Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti

    , Autor: Barborela

    Dobry den, od oktobra uzivam antikoncepciu axia daily hlavne kvoli bolestivej menstruacii a silnemu krvacaniu. Jeden mesiac som mala menzes slaby a bez bolesti, no teraz zas mam bolesti a silnejsie krvacanie. Kedy sa to upraví? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to u každej ženy individuálne, niekedy to trvá pár mesiacov, niekedy pol roka. Nie je to nič neobvyklé pri užívaní hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Bolesť hlavy

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň pán doktor,
    kvôli úprave hormónov som 3 mesiace brala HA Daylla. Nemala som žiadne vedľajšie účinky ale veľmi mi hormóny neupravila. Tak mi bola predpísaná na 3 mesiace Mistra a už týždeň ju uzivam, avšak už týždeň ma boli hlava. Môže to súvisieť? Je podľa Vás lepšie sa “zaťať” a vydržať tie 2 týždňa čo mi chýbajú do 21 dni a potom tuto Ha vysadiť? Alebo ju vysadiť rovno? Viem že si uprostred cyklu len tak nemôžem vymeniť HA za inú ale bojím sa že po vysadení začnem krvácať alebo sa mi úplne rozhádže cyklus. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, naozaj nevylučujem, že bolesti hlavy sú spôsobené užívaním nového preparátu hormonálnej antikoncepcie a teda prejavom vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Záleží od okolností. Je tiež pravda, že organizmus si musí zvyknúť, ak sú však bolesti silné až neznesiteľné, viete preparát hormonálnej antikoncepcie vysadiť kedykoľvek. Z hľadiska udržania pravidelnosti cyklus je vhodnejšie aspoň doužívať blister a odsledovať si, či nedôjde k úprave stavu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Drovelis a azibiot

    , Autor: Myscocka

    Dobrý deň, týždeň užívam antikoncepciu Drovelis, okrem miernejšieho bolesti noh som nezaznamenala iné nežiadúce účinky ale ochorela som a na pohotovosti mi predpísali antibiotiká Azibiot. Včera som užila večer prvú tabletku a ráno som sa zobudila s opuchom hornej pery . Myslite si, že by to mohla byt reakcia na antibiotíka a antikoncepciu ? Je to vôbec moja prvá antikoncepcia v živote a nikdy predtým som na ziadne antibiotiká nemala žiadnu reakciu. Mám podľa vás pokračovať ďalej v užívaní antikoncepcie (dnes ráno som si pilulka vzala) alebo mám požiadať o zmenu antibiotík ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opuch pery je skôr prejavom alergie na antibiotiká. Nie je to prejav kombinácie užívania antibiotík a antikoncepcie. Dôležité je tiež povedať, že spomínané antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie a ostávajú v organizme ešte 10 dní po dobratí poslednej tablety, kým dôjde k úplnému zmetabolizovaniu a vylúčeniu. Preto sa odporúča používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm) počas obdobia užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po doužívaní antibiotík, najlepšie však po celý cyklus. Vzhľadom k alergickým prejavom však bude potrebné reálne uvažovať nad zmenou preparátu antibiotík.

  • Pretrvavajuce tazkosti

    , Autor: SP99.

