Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tabletka po a hak

    , Autor: Lulu8

    Dobrý deň prajem,
    Posledný mesiac som bola veľmi nezodpovedná, čoho som si veľmi vedomá. . Od 4.11 do 11.11 som mala menštruáciu, (tú mám pravidelnú každých 28 dní a trvá 7 dní), 12. 11 som mala prerušovaný nechránený pohlavný styk, avšak nakoľko si nebol veľmi istý, zobrala som tabelku escapelle. 15.11 akoby naschvál sa nám stala nehoda a kondom praskol, bola som nútená opakovane vziať tabletku, keďže nemôžem si dovoliť byť tehotná, avšak v lekárni odporučili ellaone, na čo som si až neskôr prečítala, že takáto kombinácia by sa nemala brať za jeden menštruačný cyklus. 18.11 som dostala ako keby menštruácia/krvácanie z vysadenie, úplne rovnakej intenzity ako zvyčajná menštruácia ale trvala len 4 dni. 24.11 sme mali opäť prerušovaný styk, kontrolovaný. 3.12 (o deň neskôr ako mala byť moja pôvodná menštruácia) som začala špiniť, neskôr jemné krvácanie, dokopy to trvalo cca 3 dni. Nakoľko som mala začať brať antikoncepciu Daylette začala som ju brať presne toho 3.12. Keďže bolo to špinenie/menštruácia čudné, 4.12 som si spravila tehotenský test, ktorý vyšiel negatívne. Moja otázka znie bola táto nezvyčajná menštruácia ešte účinok tabletiek alebo účinok hormonálnej antikoncepcie, ktorú som začala brať? Respektíve je to v poriadku a mám v antikoncepcii pokračovať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade treba povedať, že prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia a po každom takomto nechránenom, hoci prerušovanom, pohlavnom styku je možnosť otehotnenia. Užitím viacerých emergentných antikoncepčných tabliet ste si rozhádzali celý menštruačný cyklus. Spomínané špinenie môže byť následkom kombinácie viacerých faktorov, hlavne užitia veľkého množstva hormónov. Navštívil by som obvodného gynekológa, aby jednoznačne vylúčil tehotenstvo a následne Vás nastavil na antikoncepciu.