Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo?

    , Autor: Alex56

    Dobrý podvečer, dnes budem brat 8.tabletku z prvého blistra antikoncepcie (prvá tabletka zobrata prvý deň krvácania) je to moja úplne prvá antikoncepcia. Chcem sa opýtať keď budem mať nechránený pohlavný styk s partnerom a "urobí" sa do mňa môžem byť tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať hormonálnu antikoncepciu v prvý deň menštruácie a užívali ste ju pravidelne, ste chránená, pravdepodobnosť tehotenstva je malá.

Podobné otázky

  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Linjan

    Zdravím. Mám menší problém, zabudla som užiť jednu tabletu HAK. 1.deň užívania nového blistra začal 20.6. (ešte som špinila, +21.6. to isté), 22-23.6. sme mali pohlavný styk bez ochrany a na 7.deň cyklu-26.6. Som zabudla užiť tabletu HAK, ktorú som užila dnes aj s dnešnou, čiže 2.naraz. Bol tento postup správny? Je potrebné sa ďalších 7dní nejako chrániť? Je možné tehotenstvo? HAK užívam pravidelne 5mesiacov a doteraz sa mi nestalo aby som zabudla užiť tabletu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, postupovali ste správne. Za daných okolností je potrebné sa najbližších minimálne 7 dní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Uzivanie

    , Autor: viki927

    Dobry den, chcela by som sa opytat minuly cyklus druhy tyzden blistra som mala nasade antibiotika penlac uzivala som ich asi 4 dni nasledne boli zmene za rovamicine 3Mu ktore som brala do konca druheho tyzdna blistra a aj treti tyzden, nasledne nasledovala pauza s menstruaciou a novy cyklus hak, kde som pocas neho mala niekolkokrat nechránený sex ale ukončený mimo s tym, ze tablety boli užívané pravidelne a ak som aj zabudla vziat v požadovanom case do 12 hod bola tableta uzita. Momentalne som v pauzovom tyzdni a menstruacia neprichádza aj ked mam jej sprievodné javy ake mávam skoro vzdy. Mohla som niekde urobit chybu a mohlo by ist o tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Penlac síce môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a tým môže dôjsť k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie. Ak užívate preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý obsahuje vyššie hladiny hormónov, oslabenie je malé. Ak ste v čase užívania Penlacu nemali nechránený pohlavný styk, nemusíte sa obávať. Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste boli plne chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Žiaden menzes

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a momentálne mám 3 deň 7 dňovej pauzy a neprišiel mi menzes. Pozorujem len minimum hnedej krvi v pošve. Test bol dnes ráno zatiaľ negatívny. Je možné tehotenstvo? Styk som mala pred 17 dňami a použili sme aj kondóm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a nemusíte používať kondóm. Je bežné, že sa krvácanie z vysadenia počas pauzy nedostaví vôbec, prípadne môže byť iba vo forme hnedého špinenia. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Lula1234567890

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Dienorette už vyše 2 rokov a doposiaľ som žiadny problém s menštruáciou nemala, ale už som na 6 dní 7 dňovej pauzy a stále sa menštruácia nedostavila mam bolesť v podbrušku klasickú ako pred menštruáciou a všimla som si biely slizovity vytok ktorý mal dnes ráno hnedkastú farbu. Lieky užívam pravidelne v presnú hodinu každý deň. Sex mávam s priateľom, ale samozrejme ze aj napriek užívaniu antikoncepcie vo väčšine používame kondóm a ak nie tak si vždy dávame pozor. Chcela by som sa opýtať čo to môže znamenať, či je to bežné vynechanie alebo by som sa mala objednať k doktorovi alebo ci to môže byť tehotenstvo? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť vôbec, alebo je iba vo forme párhodinového, či párdňového hnedastého špinenia. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a nemusíte sa doplnkovo chrániť kondómom. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a v prípade ťažkostí alebo nejsností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po+antikoncepcia

    , Autor: Lauruš

    Dobry vecer pan doktor uz som zufala tak som vam musela napisat,uzivam antikoncepciu softinelle tento mesiac sa mi stalo ze som 1x zabudla na den a ba druhy som si dala 2 tablety naraz,8.4 sme s priatelom mali sex a stala sa nam nehoda,HAK som si v ten den dala az po tom a + do hodiny som vzala escapelle je dovod obavy na tehotenstvo? Tento tyzden mam mat 7 dnovu pauzu ako dalej postupovat? Dakujem vam velmi pekne za odpovef

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak od zabudnutej tabletky ubehlo aspoň 7 dní, počas ktorých ste sa mali chrániť aj doplnkovo (kondómom) a tabletky hormonálnej antikoncepcie ste užívali pravidelne, po týchto siedmich dňoch ste už mohli mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Nevadí, ak má žena pohlavný styk pred časom obvyklého užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Za týchto okolností ste nemuseli užiť tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie a môžete si realizovať sedem dňovú pauzu podľa plánu a následne pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Keďže však na základe opisu nepoznám všetky informácie, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.