Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Účinok antikoncepcie

    , Autor: adrianav-2

    Dobrý deň. Čítala som, že čaj rooibos ovplyvňuje účinnosť antikoncepcie. Keď som ho pila počas 7 dňovej pauzy 3 dni pred užitím nového blistra, tak aj vtedy ovplyvní účinnosť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý večer prví krát užívam antikoncepciu Azalia. Znižuje účinok antikoncepcie Flector rapid 50g. Antikoncepciu užívam pravidelne na čas o 13:30 a Flector som si dala o 21:50 len raz

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, Flector Rapid nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či Paralen Grip horúci nápoj má nejaký vplyv na antikoncepciu Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, paracetamol (paralen) sa odbúrava v pečeni, závisí na dávke, aby znížil účinok antikoncepcie. Pri jednorázovom užití Paralen Gripu sa nemusíte obávať. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie by som ho ale často neužíval.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či Flector Rapid 50 mg a Guajacuran ovplyvňujú účinok antikoncepcie Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani jeden preparát nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: vikkky

    Dobrý deň, začala som brať antibiotiká a chcem sa opýtať či antibiotiká Augmentin môžu znížiť účinok antikoncepcie KarHleight. Teda, či je potrebná dodatočná ochrana. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Augmentin síce môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a tým môže dôjsť k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie. Ak užívate preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý obsahuje vyššie hladiny hormónov, oslabenie je malé. Preventívne je však vhodnejšie počas užívania spomínaných antibiotík používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Okrem toho pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Účinok ATK pri užívaní ATB

    , Autor: Mussi

    Dobrý deň pán doktor,

    užívam antikoncepciu Maitalon, dnes mi moja obvodná Dr. predpísala antibiotiká Augmentin. Chcem sa opýtať či majú nejaký vplyv na účinok antikoncepcie a je potrebné sa doplnkovo chrániť.

    Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Preto počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).