Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,371 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň prosím vás môže zmenšiť účinnosť antikoncepcie riedka stolica raz do dňa. Užívam ju 19 dní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa nejedná o hnačku alebo opakované hnačky do 3 - 4 hodín po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný.

Podobné otázky

  • Thiamin

    , Autor:

    Dobrý deň ovplyvňuje thiamin injekcie antikoncepciu? Antikoncepcia Daylette ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Tiamín je vitamín B1, neovplyvňuje účinky hormonálnej antikoncepcie.

  • Beriem antikoncepciu

    , Autor:

    Dobrý deň už dva mesiace beriem pravidelne antikoncepciu. Môžem mať pohlavný styk hoc kedy? Nemusím pozerať ovulacny kalendár? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená a môžete mať nechránený pohlavný styk. Hormonálna antikoncepcia zabraňuje ovulácii, ovulačný kalendár je bezpredmetný.

  • Antikoncepcia a silná a dlhá menštruácia

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Už istý čas (roky) užívam hak daylette. Min.mesiac som celý mesiac špinila.
    Potom sa mi dostavila menštruácia tak ako malá podľa tabletiek, ktorá bola výrazne silnejšia ako zvykla byť odkedy užívam daylette a dnes je 6.deň a stále silnejšia ako som na to bola zvyknutá. Cca pred 2 mes.som bola na kontrolu, p.doktorka mi spravila sono aj cytologiu a všetko v poriadku. Čo môže byť dôvodom takejto menštruácie?
    Môžem otehotnieť ak užívam tabletky pravidelne? Alebo iné problémy?
    Ďakujem za radu.
    Zuzka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie aj počas cyklu. Príčin zmien môže byť niekoľko. Niekedy sa stáva, že ak pacientka už dlhšiu dobu (7 - 10 - 15 rokov) užíva jednu antikoncepciu, organizmus si už až príliš zvykne a je čas na zmenu prípravku hormonálnej antikoncepcie. Niekedy môže aj zmena stravovania, životného štýlu, stresové obdobie mať vplyv na menštruačný cyklus a aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet môže dôjsť k špineniu alebo nadmernému krvácaniu z vysadenia. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý eventuálne zváži urobiť pauzu v užívaní hormonálnej antikoncepcie prípadne zmení preparát hormonálnej antikoncepcie.

  • Prvá antikoncepcia

    , Autor:

    Dobry vecer, uzivam teraz Norerhisteron, samozrejme lekara o tom oboznamim, ak pojdem ku gynegokologovi, odoberie mi krv, spravi testy, a po vysledkoch mi predpise antikoncepciu, ja vysadim Norethisteron, pockam kym dostanem menzes a zacnem uzivat antikoncepciu? Môžem hneď po Norethisterone zacat uzivat antikoncepciu? Alebo budem musiet pockat do dalsej menstruacie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako som už písal, vrámci preventívnej prehliadky sa krvné testy ani antikoncepcia nepredpisujú. Realizuje sa výter z pošvy, prípadne vyšetrenie onkomarkerov. Pri ďalšej návšteve za predpokladu, že budú výsledky preventívnej prehliadky v poriadku Vám bude odobratá krv potrebná na potvrdenie možnosti užívať hormonálnu antikoncepciu. Až po týchto negatívnych krvných výsledkoch Vám obvodný gynekológ predpíše hormonálnu antikoncepciu. Norethisteron neužívajte dlhodobo ako formu antikoncepcie bez vedomia Vášho obvodného gynekológa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte konkrétne Vášho obvodného gynekológa, s ktorým budete komunikovať aj ohľadne hormonálnej antikoncepcie.

  • Predpísanie

    , Autor:

    Dobry den, antikoncepcia môže byt predpisana za po vyluceni tehotenstva. Zisti lekar z krvi ci som tehotna na 100 percent? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, antikoncepcia môže byť predpísaná až po vylúčení tehotenstva. Lekár na základe odberu krvi na beta-HCG potvrdí alebo vylúči tehotenstvo.