Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Účinnosť

    , Autor: Woman

    Dobrý deň!
    HAK užívam prvý raz v živote. Môj gynekológ mi povedal, že počas prvého mesiaca ešte nemusí byť jej účinok 100% účinný, preto sa mám okrem HAK chrániť aj iným spôsobom. Prvý blister som už vybrala, tento mesiac bol sprevádzaný neustálym špinením počas celého cyklu. Počas 7 dnovej pauzy sa mi bez problemov dostavila menštruácia. Včera som začala užívať prvú tabletu z druhého blistra, špinenie sa opäť objavilo, už aj posledný deň 7 dnovej pauzy a ráno 8. dňa cyklu. Moja otázka je či som chránená už aj počas prvého dňa užívania druhého blistra, aj v čase predtým než si dám tabletku (19:00 ju beriem). V prípade, že nie, kedy si môžem byť skutočne istá o jej účinnosti.
    Som voči tomu mierne skeptická, možno aj v dôsledku komplikácií v podobe špinenia počas celého prvého mesiaca. Kvôli tomu mám v hlave neustále myšlienku čo ak mi nie je táto antikoncepcia vhodná a neúčinkuje správne.

    Vopred vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste boli chránená už od prvého dňa užívania hormonálnej antikoncepcie. V začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže objaviť špinenie počas celého cyklu, je to pomerne časté. Nemusíte sa obávať. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Liečiva vložka v zube a HA

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a v pondelok som bola u zubára kde mi dal nejakú liečivú vložku do zuba netuším však či je antibioticka a či môže znížiť účinnosť antikoncepcie. Zubár mi k tomu nič nepovedal, len ma objednal o 2 mesiace na uzatvorenie zuba.. V utorok, deň po tom mi zubár dal vložku do zuba som mala styk kde som použila aj pharmatex. Mohla mi ta vložka v zube znížiť účinnosť antikoncepcie? A teda môžem otehotnieť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, lokálne použité liečivo, ktoré použil zubný lekár nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hnedý vytok

    , Autor: Didijonela

    Dobrý deň, uživam HAK levererre uz 5 mesiac a nikdy sa mi to nestalo, ze mam hnedy vytok. je sa coho obavat? Je znizena ucinnost hak? Mala som v ten den sex, ktory bol trochu bolestivy, moze to byt tym? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Hnedé špinenie sa môže občas vyskytnúť, aj pri pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nevylučujem, že špinenie bolo spôsobené mechanickým podráždením pri pohlavnom styku. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Posunutie menštruačného cyklu

    , Autor: eliska miska

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, užívam antikoncepciu Diecyclen, a menštruácia mi vždy vychádza na piatok. Veľmi mi to tak nevyhovuje, preto som chcela vedieť, či sa nedá celý menštruačný cyklus posunúť tak, že vynechám posledné 4 aktivne tablety, začnem jesť placebo tablety, a tým pádom sa mi presunie začiatok menštruačneho cyklu na pondelok, a či by to nijak neovplyvnilo účinnosť antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, viete si aj uvedeným spôsobom posunúť cyklus. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie bude jej účinok zachovaný.

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, ja som vám písala ohľadne HA leverette a ATB. Pretože si vôbec nie som istá, či chránená som. Užívala som vtedy ATB rovamycine 5 dní. (Dočítala som, že znižuju účinnosť HA) Celý blister som nemala styk, ani počas užívania ATB ani 7 dní potom. Následne mi prišlo jednodňové veľmi slabé hnede špinenie. (Hcg z krvi negativné) Následne som začala užívať nový blister po ktorom som vraj už chránená ale čítam čokoľvek a teraz neviem, či naozaj chránená som alebo nie. Styk som mala až po 2 týždňoch od doužívania antibiotik.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste boli chránená. Za daných okolností tehotná nebudete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Účinnosť HAK

    , Autor: Adriana_s

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či môže mať cesnak nejaký vplyv na účinnosť antikoncepcie. Konkrétne beriem Belaru a v príbalovom letáku nieje nič také spomenuté, avšak na internete som sa dočítala, že cesnak je prírodné antibiotikum a tým pádom znižuje aj účinnosť HAK, takže neviem čo je na tom pravdy. Cesnak jem každý večer jeden strúčik, a to zo zdravotných dôvodov a HAK taktiež večer okolo 9tej.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, konzumácia cesnaku v primeranom množstve nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Nevylučujem, že pri nadmernej konzumácii cesnaku by mohli byť spôsobené tráviace ťažkosti a tým spôsobený vplyv na antikoncepciu.