Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Axia daily

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, uzivam Axia daily vzdy o 16.00 no stane sa ze zabudnem a dam si ju az o 18.00. Som teraz chranena? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno ste chránená. Užitie do 12 hodín od času obvyklého užitia neovplyvňuje účinok hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia migréna

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň,

    antikoncepciu axia daily beriem od októbra 2019, zmenená na desirett od februára 2021 kvôli bolestiam hlavy, odoslaná na neurológiu a mri. Bolesti hlavy až migrénu som mala október, november 2020. Potom už iba bolesť hlavy raz do mesiaca (február, marec, apríl 2021 - viac menej kvôli nedostatku tekutín).

    Výsledok vyšetrení je cervikalgia - bolesť krčnej chrbtice a migréna bez aury - bežná migréna.

    Neurológ povedal, že kombinovanú antikoncepciu môžem užívať, že len si mám dávať pozor na pitný režim. Cievny systém mám v poriadku podľa mri. Ale môj gynekológ mi ju nechce predpísať, vraj musím zostať na gestagenovej. Neviem čo mám teraz robiť, keď každý lekár povie inak, gestagenovú antikoncepciu nezvládam kvôli nepravidelnosti a špineniu a teliesko nemôžem mať, mám 30 a nerodila som.

    Ďakujem za vaše vyjadrenie k môjmu problému.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte neurológom napísané, že je vylúčená kontraindikácia užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie a že ju môžete bezpečne užívať, Váš obvodný gynekológ Vám ju môže predpísať. Čo sa týka vnútromaternicového telieska, to, že ste nerodili nie je absolútnou kontraindikáciou k zavedeniu. Ak nie ste spokojná s Vašim obvodným gynekológom, kartu si viete preniesť k inému gynekológovi.

  • Antikoncepcia zmena

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, od októbra 2019 som brala Axia daily, od februára 2021 zmenená na Desirett kvôli bolestiam hlavy. Nerodila som, mám 30 rokov.

    Na neurologiu ešte idem,ale podľa výsledkov z magnetickej rezonancie tam mám nejaké lezie ktoré spôsobili migrény alebo prekonanie nejakej infekcie z domácich zvierat. Vraj z toho mám bolesti hlavy.

    Môžem sa vrátiť ku kombinovanej antikoncepcii? Gestagenová nie je pre mňa tá správna voľba, lebo menzes je veľmi nepravidelný a keď ho dostanem tak dlho trvá a niekedy je aj silný. Plus k tomu mám aj špinenie týždeň pred a týždeň po menzese, čiže do mesiaca mám možno týždeň pokoj. Odkedy ju beriem v podstate nonstop nosím vložky a je to nepríjemné už pre mňa. Preto by som sa chcela vrátiť ku kombinovanej keďže teliesko, že nemôžem mať keď som ešte nerodila .

    Prípadne akú antikoncepciu by som ešte mohla mať aby som mala pravidelný menzes ako pri kombinovanej. A aby bola dostatočne spoľahlivá.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez neurologického vyšetrenia a jednoznačného stanovenia diagnózy kombinovanú hormonálnu antikoncepciu neužívajte! Áno, gestagénová antikoncepcia má vedľajšie a nežiadúce účinky, ktoré sú často obmedzujúce. Môžete ju vysadiť a chrániť sa bariérovo, napríklad kondómom, prípadne si aplikovať lokálne pôsobiaci spermicídny vaginálny gél. Vnútromaternicové teliesko sa dá zaviesť aj nerodivším ženám, nie je to však bežné.

  • Opuchy

    , Autor: Lienka20

    Dobrý večer,

    chcela som sa spýtať, či môže antikoncepcia Desirett (7mi týždeň užívania) spôsobovať opuchy, hlavne nôh a prstov na rukách.

    Keď som pracovala a celý deň stála na nohách,nohy som mala opuchnuté (s aj bez antikoncepcie), potom som si dala spraviť kŕčové žily, nosila som do práce a pri záťaži kompresnéé pančuchy a opuch zmizol (aj cievny lekár povedal, že po odstránení žil a refluxu mi zmizne aj opuch, čo naozaj aj zmizol).

    Avšak momentálne som bez práce doma, beriem Desirett 7mi týždeň a nohy mi opuchajú. Môže to spôsobovať práve tá antikoncepcia? Opuchy som postrehla práve v posledných týždňoch. Predtým pri axia daily takéto problémy neboli.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hormonálna antikoncepcia môže svojim vedľajším účinkom, čo je aj zadržiavanie vody, spôsobovať opuchy končatín. Záleží aj od preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Vysadenie

    , Autor: Asdffdsa

    Dobrý deň, bola mi zmenená Axia daily na Desirett. V nedeľu dokončím prvý blister. Posledný menzes 19.1. ešte pri Axia daily. Avšak kvôli priberaniu by som ju možno radšej vysadila, kým neabsolvujem vyšetrenie na neurologii, poprípade aj iné. Mám dobrať blister a ďalší nezačínať? Menzes by som potom kedy mohla očakávať? A potom keby sa môžem vrátiť na kombinovanú, tak to sa začína užívať zasa v prvý deň menzesu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ako som už písal, môžete doužívať súčasný blister a s ďalším nezačínať. Krvácanie z vysadenia sa dostaví do niekoľkých dní. Najvhodnejšie je začať užívať hormonálnu antikoncepciu v prvý deň cyklu, čo je prvý deň menštruácie.

  • Priberanie

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, od 15.2 som prešla na Desirett. Odvtedy sa mi zdá, že príliš priberám aj napriek pravidelnému cvičeniu, strave, nejem sladké,nepijem sladene nápoje. Keď som mala Axia daily tak som s takýmto režimom schudla takmer 10 kíl. V pondelok 8.3. som mala absolvovať vyšetrenie na neurologii, bohužiaľ lekár neordinoval, čiže ďalší termín mám až o mesiac, a až s výsledkami pôjdem ku gynekologovi. Bojím sa, že priberanie sa nezastaví,a pokiaľ absolvujem vysetrenie na neurologii poprípade MRI, alebo iné, tak priberiem aj 10 kíl. Neviem či existuje aj iná gestagenová antikoncepcia,a či by mi zmena vôbec pomohla. Ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, okrem Desirettu je ešte nízkodávková Azalia, či Isaniva. Z vysokodávkových gestagénových antikoncepcií je na trhu Zlynda. Ak však máte obavu z priberania, čo je možný vedľajší/nežiadúci účinok hormonálnej antikoncepcie, môžete antikoncepciu na mesiac vysadiť a po neurologických vyšetreniach sa rozhodne, čo, a či vôbec, budete užívať ďalej.