    Dobry den,

    uz polroka mi pretrvavaju bolesti nizko v podbrusku. Nie su to ostre bolesti a niekedy na par dni ustanu a potom sa znovu objavia. Viem fungovat, ale niekedy mam neprijemne pocity pri styku, najma tak hlbsie. Dvakrat sa mi aj stalo, ze som po krvacala. U gynekologa som mala dvakrat aerobnu infekciu, preliecenu antibiotikami, po nich som mala asi na tyzden dva pokoj a potom sa bolest opat vratila. Momentalne na sone a vyteroch mam vsetko v poriadku, len mi bolo najdene ektropium. Okrem toho mam aj husty zltkasty vytok, bolo mi povedane, ze to moze byt z ektropia. Menstruaciu mam len mierne bolestivu, kedze som na antikoncepcii. Tieto problemy sa mi objavili asi pol roka po zacati HAK, predtym som mavala bolesti pri menstruacii prve dva dni. Moj doktor povedal, ze uz mi nevie spravit viac vysetreni, jedine, co zostava, je laparoskopia, a to bez nalezu na sone je posledna moznost a odporucil mi gastro, kedze aj na urologii som mala vsetko v poriadku. Chcela by som sa spytat, na Vase skusenosti s diagnostikou takychto problemov. Moze byt ektropion pricinou mojich tazkosti? Alebo skryta endometrioza? Kedze tieto bolesti su podla mna gynekologicke, aj kvoli tej bolesti pri styku. Moze tak byt nieco, co na sone nevidiet? A popripade, mozu taketo tazkosti suvisiet aj s gastro? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte neboli realizované mikrobiologické výtery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, či trichomonas vaginalis, dovyšetroval by som to. Ak budú výsledky spomínaných vyšetrení negatívne, skúste si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte vaginálne probiotiká aspoň po dobu 10 dní. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Rianett

    Dobrý deň,
    píšem Vám sem s prosbou, že som neskutočne sklamaná a hlavne smutná ako dokáže tá antikoncepcia vystrájať.. Užívam ju až pár rokov. Zo začiatku som užívala náplaste Evra. Po nejakom čase som prešla na tabletky. No začala sa mi tvoriť nepekné veľké a bolestivé akné na pleti, na hrudi , na krku. Dá sa povedať, že skoro všade. Hanbím sa za to doteraz. A nakoniec som prehodnotila, že sa vrátim naspäť k náplastiam. Ako som, tak spravila, tak sa mi výtok opäť vrátil počas užívania Evra. Mala som to aj predtým a mám to znova. Odsledovala som si, že keď sme mali s priateľom styk, tak počas tbl bolo všetko v poriadku, ale jakmile začnem užívať náplaste Evra a máme niečo spolu, tak mám okamžité zápaly a svrbenia ,,dole" a výtok je naspäť. Som zúfalá z tejto situácie. Pretože, ktorú ženu by naozaj bavil takýto život s takýmito problémami? Neustále opakované zápaly, neustále výroky (žltej farby) niekedy až také hrudky. Neustále nosenie vložiek. Myslím si, že nedopomáha tomu ani stres.. Ale ja už naozaj nerozumiem prečo práve ja.. Prečo sa to stále opakuje a vracia? Nech si akokoľvek vykonávam dôkladne hygienu a všetko, tak aj napriek tomu to mám.

    Budem rada ak mi budete vedieť poradiť, čo s tým. Ešte som rozmýšľala nad možnosťou prestať to úplne užívať. A tým pádom bude trpieť moje sebavedomie kvôli pleti. Neviete mi prosím povedať ako riešiť problémy s akné?


    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vyhovujú hormonálne náplaste a okrem spomínaných výtokov Vám nespôsobujú žiadne ťažkosti, pokračujte v ich aplikácii. Čo sa týka výtokov, príčin môže byť viacero. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • po operácii žlčníka sa mi spustila menštruácia

    , Autor: k2

    dobrý deň, dna 27.1. som dostala normálne menštruáciu. beriem hak lunytta. v pondelok som nastúpila na operáciu žlčníka, dostávala som lieky fraxiparine a od bolesti. V užívaní hak som pokračovala aj v nemocnici. dom po prepustení som v piatok začala mať bolesti v podbrušku a v noci sa mi spustila opäť menštruácia. ako mám brať hak teraz? pokračovať v užívaní ako doteraz alebo vysadiť a začať užívať nové balenie? mne sa to ešte nestalo a neviem čo robiť v užívaní. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa pred operačným výkonom hormonálna antikoncepcia vysadzuje. Ak ste ju nevysadili a tabletky užívali pravidelne, aj napriek špineniu doužívajte blister a následne si realizujte 7 dňovú pauzu a po nej pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet nového blistra. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.