Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pomoc

    , Autor: bibikkk

    Dobrý deň. Beriem antikoncepciu Belara a myslím že mám vedľajší účinok vo forme častého mocenia. Nemám zápal ani nič podobne, tehotná niesom. No napriek tomu mám nutkanie na mocenie veľmi často. Môže to byt naozaj z tabletiek?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti ani informácie, takže sa neviem objektívne vyjadriť. Časté močenie nepatrí medzi nežiadúce účinky Belary, skôr si myslím, že ste prechladnutá. Skúste piť dostatok tekutín (2,5l / deň), urologického čaju. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

Podobné otázky

  • Otazka na antikoncepciu

    , Autor: Barbora2705

    Dobrý deň.
    Mám otázku ohľadom antikoncepcie Aidee.
    Chcela by som sa opýtať na to, či je táto antikoncepcia normálne spoľahlivá, ak mi bol zistený zvýšený prolaktín(tvorí sa mi mlieko v prsníkoch) a beriem antidepresíva(atarax,sulpirid,brintelix a olanzapin kvôli ktorému mám zvýšený ten prolaktín). Predsa sú to len rozhádzané hormóny, tak by som rada vedela či to ma nejaký vplyv na spoľahlivosť antikoncepcie pretože pohlavný styk s kondómom mi vôbec nerobí dobre a snažím sa mu vyhýbať . Aj napriek dostatočnej lubrikacii ma to boli a často sa mi robia aj ranky ktoré počas pohlavného styku bez kondómu nemám.
    Ďakujem za pomoc a rady.
    Prajem pekny deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri užívaní antidepresív je vhodnejšie užívanie vyššie dávkovej hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by mal byť vplyv hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Predpokladám, že Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky okolnosti a informácie, Vám predpísal vhodnú hormonálnu antikoncepciu.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň. Potrebujem pomoc ohľadom užívania antikoncepcie. Skončila som s užívaním prvého blistra, ale zabudla som si označiť kedy (neviem či v utorok alebo stredu). Je to nezodpovedné a sama som naštvaná ale zaujíma ma, čo by sa stalo, ak by som si prvú tabletku z druhého blistra náhodou nezobrala na 8smi ale 9 deň ? Vopred pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si nie ste istá, radšej užite tabletku hormonálnej antikoncepcie o deň skôr ako neskôr. V opačnom prípade by som prvých 7 dní odporúčal užívanie aj doplnkovej mechanickej formy antikoncepcie (kondóm). Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • mirena

    , Autor: eli-2

    Pekný dník pán doktor,
    chcela by som sa spýtať, mám Mirenu vyše mesiaca, všetko úplne v poriadku. Len teraz som trochu zneistela , lebo neviem, či je normálne nemať menzes už od prvého mesiaca ? V deň keď som mala dostať menzes, som sa tak aj cítila ( trošku bolesti ) a minimálne špinenie asi pol dňa . Ale inak vôbec nič. Žiadne špinenie po celý čas, odkedy ju mám.
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď aj vôbec, že sa tejto poradni venujete, je to pre nás veľká pomoc :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zavedením Mireny sa môže menštruačný cyklus respektíve menštruacia zmeniť, od slabého, nepravidelného špinenia až po jeho absenciu. Nie je to nič zvláštne, nemusíte s obávať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • antikoncepcia

    , Autor: bibka412

    dobry den chcela by som sa opytat, pred vysadenim antikoncepcie som vzdy po 7 dnovej pauze zacinala pondelok bratprvu tabletku, trz som mala 2meacnu pauzu, a teraz mi menstruacia zacina na sobotu, a chcela by som sa opytat berem tabletky dienorette tam idu tabletky tak jakeby do otočeneho S, bola som v lekarni a som sa pýtala ci mam brat ked mam zacat brta prvu tabeltku v sobotu ze mam brat pondelkovu lenze si to mam zapisat, ale ja niesom si tymto moc ista a ma to bude pliest a kedze ta sipka na tabletách ide iba jedným smerom a niesom si ista ci mozem prvy rad zacat od soboty pokracovat v druhom potom v tretom rade a zase sa vratit na ten prvy ?? dakujem za odpoved lebo toto co mi povedali v lekarni by ma miatli tie dni zeby som sobotnajsiu tabletku zobrala na pondelok , a dokonca mi vraveli ze mam zcat prvy den mestruacie ale ja om pocula ze a da aj na 2 az piaty den ale ze prvy tyzden sa chranit .. ale trz ako to mam urobit ked mi v sobotu pride mestruacia ? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetky tablety v balení sú rovnakého zloženia, je úplne jedno, ktorým dňom začnete a ktorým smerom sa vydáte po šípke, dni a smer sú na blistri len da domopomoc pre začínajúce užívateľky, aby si nepoplietli dni a pod.
    Užívať by ste mala začať prvý , max. druhý deň menses, ak nasadzujete po vysadení-čiže v sobotu užite hocktorú tabletu...ak chcete tak si dajte niektoú sobotňajšiu a pokračujte ďalej v smere ,ak potrebujete nasledovať smer šípky....

    s pozdravom

  • Softinelle - oddialenie menštruácie

    , Autor: viki-24

    Dobrý deň,
    poprosila by som Vás o radu. užívam HAK Softinelle, avšak potrebovala som si 2x po sebe oddialiť menštruáciu a teda som momentálne na treťom blistry v polovici a začala som trošku špiniť. je to problém alebo sa nemám čoho obávať? viem, že aj v príbalovom letáku je uvedené, že sa občas vyskytnú aj takéto nepríjemnosti. ešte by som sa chcela spýtať, či som stále bezpečne chránená pred otehotnením? dodatočná informácia, teda neviem či to nejako ovplyvňuje, mám na vaječníku 4,5 cm cystu a HAK bola nasadená z dôvodu, že som niekoľko mesiacov prirodzene nedostala menštruáciu.
    Ďakujem veľmi pekne za pomoc a prajem príjemnú nedeľu :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tabletky môžte užívať ľubovolne dlho, pauzu si urobíte , keď to bude možné a po dobu užívania ste samozrejme chránená,
    mierne špinenie je v poriadku, môže sa vyskytnúť
    s pozdravom