Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antibiotika

    , Autor: Tani71

    Dobrý den. Týždeň som brala Antibiotíka augmentin. Beriem HAK belara. V ten istý deň som dobrala antibiotika augmentin a zároveň poslednú tabletku HAK. Po 7 dňovej pauze budem znovu chránená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že budete užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a načas, budete chránená.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Llllliiiiivvvvv

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette už 2 roky a začala som užívať antibiotiká PNC 750 (užívam asi 4 dni). Počas tohoto obdobia som mala nechránený styk. Existuje veľká šanca tehotenstva? Alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania spomínaných antibiotík je vhodnejšie chrániť sa aj doplnkovo pre riziko možného zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Počas celého užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • ATB, zníženie účinku HA

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale kvôli zápalu v zube budem musieť pravdepodobne užívať aj antibiotiká. Ide o to, že 7.4 som mala posledný nechránený styk a keďže antibiotiká znižujú účinok HA tak môžem z toho styku otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ak ste v čase nechráneného pohlavného styku neužívali antibiotiká, ktoré môžu znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a neotehotniete. Počas užívania antibiotík, ktoré znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Ochrana od nového blistra

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne HA a pharmatexu. Ak som užívala antibiotika minulý blister, následne som mala pauzu a v stredu som začala užívať nový blister tak som chránená od prvej tabletky nového blistra? Čiže som ten pharmatex ani nemusela použiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali antibiotiká, ktoré na účinok hormonálnej antikoncepcie nemajú vplyv, nemalo zmysel sa chrániť doplnkovo. Ak ste aj užívali antibiotiká, ktoré môžu mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie počas 5 dní, bolo sa potrebné chrániť počas celej doby užívania, ako aj ešte 7 dní po doužívaní. Preto mi za daných okolností vychádza, že doplnková ochrane nebola potrebná. A v tomto prípade ani nebola účinná, keďže ste po dvoch hodinách vošli do bazénu.

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale tento cyklus som uzivala aj antibiotiká. Styk som nemala vôbec. Posledný bol 13.2. Akurát mam 7 dňovú pauzu ale nedostala som menštruáciu, mam len veľmi slabé špinenie pri utretí. Tehotenský test som si robila 31.3 a bol negatívny. Budem chránená od nového blistra aj napriek tomu, že mi neprišla menštruácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré antibiotiká nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, ale samotné ochorenie môže mať vplyv na menštruačný cyklus, aj keď je riadený antikoncepciou. Preto sa môže stať, že aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie zo spádu hormónov nedostaví. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za týchto okolností by ste mali byť plne chránená. Odsledujte si to.

  • Krvácanie

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale tento mesiac som užívala aj ATB rovamycine. Včera som mala dostať menštruáciu ale neprišla. Mam len veľmi slabé hnedé špinenie na papieri. Styk som tento cyklus nemala. A test je dnes ráno negatívny. Je to normálne? Budem chránená antikoncepciou od noveho blistra aj napriek tomu, že nemám krvácanie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Nie je ničím výnimočným, že sa nedostaví krvácanie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet. Vplyv na to môže mať aj ochorenie, pre ktoré ste antibiotiká užívali. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj v prípade, že by sa krvácanie nedostavilo.