehotnením. Krvácanie z vysadenia by sa malo dostaviť do niekoľkých dní, v prípade pár dňového užívania a následného vysadenia je to individuálne, krvácanie by sa však malo dostaviť. Ak nie sú dôvody vysadenia hormonálnej antikoncepcie závažné, najvhodnejšie je doužívať celý blister a až tak následne nepokračovať v užívaní ďalšieho.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Natty112

    Dobrý deň želám dňa 22.11. Som vysadila antikoncepciu. Pred tým som brala antibiotika 2 týždne a ešte stále ich beriem. Mam bolesti v podbrusku niekedy aj v oblasti panvy mam očakávať menstuaciu? Resp. Kedy ju dostanem ma vysadenie ant. nejaký vplyv na cyklus? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa krvácanie zo spádu hormónov po vysadení hormonálnej antikoncepcie dostaví do pár dní. Ak ste však užívali antibiotiká aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie, v závislosti od užívaných antibiotík bolo potrebné sa chrániť aj doplnkovo, pretože niektoré antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň, prosím vás potrebovala by som poradiť. Rozhodla som že chcem vysadiť antikoncepciu kôli otehotneníu a vysadila som ju 27.8. v deň keď som ju mala užiť. A s manželom sme mali nechránený styk o 2 dni na to, teraz by som mala dostať menštruáciu asi za tri dni podľa predchádzajúcej, myslíte že by som mohla byť tehotná?.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo sa za daných okolností vylúčiť nedá, keďže ste mali nechránený pohlavný styk v čase, kedy už hormonálna antikoncepcia mala výrazne znížený, až minimálny účinok. Odsledujte si to.